GP Kataru – Závod MotoGP™ vyhrál Bagnaia

Třetím, závěrečným dnem katarské Grand Prix, skončil zahajovací podnik sezony MS silničních motocyklů 2024. V závodu Moto3™ vyhrál Kolumbijec David Alonso (CFMOTO). V klání Moto2™ si pro první plný počet bodů sezony zajel Alonso Lopez (Boscoscuro), jednadvacátý Filip Salač (Kalex) na body nedosáhl. Hlavní závod MotoGP™ vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati), nový lídr průběžného hodnocení. Druhé kolo světového šampionátu je za dva týdny v Portugalsku.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do 22kol hlavního závodu odstartoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Aleix Espargaró (Aprilia Racing) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP). Třetí řada a trojice Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing), jediný nováček v poli Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP).

Podobně jak se dnes stalo při startu Moto3™, měl jeden z jezdců těsně před startem technický problém. V tomto případě to byl Raul Fernandez (Trackhouse Racing), který byl na startu dvanáctý a vůbec se mu ze své pozice nechtělo. Tak dlouho tam smlouval až museli start MotoGP™ odložit a pustit na start mechaniky s nahříváky pneumatik. Hlavní klání královské kubatury následně ředitelství závodu zkrátilo na 21 kol.

18.09 (SEČ) - zahřívací kolo před startem
18.10 (SEČ) - #25 Raul Fernandez (Trackhouse Racing) po absolvování zahřívacího kola odstartuje do závodu jako poslední
18.11 (SEČ) - START

Po startu si vedení udržel Jorge Martin, ale ještě v průběhu prvního kola se na čelo pole posunul Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Třetí byl Brad Binder, čtvrtý Marc Márquez, pátý Enea Bastianin, šestý Alex Márquez a sedmý Fabio Di Giannantonio. Ve druhém kole havaroval Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Miguel Oliveira (Trackhouse Racing) dostal penalizaci v podobě jednoho dlouhého kola. Nejvýše postaveným jezdcem Hondy byl jedenáctý Joan Mir (Repsol Honda Team).

Ve čtvrtém kole vedl Francesco Bagnaia náskokem čtyř desetin na druhého Jorge Martina. Jihoafričan Brad Binder byl třetí, čtvrtý jel Marc Márquez, pátý Alex Márquez a na oba útočil šestý Pedro Acosta. V závěsu za Acostou jel Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio a devátý Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Desátý Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team) ztrácel na Espargara 1,7 sekundy. Raul Fernandez po pátém kole postoupil na sedmnácté místo poté, co odstartoval jako poslední. Posledním jezdcem na bodech byl prozatím patnáctý Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing).

Od osmého kola bylo znát, že první Francesco Bagnaia lehce svým pronásledovatelům ujíždí, nicméně náskok byl na půl sekundě, což není nic. Na druhé místo se posunul Brad Binder, který předjel Jorge Martina a okamžitě snížil ztrátu na vedení, která činila tři desetiny. Těsně za Martinem jel Marc Márquez a Pedro Acosta. Šestý Alex Márquez už na nováčka v MotoGP™ Acostu ztrácel 1,2 sekundy a navím musel čelit tlaku ze strany trojice Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio a Aleix Espargaró. Desátý Maverick Viňales (Aprilia Racing) ztrácel na týmového kolegu Espargara přes dvě sekundy. Dvanáctý Joan Mir zůstával nejlepším jezdcem Hondy.

Těsně před polovinou závodu dostal první Francesco Bagnaia náskok na druhého na hodnotu 1,3 sekundy. Do karet Italovi hrál fakt, že o druhé místo neustále bojoval Binder s Martinem. Ve hře o stupně vítězů také zůstával čtvrtý Marc Márquez a pátý Pedro Acosta. Šestý Alex Márquez postupně snižoval ztrátu, kterou měl na Acostu a snažil se dostat do skupinky bojující o Top3. Ve dvanáctém kole Pedro Acosta zaútočil na Marca Márqueze a byl úspěšný. Úřadující mistr světa Moto2™ jel čtvrtý a na třetího ztrácel jen tři desetiny.

Osm kol před cílem závodu MotoGP™ už Pedro Acosta hledal způsob, jak se dostat před třetího Jorge Martina. Jenže si nedal pozor na jezdce za sebou, jímž byl osminásobný mistr světa Marc Márquez, který Acostu předjel a snažil se získat třetí místo on. V patnáctém kole vedl Francesco Bagnaia náskokem necelých devíti desetin. Druhý Brad Binder jel perfektně a postupně ztrátu na prvního snižoval. Třetí Jorge Martin ztrácel na druhého Bindera něco přes jednu sekundu, ale jeho náskok na čtvrtého Marca Márqueze měl hodnotu čtyř desetin. Na páté místo se posunul Alex Márquez, šestý jel Enea Bastianini a sedmý byl Pedro Acosta. Osmý Fabio Di Giannantonio viděl příležitost dostat se víc dopředu, jakmile měl půl sekundy před sebou Acostu. Ve hře byl také devátý Aleix Espargaró.

V době, kdy do cíle zbývaly čtyři kola, zajel do boxů Raul Fernandez. Jelikož jel Miguel Oliveira sedmnáctý, nebyl to pro tým Trackhouse Racing zcela ideální vstup do sezony. V předposledním kole vedl Francesco Bagnaia náskokem 1,3 sekundy. Druhý Brad Binder měl čtyři desetiny náskoku na třetího Jorge Martina, jehož náskok na čtvrtého Marca Márqueze měl hodnotu osmi desetin. Pátý Alex Márquez bojoval o Top5 s Italem Bastianinim a nakonec ho prohrál.

Vítězem hlavního závodu zahajovací Grand Prix sezony 2024 je úřadující mistr světa MotoGP™ Francesco Bagnaia, jenž je nyní lídrem průběžného hodnocení královské kubatury. Na druhé pozici projel cílem Brad Binder, třetí skončil vítěz sobotního sprintu Jorge Martin. Marc Márquez závod uzavřel na čtvrté pozici, což je pro Španěla pozitivní zahájení sezony. Pátý skončil Enea Bastianini. Nováček Pedro Acosta je devátý.

GP Kataru, MotoGP™ – ZÁVOD (21kol)
22°C, dráha suchá, 25°C, vlhkost: 67%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 39:34.869
2. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.329
3. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +1.933
4. #93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +3.429
5. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +5.153
6. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +6.791
7. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +9.161
8. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +11.242
9. #31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM +11.595
10. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +13.197
11. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +17.701
12. #5 Johann ZARCO LCR Honda Honda +18.075
13. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +18.437
14. #72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +19.194
15. #88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia +20.717
16. #42 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +24.093
17. #37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM +24.106
18. #21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati +24.641
19. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +25.556
20. #10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda +42.422
21. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +42.761
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist