Marc Márquez si v Brně dojel pro 58. pole position v MotoGP. Vyrovnal rekord Doohana

Sobotní kvalifikaci Velké ceny České republiky s přehledem ovládl Marc Márquez. Pro rekordní 58. pole position v MotoGP si dojel i přes částečný nesouhlas jeho týmu na slickách, na nichž nastavil čas 2'02,753. Jak závodník přiznal, v závěru na to tolik zatlačil kvůli Jacku Millerovi, který taktéž obuv pneumatiky do sucha. Australan byl však oproti úřadujícímu mistru světa o 2,524 sekundy pomalejší a v neděli tak do závodu odstartuje z druhé pozice. První řadu pak uzavře Johann Zarco, který si v Brně dojel pro svůj doposud nejlepší kvalifikační výsledek na motocyklu značky KTM. 

Monster Energy Grand Prix České republiky - Kvalifikace

1. Marc Márquez (Repsol Honda Team) - 2'02,753... pole position

"Od začátku jsem vzhledem k proměnlivému počasí věřil slickám. Jak ale začalo na konci kvalifikace znovu pršet a trať byla mokrá, bylo to na nich obtížné! Když se ohlédnu zpět, asi jsem riskoval více, než bylo potřeba, nakonec se to ale vyplatilo a mám z toho radost. Vypadá to, že zítra bude krásně, takže nás čeká normální závod. Vzhledem k tomu, jaké dnes bylo počasí, by bylo složité hádat, jak jsou na tom ostatní. Našim cílem je ale dojet na pódiu."

Marc Márquez na tiskové konferenci reagoval na incidenty s Alexem Rinsem. S jeho názorem, že nemá respekt k ostatním jezdcům, nesouhlasí. "Je to jeho názor," uvedl Španěl. "V zatáčce číslo pět jsem byl široký, tak mě Alex předjel. Tak jsem se ho snažil držet, protože jsem věděl, že má na mokru dobrou rychlost. V sedmé zatáčce jsem byl trochu široký, vznikl tam menší, ale dostačující prostor, a tak mě předjel s tím, že jsme měli menší kontakt. Takové je ale závodění," vysvětlil rodák z Cervery, který se posléze vyjádřil také k incidentu na pit lane.

"Když jsme se vraceli do boxů, stála mi v cestě zeď z pneumatik a já jsem neměl dost prostoru k projetí vedle ní, protože mi tam Alex najel. Nevím, jestli to byl z jeho strany záměr nebo ne. A je mi to jedno. Mým cílem bylo dojet si pro pole position a startovat z první řady. Nechci plýtvat svůj čas řešením takovýchto situací."

2. Jack Miller (Pramac Racing) - 2'05,277... + 2,524

"Byla to vzrušující kvalifikace. Naše rozhodnutí obout po prvním výjezdu, kdy jsme jeli na pneumatikách do mokra, slicky, bylo riskantní, ale vyplatilo se nám. Snažil jsem se na to tlačit a přiblížit se Márquezovi, ale když jsem byl ve svém posledním kole, začalo zase pršet. I tak jsem ale s výsledkem dost spokojený. Celý víkend tady odvádíme skvělou práci."

3. Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) - 2'05,351... +2,598

"Je to krásný pocit. Procházím teď obtížným obdobím, stále máme potíže. Na mokru se ale všechny rozdíly mažou. Odpoledne jsem si začal věřit, doopravdy jsem konečně začal cítit, co dělají motorka a pneumatiky. Chtěli jsme na konci kvalifikace vyjet na slickách, ale dost se to zkomplikovalo. Na mokrých pneumatikách bylo dost těžké dojet si pole position, navíc jsem už dříve nastavil dobrý čas. Týmu výsledek určitě dodal na sebevědomí. Přesně tohle jsem potřeboval. Ukázal jsem, že mám stále v sobě ducha bojovnosti, který je v tomto levelu seriálu tak důležitý."

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist