Odvolací soud FIM zamítl protest proti aerodynamice Ducati

V pátek zasedal Odvolací soud FIM, který řešil protest čtyř týmů MotoGP na aerodynamický spoiler Ducati GP19, který italský tovární tým nasadil v úvodním závodu mistrovství světa silničních motocyklů v Kataru. Sporný aerodynamický díl má dle protestujících výrobců vytvářet přítlak, což je pravidly zakázané. Dle Ducati slouží k ochlazení pneumatiky. V úterý pozdě večer FIM informovala, že protest čtveřice výrobců soud zamítl, takže výsledky závodu katarské GP jsou nyní definitivní.

Sporný aerodynamický spoiler zadního kyvného ramene nasadila Ducati do závodu katarské Grand Prix na strojích Desmosedici GP19. Po skončení závodu dostali sportovní komisaři FIM protest na toto aerodynamické zařízení ze strany týmů Aprilia Racing Team Gresini, Red Bull KTM Factory Racing, Repsol Honda Team a Team Suzuki Ecstar. Protest zamítli. Následně bylo rozhodnutí komisařů FIM podpořeno ze strany komisařů FIM pro odvolání. Protest tak podstoupili Odvolacímu soudu FIM, který zasedal v pátek 22.března.

Soud hned v pátek nerozhodl. Vše pečlivě prostudovali a rozhodnutí zveřejnili až v úterý pozdě večer, tedy až poté, než s ním obeznámili všechny zúčastněné. V prohlášení FIM uvádí, že zadní aerodynamický spoiler Ducati je v souladu s předpisy, tudíž proti jeho nasazení v dalších závodech již není možné protestovat. Provizorní výsledky Velké ceny Kataru jsou potvrzeny a deklarovány jako konečné. Žádost prohlásit aerodynamické zařízení Ducati za nezákonné a zakázat jeho nasazení v dalších závodech byla zamítnuta.

Čtyři protestující týmy mají nyní pět dnů k podání odvolání k Arbitrážnímu soudu pro sport.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Normik přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
StriXeer přispěl 2 Kč
Ďásek přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist