Pátá GP sezony – Velká cena Francie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Bugatti Circuit, Le Mans (FRA)

Nejrychlejší kolo – Efrén Vázquez (2014) – 1'42,491
Rekord okruhu – Enea Bastianini (2015) – 1'42,525
Kvalifikační rekord – Efrén Vázquez (2014) – 1'42,491
Maximální rychlost – Efrén Vázquez (2014) – 223,9 Km/h

Délka závodu Moto3 - 24 kol (100,4 km)
Velká cena Francie – Moto3 2015:
Stupně vítězů – 1.Fenati, 2.Bastianini, 3.Bagnaia … 6.Kornfeil .. 20.Hanika
Pole position – Fabio Quartararo – 1'44,763 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Enea Bastianini – 1'42,525 sekundy

S celkem sedmasedmdesáti body je lídrem průběžného hodnocení Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), jenž vyhrál závod Velké ceny Španělska po startu z poslední pozice. Binderova motorka měla nahraný neschválený software, mělo se jednat o mapy motoru, který dle KTM sloužily jen k lepšímu obohacení směsi při startu. Každopádně to schválené nebylo, Binder byl potrestán posunutím na konec startovního roštu. Jezdec KTM podal v sobotu večer odvolání a ve zkráceném řízení Odvolacího soudu byl trest těsně před startem závodu potvrzen. Nutno podotknout, že tento prohřešek proti pravidlům soudil český zástupce ve FIM a právník Jan Šťovíček. Binder nakonec závod vyhrál, což je skutečně obdivuhodný výkon, čímž naznačil, že pokud tuto formu udrží, tak proč by letos nevyhrál celý šampionát.

Patnáct bodu ztrácí na první pozici Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0), který rovněž uvažuje o titulu mistra světa, ale po závodu v Jerezu teď asi přemýšlí, co všechno ještě můžou od Bindera čekat. Samozřejmě sezona je dlouhá, každý závod je jiný, každý okruh je jiný a proto mají šanci také další jezdci, třebaže jich opravdu není moc. Vlastně jen Navarro ztrácí patnáct bodů a pak už je to třeba rovných třicet.

Přesně tolik ztrácí na vedení v soutěži Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) rovněž před sezonou velký favorit na titul šampiona, ale nula bodů v Argentině, devět v Jerezu a hned je tu ztráta, kterou bude dohánět jen hodně těžko aniž by musel někdo z prvních dvou závodníků nějak výrazně chybovat. To se ale stát může, protože vzpomeňme na obrovský náskok Danny Kenta z loňského roku, který byl vlastními chybami schopen do konce sezony téměř vymazat na nulu.

Vyrovnané je to mezi jezdci Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), který teď testoval s KTM v Brně, Francesco Bagnaia (ASPAR Mahindra Team Moto3) a Niccoló Antonelli (Ongetta-Rivacold). Tyto tři závodníky dělí jen pět bodů. Sedmý Ital Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3) si při tréninku zlomil zápěstí, takže je mimo hru, ale před Le Mans avizoval, že do víkendu chce nastoupit. Takže má po operaci pravého zápěstí, které si zlomil 27.dubna a chce jet závod. Každopádně ve čtvrtek musí projít u hlavního lékaře, což nebude snadné.

Z Francouzských závodníků je v třídě Moto3 Jules Danilo (Ongetta Rivacold), Fabio Quartararo (Leopard Racing) a Alexis Masbou (Peugeot MC Saxoprint). Ani jednomu se letos příliš nedaří, protože jim v průběžném pořadí šampionátu patří v pořadí třináctá, devatenáctá a sedmadvacátá pozice.

Naopak dobře si vede český závodník Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing), který je průběžně osmý a na Top5 mu teď schází pět bodů. Navíc má Kornfeil stejné skóre jako sedmý Bastianini a ten jak víme na tom není zdravotně nejlépe, takže český závodník může jít po Francii pořadím ještě výš. Každopádně páté místo v Jerezu je letos jeho prozatím nejlepším výsledkem.

Druhý český závodník Karel Hanika (Platinum Bay Real Estate) je na tom o něco hůř, protože letos zatím ani jednou nebodoval. V Jerezu neměl štěstí, dostal se tam do kontaktu s jezdci a skončil na zemi, takže závod nedokončil. Přesto je v trénincích vidět, že má tendence jít pořadím nahoru, takže pokud třeba v Le Mans bude o víkendu pršet a srovnají se tím výkonnostní rozdíly, tak Hanika může zajet dobrý závod. Nechme se překvapit.

Součástí víkendu v Le Mans je také druhý podnik juniorského mistrovství světa FIM CEV Repsol Moto3, který má ve Francii na programu jeden závod. Ten jedou mladí a talentovaní závodníci v sobotu 6.května.

Moto3 – Stav po GP Španělska:

1 - Brad BINDER - RSA - KTM - 77
2 - Jorge NAVARRO - SPA - Honda - 62
3 - Romano FENATI - ITA - KTM - 47
4 - Nicolo BULEGA - ITA - KTM - 36
5 - Francesco BAGNAIA - ITA - Mahindra - 34
6 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Honda - 31
7 - Enea BASTIANINI - ITA - Honda - 29
8 - Jakub KORNFEIL - CZE - Honda - 29
9 - Khairul Idham PAWI - MAL - Honda - 27
10 - Philipp OETTL - GER - KTM - 27
11 - Joan MIR - SPA - KTM - 25
12 - Andrea LOCATELLI - ITA - KTM - 24
13 - Jules DANILO - FRA - Honda - 19
14 - Livio LOI - BEL - Honda - 16
15 - Juanfran GUEVARA - SPA - KTM - 12
16 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 10
17 - Aron CANET - SPA - Honda - 10
18 - John MCPHEE - GBR - Peugeot - 9
19 - Fabio QUARTARARO - FRA - KTM - 9
20 - Jorge MARTIN - SPA - Mahindra - 8
21 - Andrea MIGNO - ITA - KTM - 6
22 - Adam NORRODIN - MAL - Honda - 5
23 - Gabriel RODRIGO - ARG - KTM - 3
24 - Maria HERRERA - SPA - KTM - 2
25 - Bo BENDSNEYDER - NED - KTM - 2
26 - Tatsuki SUZUKI - JPN - Mahindra - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist