MotoGP: Aoyamova vlastní taktika

Mistr světa dvěstěpadesátek Aoyama nastoupil do své nové kategorie s vlastní taktikou při testování a ta zatím slaví úspěch.

Japonský mistr světa dvěstěpadesátek testoval v listopadu ve Valencii jen s minimální elektronickou pomocí. Chtěl totiž lépe poznat svůj nový motocykl. A tak ani nebylo divu, že byl v časové tabulce poslední se ztrátou na nejrychlejšího Stonera (+ 2,9 sek), na předposledního Bautistu (+ 0,7) a na dalšího nováčka Simoncelliho (+ 1,0). 

Ovšem tato jeho cesta se zdá být zatím správná. Už nyní v Sepangu byl Aoyama o 0,5 sekundy rychlejší než Simoncelli a za rekordem okruhu Stonera zůstal o pouhých 0,2 sekundy. 

Zatím bylo úplně normální, že každý tým se snažil svému "rookie" v MotoGP cestu ulehčit a usnadnit. To v praxi znamenalo, dát mu k dispozici už vyzkoušený set-up a největší možnou elektronickou pomoc. 

Ovšem technici týmu Interwetten Honda jdou jinou cestou a zároveň s redukováním elektrotechniky tím tak odebrali Aoyamovi psychický tlak na rychlé časy hned v prvním testu. 


"Nikdo se totiž nezajímá o to, jak rychlý je "rookie" hned při prvním testu", říká šéftechnik týmu Interwetten Tom Jojic a dodává: "I Honda s tímto řešením souhlasila. Naopak tím Aoyama poznal úplně základní vlastnosti motocyklu Honda RC212. A teprve potom jsme mu zapnuli elektronickou pomoc." 


Navíc Jojic říká k zamyšlení jednu podstatnou věc: "Hiro je mistr světa dvěstěpadesátek. Také Stoner, Rossi, Lorenzo a Pedrosa byli ve své době nejlepší jezdci kubatury do 250 ccm a nyní jsou nejlepšími piloty MotoGP. A kdo jiný, než mistr světa, by měl mít pod kontrolou motocykl MotoGP a to i s malou pomocí elektroniky". 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist