Pátá GP sezony – Velká cena Francie

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 – Le Mans, Francie

Rekord okruhu – Maverick Viñales (2014) – 1'37,882
Nejrychlejší kolo – Jonas Folger (2014) – 1'37,619
Kvalifikační rekord – Jonas Folger (2014) – 1'37,619
Maximální rychlost – Marc Márquez (2011) – 263,5 Km/h

Délka závodu Moto2 - 26 kol (108,8 km)
Velká cena Francie – Moto2 2014:
Stupně vítězů – 1. Mika Kallio, 2. Simone Corsi, 3. Esteve Rabat
Pole position – Jonas Folger (AGR Team) - 1'37,619 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Maverick Viñales (Pons HP 40) – 1'37,882 sekundy

Francie může o víkendu mohutně povzbuzovat lídra průběžného hodnocení šestistovek Johanna Zarca (Ajo Motorsport), který si po čtyřech úvodních závodech vytvořil náskok šestnácti bodů. Až na Velkou cenu Kataru, kde měl technické problémy s řazením, bodoval Francouz v dalších třech závodech jedním vítězstvím a dvěma druhými místy. Tím se zároveň stal vůbec prvním Francouzem, který vyhrál závod jak v nejnižší kubatuře do 125ccm, tak ve střední Moto2. Závod Moto2 vyhrál v roce 2010 jako první Francouz Jules Cluzel, který v současné době závodí v mistrovství světa supersportů. Zarco je letos jako vyměněný, co se týče jeho působení v Moto2, protože třeba loni s Caterhamem dosáhl stejného počtu bodů, jaký má teď, až v závodu Velké ceny San Marina, což je třináctý podnik sezony. Letošní sezona je teprve ve své úvodní části, ale pokud si Zarco podobné tempo udrží, má dobrou šanci být v závěru roku mezi těmi, kdo budou bojovat o titul mistra světa.
Po vítězství v Jerezu zamířil na průběžnou druhou příčku Jonas Folger (AGR Team). Německý závodník předvádí výkony sice jak na houpačce, ale vyhrál dva závody ze čtyř a i když v Texasu nebodoval vůbec a z Argentiny si odvezl jen sedm bodů, stále mu to teď stačí na druhou pozici. Ve Francii byl Jonas Folger na stupních vítězů jen jednou, když v roce 2009 projel cílem závodu stopětadvacítek na druhé pozici. V třídě Moto3 zajel na okruhu Bugatti nejlépe na čtvrté místo, loni byl v šestistovkách šestý. U Folgera jen stěží odhadneme výsledek, ale mnohé může napovědět už samotná příprava na francouzskou Grand Prix.

Třetí Alex Rins (Paginas Amarillas HP 40) si v Jerezu zkomplikoval situaci, když v posledním kole atakoval soupeře tak, že předním kolem zavadil o jeho motorku a spadl, takže místo nějakých šestnácti nebo třinácti bodů neměl nic. Rins většinou působí velmi klidným, vyrovnaným dojmem, takže kdo ví, co v něj vyvolalo až takovou chuť dostat se před Rabata. Rins je nováček v soutěži, takže třetí pozice v průběžném hodnocení je rozhodně velký úspěch. Z incidentu si vezme ponaučení a příště už stejnou chybu neudělá. Tak by to mělo být, zda to tak bude uvidíme.
Po třiačtyřiceti bodech mají na kontě průběžného hodnocení čtvrtý Thomas Lüthi (Derendinger Racing Interwetten) a pátý Franco Morbidelli (ItalTrans Racing Team). Posledním jezdcem s více jak čtyřiceti body je šestý Sam Lowes (Speed Up Racing), jemuž na Lüthiho s Morbidellim schází dva body a to především kvůli tomu, že v Jerezu závod nedokončil. Pro Brita druhá nula sezony, kterou si tak celkem zkomplikoval, pokud uvažoval o útoku na titul mistra světa.

Úřadující mistr světa Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) je v průběžném hodnocení sedmý, deset bodů za umístěním v Top5. Letos má hodně pomalý nástup do sezony a v přímé konfrontaci s jezdci jako Zarco, Rins nebo Folger, má tendence chybovat. Samozřejmě tím nemyslím poslední útok Rinse, to by dostalo každého. Rabata to ale stálo přinejmenším čtyři body.
Pokud se stačí dát dohromady, tak druhým Francouzem mezi stálými jezdci šampionátu, bude o víkendu v Le Mans Louis Rossi (Tasca Racing Scuderia Moto2). Vítěz francouzského závodu Moto3 z roku 2012 si během přípravy na Velkou cenu v Jerezu zlomil kůstku v pravé ruce a do čtvrtého klání sezony nenastoupil. Pro domácí Grand Prix by měl být v pořádku, ale to prověří až hlavní lékař víkendového podniku.

MS silničních motocyklů – Moto2:

1 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 73 bodů
2 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 57
3 - Alex RINS - SPA - Kalex - 49
4 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 43
5 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 43
6 - Sam LOWES - GBR - Speed Up - 41
7 - Tito RABAT - SPA - Kalex - 33
8 - Xavier SIMEON - BEL - Kalex - 31
9 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 31
10 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 24
11 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 20
12 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Kalex - 17
13 - Julian SIMON - SPA - Speed Up - 15
14 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 14
15 - Alex MARQUEZ - SPA - Kalex - 14
16 - Simone CORSI - ITA - Kalex - 13
17 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 12
18 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - 9
19 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 8
20 - Louis ROSSI - FRA - Tech 3 - 7
21 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 4
22 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 2
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist