Ohlasy po kvalifikaci v Assenu

Počasí výrazně ovlivnilo především kvalifikaci královské kubatury a připravilo tím napínavou podívanou, když v závěru jezdci zajížděli jeden rychlý čas za druhým. Z pole position v sobotu startuje Němec Sandro Cortese v třídě Moto3, v kubatuře Moto2 Španěl Marc Márquez a v MotoGP Australan Casey Stoner.

MotoGP – Kvalifikace

1. Casey Stoner (Repsol Honda Team) – 1'33,713 … pole position

Páteční kvalifikaci na holandskou Tourist Trophy si Australan Stoner bude ještě dlouho pamatovat. Dopoledne si prožil nešťastný pád, po kterém se jen velmi těžce zvedal ze země a ještě deset minut před koncem kvalifikačního tréninku figuroval na devátém místě. V samotném závěru přestalo pršet, začalo svítit slunce a začal tvrdý boj o pole position, který po třech rychlých kolech obhájce titulu vyhrál.

„Ráno jsem měl pravděpodobně jednu z největších nehod kariéry,“ prozradil Casey Stoner. „Vyrazilo mi to dech, bolestivě si narazil hlavu, krk, zápěstí, koleno a rameno. Není to určitě dobré. Rameno celkem ujde, ale koleno je nejhorší při změnách směru, v šikaně a ještě v pár dalších místech.“

Když jsme poprvé od úvodního tréninku přezuli na měkkou zadní pneumatiku, motorka byla mnohem lépe ovladatelnější a podařilo se nám dát dohromady jedno perfektní kolo, což stačilo na pole position,“ pokračoval Australan. „Co se týče závodní rychlosti, tak s tím ještě trošku válčíme a před závodem ještě potřebujeme udělat pár důležitých rozhodnutí. Pro nás to byl hodně zvláštní den a doufejme, že zítra budeme konkurenceschopní.“
2. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 1'33,828 + 0,115

Před tím než odpoledne začalo pršet, Dani Pedrosa zajel nejrychlejší kolo a byl ve vedení kvalifikační výsledkové tabulky. Posledních šest minut ale stačilo, aby se musel ještě poprat o pozici v první řadě, kde mu patří druhé místo. S výsledkem může být spokojený, protože při jeho raketovém stylu startů má šanci dorazit k první zatáčce ve vedení závodního pole. „Ve všech trénincích jsme odvedli dobrou práci a s výsledkem kvalifikace jsem spokojený, i když jsem v samotném závěru přišel o pole position,“ uvedl Dani Pedrosa.

Cílem byla první řada na roštu, protože k první zatáčce je to tady jen kousek a je velmi úzká. Dále jsme chtěli zapracovat na závodní rychlosti a myslím, že se nám to všechno celkem podařilo dotáhnout do konce. Zlepšili jsme trošku cit s přední pneumatikou a doufám, že se nám to potvrdí v zítřejším závodu.“

„Časy jsou opět velmi vyrovnané, ale klíčovým bodem bude závodní rychlost. Cítím se dobře, motorka funguje také dobře a jen musíme správně vybrat pneumatiky, protože počasí může být podobně problematické, jak tomu bylo na Silverstonu. Vypadá to, že měkká pneumatika má velký potenciál, ale pro kompletní délku závodu si v tomto směru nejsem stoprocentně jistý,“ dodal Pedrosa, který je momentálně víc nakloněn tvrdší směsi.
3. Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) - 1'34,001 + 0,288

Jezdec tovární Yamahy nejdřív o pole position bojoval s Danim Pedrosou, ale pak na čelo tabulky zaútočil Casey Stoner a i když se Lorenzo hodně snažil, dnes to na první místo startovního roštu nebylo. Na Australana ztratil 0,288 sekundy, ale po trénincích je jasné, že na tvrdé směsi je Španěl velmi rychlý, což je pro závod samozřejmě stěžejní. „V posledním rychlém kole kvalifikace jsem chtěl zajet co nejlépe, ale v poslední šikaně jsem na brzdách udělal chybu, což mě stálo několik desetin,“ komentoval závěr kvalifikace Jorge Lorenzo.

„Caseyho posledním kolem jsem byl překvapen. To bylo skutečně něco fantastického a Dani přitom také není vůbec daleko. Pro zítřejší den máme dobrou pozici na startovním roštu, máme také dobrou závodní rychlost a své motorce věřím, takže jsem spokojený. Nicméně kvalifikace je jedna věc a závod druhá, výběr pneumatik proto bude stěžejní,“ dodal Jorge Lorenzo.

Moto2 – Kvalifikace

1. Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) – 1'37,133 … pole position

Španěl si prožil podobný příběh, jaký dnes zažil jeho kolega z královské MotoGP Casey Stoner. Dopoledne havaroval, všechny tréninky ovládal jeho velký soupeř Pol Espargaró a kvalifikace byla místem, kde potřeboval získat pozici minimálně v první řadě.

Naštěstí pro Španěla přišel další pád až potom, co už nastavil nejrychlejší kolo kvalifikace šestistovek. „Po fyzické stránce se cítím v pořádku,“ uvedl v pátek odpoledne Márquez. „Víme, proč došlo k pádu v tréninku a do kvalifikace jsme to vylepšili. Odpoledne jsem na to v nejpomalejší části okruhu zatlačil o něco tvrději, protože jsem věděl, že případná nehoda už tolik nezmění. Nad motocyklem jsem ztratil kontrolu a byl vyhozen ze sedla. Pro zítřejší závod ale máme dobré nastavení.“

„Máme dobrou rychlost a motorce plně důvěřuji,“ pokračoval Španěl. „Věděli jsme, že to není špatné a že nejsme tak daleko, jak to vypadalo, takže jsme se plně soustředili na svou práci. Ta jako vždy spočívala v tom, že v trénincích jsme pracovali na přípravě pro závod a v kvalifikaci se snažili najít to nejlepší řešení k tomu, abychom dokázali zajet jedno nejrychlejší kolo. Jsme připraveni bojovat o vítězství.“

Moto3 – Kvalifikace

1. Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo) – 1'43,645 … pole position

Německý závodník v sedle továrního stroje rakouského výrobce KTM nebude na tréninky v rámci přípravy na holandskou TT vzpomínat moc dobře, protože až na ten první byl pokaždé rychlejší někdo jiný a to včetně jeho týmového kolegy Kenta. V pátek dopoledne se německému jezdci vůbec nedařilo, když havaroval a trénink ukončil až třináctý. Cortese ale dokáže zabrat v pravou chvíli a to potvrdil v pátek odpoledne. Svým soupeřům nedal sebemenší šanci a pole position vyhrál náskokem 0,249 sekundy před Britem Kentem. (Tým zatím nevydal tiskovou zprávu).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist