Ohlasy jezdců po kvalifikaci na Sachsenringu

Deštivá kvalifikace na Velkou cenu Německa nepřinesla nějak zvlášť výrazná překvapení ve výsledkových listinách. V nejnižší třídě Moto3 startuje jako první Sandro Cortese, na startu šestistovek Moto2 patří pole position Marcu Márquezovi a v MotoGP Casey Stonerovi. Všichni tři jsou na vedoucích příčkách v průběžném hodnocení jednotlivých kubatur.

MotoGP - Kvalifikace

1. Casey Stoner (Repsol Honda Team) – 1'31,796 … pole position

Australan je naprosto v klidu, což také dokazuje průběh dnešní kvalifikace. V jednu chvíli mu přestala fungovat motorka a to v jeho rychlém kole, což bylo poměrně nebezpečné, protože měl za sebou jednoho z jezdců, kteří se chtěli vytáhnout na lepší pozice. Stonerovy výkony jsou velice přesvědčivé a je rozhodně velkým favoritem na vítězství.

„Nebylo to vůbec snadné,“ uvedl k sobotní kvalifikaci Stoner. „Dobře jsme začali a o něco později pokračovali s motocyklem číslo jedna, který měl úplně jiné nastavení, jenž pro mě bylo příjemnější. Už ve svém prvním rychlém kole jsem vyrovnal své maximum a chtěl zajet další zlepšení ve druhém, jenže v tomto momentu to vzdal motor. Zatím nevíme, čím to bylo způsobeno, zda je to problém elektroniky nebo se tam někde dostala voda, to zjistíme až později.“

„Silně pršelo a nám bylo jasné, že za takových podmínek si čas nemáme šanci zlepšit. Proto jsme se rozhodli počkat a doufali, že se podmínky ke konci kvalifikace zlepší a to se naštěstí stalo. Nakonec to pro nás dopadlo dobře, takže zítra uvidíme,“ dodal vítěz německé kvalifikace.
2. Ben Spies (Yamaha Factory Racing) – 1'31,989 + 0,193

Američan sobotním výkonem vyrovnal svém kvalifikační maximum z Velké Británie, kde do závodu startoval rovněž z druhé pozice v první řadě. V jednu chvíli byl dokonce první, ale o pole position ho v poslední chvíli připravil Australan Stoner. „Bylo to zvláštní. Na mokru jsme mívali celkem problémy a to zejména v posledních pár letech zrovna na této dráze, ale včera jsem se na mokru cítil dobře.“

„V posledních minutách kvalifikace jsem popravdě nevěděl, jak na tom jsem, protože mi odešla časomíra, takže jsem nevěděl, jaké jezdím časy na kolo. Šel jsem do toho prostě nadoraz a na tabuli pak uviděl P1 s pár časy. Nakonec jsem tam zajel čas na pole position a doufal, že zůstanu v první řadě,“ dodal Američan Ben Spies.
3. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 1'32,081 + 0,285

Není to tak dávno, kdy Španělovi dělalo velký problém jezdit na mokrém povrchu. Dnes s tím nemá větší problém, což také třetím místem v kvalifikaci královské kubatury jednoznačně potvrdil. „S kvalifikací jsem spokojený,“ poznamenal Dani Pedrosa. „Nebylo to vůbec snadné a to zejména v samotném úvodu, protože silně pršelo a na dráze byla taková spousta vody, že motorku nebylo kvůli aquaplaningu jednoduché ubrzdit. Rozhodující byl samotný závěr, protože to přestalo pršet a všichni si začali zlepšovat časy na kolo. V jediném kole jste tak mohl být první nebo šestý.“

„Jsem velmi spokojený, protože v minulosti jsme za takových podmínek neměli nejlepší výsledky. Ale tentokrát jsem si v každém kole věřil. První řada je tady na Sachsenrigu velmi důležitá. Včera to na suchu bylo dobré a zítra to podle předpovědi vypadá na suchý závod, takže bude velmi důležité vybrat správné pneumatiky a tvrdší směs vyzkoušet až v ranním warm upu,“ dodal Pedrosa.

Moto2 – Kvalifikace

1. Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) - 1'34,503 … pole position

Španěl vede průběžné hodnocení šestistovek a v Německu má velkou šanci si toto vedení upevnit dalším ziskem bodů na Pola Espargara, který do německé Grand Prix odstartuje až sedmnáctý. „Bylo nám jasné, že na začátku nemůžeme povolit, ale nakonec nám ještě nějaký čas zůstal,“ uvedl Márquez. „Předpokládali jsme, že na dráze zůstane ke konci méně vody a budou lepší časy. Postupně jsem získával stále větší jistotu a v posledních kolech dal do toho všechno. Cílem bylo získat umístění v první řadě a to se nám dnes podařilo. Pro závod máme dobré nastavení ať už pojedeme na suché nebo na mokré dráze,“ dodal Španěl.

Moto3 – Kvalifikace

1. Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo) - 1'42,982 … pole position

Zisk první pozice na startu je před domácím publikem snem každého závodníka. Cortesemu to na jeho domácí půdě vyšlo na sto procent a zítra může počítat s podporou německých fanoušků, kteří ho poženou vstříc vítězství. Maverick Vinales startuje až dvacátý čtvrtý, takže tím dal německému jezdci velkou šanci ho minimálně dostihnout v průběžném hodnocení šampionátu. (Tým zatím nevydal tiskovou zprávu).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist