Novinky z Grand Prix

Letni prestavka je vzdy vitanou dobou k diskuzim, kdo a kde v pristi sezone pravdepodobne pojede. Ale nejen to se doctete v nasledujicich radcich.

Jaka bude MotoGP v roce 2007 ?
Jelikoz Valentino Rossi by nejradeji jel v pristim roce v tymu jednoho muze – jak znamo, bylo o tom uvazovano uz pred letosni sezonou a navic Camel po sezone u Yamahy zrejme konci, tak se zda angazovani Caseyho Stonera pouhym pranim otce myslenky.
U Kawasaki konci smlouva Nakanovi – zrejme ale bude prodlouzena, nebot obe strany maji zajem na dalsim pokracovani. A Randy de Puinet ma smlouvu az do konce roku 2007.
U Suzuki zustavaji oba dva jezdci Hopkins a Vermeulen i na dalsi rok.
Ducati ma zajem, aby se d´Antinuv tym stal zaloznim juniorskym tymem tovarny, ovsem na Bridgestonkach. A k Nemci Alexi Hofmannovi by mel prijit Andrea Dovizioso !
Oficielni tovarni tym si zrejme podrzi Capirossiho, i kdyz ten chce zvysit gazi z 2,85 milionu Euro na 5. Naproti tomu Gibernau chtel letos 4 miliony Euro, dostal 2,85 a na dalsi sezonu by se spokojil s 1 milionem, smlouvu totiz nabidla Ducati i Melandrimu.
A sef Dorny, Carmelo Ezpeleta tvrdi, ze pristi rok uvidime na startu 22 motocyklu kralovske tridy. Predbezne je jasne, ze na startovnem, cenam a cestovnim vydajum bude celkem vyplaceno 40 milionu dolaru, z toho 30 pro kralovskou kubaturu.
Druheho jezdce by mel dodat tym Kennyho Robertse, ktery ovsem nebude oficilenim tovarnim tymem, nebot jede na Hondach ale s vlastnim podvozkem, zatimco novy tym Ilmor bude povazovan za plnohotnotny tovarni tym s plnou podporou Dorny.
Dle novero systemu obdrzi tym za kazdy tovarni motocykl kralovske tridy celkem 561.000 dolaru, tedy 1,22 milionu za tym o dvou jezdcich. A pokud by nasadila nektera tovarna dalsi, tedy treti a ctvrty motocykl, obdrzi dalsich 1,22 milionu dolaru. Celkem tedy bude na Hondu, Yamahu a Ducati rozdeleno 3x 2,44 milionu dolaru. A Honda, ktera pocita se sesti motocykly, dostane za 5. a 6. stroj po 561.000 dolaru. Zajimave je, ze Ezpeleta vubec nepocita s comebackem WCM ci Ponse.
Kdo za Ilmor jeste letos a kdo pristi rok?
Motocykl Ilmor V-4 uz absolvoval prvni zkusebni kilometry v sedle s Eskilem Suterem. Nyni budou na programu opravdove testovaci jizdy, jako jedna z moznych variant je nezamestnany Nemec Max Neukirchner a take Alex Hofmann. Padaji ovsem i jmena jako Roberto Rolfo ci Anthony West. A pro Wild – card zavody v Estorilu a ve Valencii se uvazuje jak o Alexi Barrosovi tak i o Maxi Biaggim. Ale Barros by nejradeji podepsal dvouletou smlouvu s Hondou na WSBK a o Maxovi zas rika Suterovi hodne odborniku, ze je prilis komplikovany, takze se nechme prekvapit.
Pojede Yuki Takahashi v Brne?
Pri destivem testu na 8 hodinovku v Suzuce si zlomil vitez ze Sachsenringu a z Le Mans, Japonec Yuki Takahashi z italskeho Humangest Honda tymu, leve predlokti. Takze nejen musi vynechat tento prestizni japonsky zavod, ale ohrozen je jeho start i na nasi Grand Prix v Brne.
Lukas Pesek misto Poggialiho ?
Zavodni dny ex-mistra sveta Manuela Poggialiho u tovarniho tymu KTM jsou zrejme secteny. Jak informoval motoristicky tydenik MotorSportAktuell, oslovilo vedeni tymu naseho Lukase Peska ohledne mozneho pusobeni v tomto tymu a to jako stajoveho kolegu Japonce Hiroshi Aoyamu. K tomu vysvetluje manager tymu Harald Bartol: “Jelikoz Red Bull rozhodne nezvysi svuj sponzorsky prisun na rok 2007 do naseho tymu, tak budeme muset redukovat sve predstavy a to maximalne na 2 az 3 piloty ve dvestepadesatkach”. Faktem je, ze platnou smlouvu pro rok 2007 maji za KTM ve dvestepadesatkach take Mika Kallio a Julian Simon. Predstava vedeni tovarny KTM je nasledujici: Zustane pochopitelne Hiroshi Aoyama, misto Poggialo by mohl prijit prave soucasny tovarni pilot Derbi, nas Lukas Pesek a tim tretim by byl Fin Kallio. Spanel Julian Simon bude uvolnen a mel by jet misto Porta tovarni Repsol Hondu po boku Shuheie Aoyamy. A co se tyka obsazeni stopetadvacitek, dejme opet slovo Haraldu Bartolovi: “Prijdou dva uplne novi piloti, jedname s temi, kteri jsou momentalne mezi Top – 5 v prubeznem poradi (tedy nekdo z trojice Mattia Pasini, Sergio Gadea ci Héctor Faubel)”.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist