Ohlasy jezdců po závodu v Nizozemsku

Sedmý podnik sezony už zná své vítěze a poražené. Nejnižší kubaturu vyhrál Maverick Viñales, v šestistovkách kraloval Marc Márquez a v MotoGP Casey Stoner. Jorge Lorenza poslal v úvodním kole k zemi Álvaro Bautista, který z rozhodnutí Ředitelství závodu bude příští týden na Sachsenrigu startovat poslední.

Kapitoly článku

MotoGP – Iveco TT Assen

1. Casey Stoner (Repsol Honda Team) – MS 2.místo, 140 bodů

Víkend jak z filmového scénáře si v Assenu prožil Australan Casey Stoner. Ve třetím tréninku těžce havaroval a kamery snímaly jeho ženu Adrianu, jak v náručí svírá dceru Alessandru a nevěřícně sleduje monitor, kde opakovali těžký pád jejího muže. Už v kvalifikaci byl Stoner nejrychlejším na dráze Assenu a stejně dopadl samotný závod. Po těžkém víkendu může Stoner s týmem tovární Hondy slavit, protože jedním tahem vymazali pětadvacetibodový náskok Jorge Lorenza.

„Získat pole position a teď vítězství v závodu je prostě neuvěřitelné. Velké díky patří celému týmu, který se nikdy nevzdal a pokaždé fungoval na maximum,“ uvedl po závodu Casey Stoner. „Měl jsem v plánu lepší start než se mi ve skutečnosti podařil, pak získat nějakou výhodu a tu si pokud možno udržet až do cíle. Také nám bylo jasné, že bude důležité šetřit zadní pneumatiku.“

„Když jsem viděl, že má Dani slušné tempo, rozhodl jsem se zůstat za ním a snažil se ušetřit pneumatiky a energii, jak jen to šlo. Deset kol před cílem jsem věděl, že nebudeme mít nějak razantní pokles výkonu pneumatik a navíc necítil žádné problémy, takže jsem se rozhodl Daniho předjet,“ řekl vítěz závodu Casey Stoner a závěrem dodal: „Je mí líto Jorgeho, nikdo nechce získat body takovým způsobem, ale jak můžeme vidět, během jediného závodu se může změnit všechno.“
2. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – MS 3.místo, 121 bodů

Španěl ani v sedmém závodu sezony nedokázal projet cílem první, což už musí mrzet. Lorenzo byl mimo hru už od prvního kola, ale ten kdo ho nakonec dokázal porazit byl jeho týmový kolega Stoner. V průběžném pořadí je Pedrosa třetí, devatenáct bodů za Jorge Lorenzem. „Díval jsem se na časy, které jsme tu v průběhu víkendu jezdili a věděl, že mám lepší tempo než Casey, takže jsem dobře odstartoval a snažil se od prvních kol všem ujet,“ komentoval závod Dani Pedrosa.

„Po celou dobu jel Casey za mnou a věřím, že využil energie, kterou si ušetřil právě v první polovině závodu, aby mě předjel. Rychlost byla během závodu dobrá, motorka fungovala bezvadně, ale možná jsem si tentokrát prostě vybral špatnou strategii,“ dodal Pedrosa.
3. Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3) – MS 5.místo, 76 bodů

Ital Dovizioso po nula bodech z Británie předvedl velmi dobrý výkon a v cíli závodu se mohl radovat z třetího místa. Na stupních vítězů TT Assenu tak byla kompletní sestava loňské Repsol Hondy. Dovizioso je v průběžném hodnocení šampionátu pátý a na čtvrtého Cala Crutchlowa ztrácí jen jediný bod. „Třetí místo na stupních vítězů je pro nás jako vítězství. Další skvělý den pro mě a tým Monster Yamaha Tech 3. Toto pódium je skvělé, protože jsem na tomto okruhu nikdy dobře necítil, ale s Yamahou M1 jsem se cítil naprosto v pohodě,“ řekl Dovizioso.

„Na startu jsem byl až sedmý, ale během víkendu jsem byl poměrně rychlý a proto jsem si myslel, že umístění na stupních vítězů nemůže být nereálný cíl. Dobře jsem odstartoval a celý závod si užíval souboje s Benem Spiesem. Ke konci měl pravděpodobně problém se zadní pneumatikou, takže se mi ho podařilo předjet,“ pokračoval Ital. „Tvrdě pracujeme na tom, abychom byli konkurenceschopní a tato strategie nám vychází, protože v posledních čtyřech závodech jsme pokaždé bojovali o pozice na stupních vítězů. Teď už se těším na další dva závody a samozřejmě nejvíc na ten domácí v Mugellu.“

Průběžné hodnocení MS, MotoGP (7/18):

1 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha - 140
2 - Casey STONER - AUS - Honda - 140
3 - Dani PEDROSA - SPA - Honda - 121
4 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Yamaha - 77
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Yamaha - 76
6 - Valentino ROSSI - ITA - Ducati - 61
7 - Nicky HAYDEN - USA - Ducati - 59
8 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Honda - 58
9 - Stefan BRADL - GER - Honda - 51
10 - Ben SPIES - USA - Yamaha - 48
11 - Hector BARBERA - SPA - Ducati - 46
12 - Aleix ESPARGARO - SPA - ART - 20
13 - Randy DE PUNIET - FRA - ART - 19
14 - Michele PIRRO - ITA - FTR - 16
15 - Mattia PASINI - ITA - ART - 12
16 - Danilo PETRUCCI - ITA - Ioda - 9
17 - James ELLISON - GBR - ART - 9
18 - Ivan SILVA - SPA - BQR - 5
19 - Karel ABRAHAM - CZE - Ducati - 4
20 - Colin EDWARDS - USA - Suter - 4
21 - Yonny HERNANDEZ - COL - BQR - 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist