Konec Grand Prix v Brně. „Je to tragédie, nejlepší evropský závod,“ píší zahraniční novináři

Grand Prix v Brně s největší pravděpodobností nadobro skončila. Město plánuje poslat Spolek pro GP ČR, který závody v posledních letech pořádal, do insolvence, a automotodrom od organizování tak velké akce dává taktéž ruce pryč. Zprávy o zrušení tradiční akce se pomalu dostávají také do zahraničních médií, která ztráta tradičního podniku mrzí.

Závody Grand Prix mají v tuzemsku dlouholetou tradici. Valentino Rossi získal na Masarykově okruhu své první vítězství v kariéře, Wayne Rainey zase to poslední. Za sedmdesát let svého konání si brněnské závody získaly na oblibě nejen díky své atmosféře, ale také skvělému zázemí jak pro jezdce, tak pro fanoušky. 

Zpráva o zrušení akce tak vzbudila ohlasy u mnoha zahraničních novinářů, kteří do Brna pravidelně jezdili. „Hrozná zpráva, Brno nebylo v kalendáři od roku 1950 jen dvakrát. A zdá se, že tentokrát vypadne úplně. Bez pochyb, očima fanouška nejlepší evropský závod,“ napsal na svůj Twitter Simon Patterson.

Lítost nad koncem brněnské Velké ceny projevil také novinář David Emmett. „Je to absolutní tragédie srovnatelná s vypadnutím tratí jako jsou v Mugellu, na Phillip Islandu nebo v Assenu. Pro MotoGP je to ideální trať,“ uvedl s tím, že stále nedokáže pochopit, proč okruh nechce zaplatit položení nového asfaltu. „Jsem z toho zmatený. Je to jedna z nejlépe navštěvovaných akcí.“ Dále dodal: „Někdo na tom musí vydělat hodně peněz. A člověk by si myslel, že ten někdo bude chtít závod zachránit a zaplatí tak nové položení trati. Teď Brno ztratí MotoGP, akci, která mu neskutečně vydělává.“

Ozval se také novinář Julian Ryder. „Naprosto souhlasím s Davidem. Dostupný, jak cenově, tak co se dopravy týče, závod pro fanoušky ze zahraničí. Spíte ve velkém městě, autobus vás zdarma přiveze na okruh, sledujete závod z přírodních tribun, kde je fantastická atmosféra. A to jsem se ještě nedostal k pivu…,“ napsal, na což Emmett reagoval tím, že doprava na okruh a zpět je podobně zajištěná snad jen v Assenu.

Radost z konce MotoGP v Brně nemá ani komentátor Matthew Birt. „Jsem deprimovaný z toho, že Brno vypadlo z kalendáře, a to nejen proto, že je to jediné místo, kde vás ubytují v pivovaru. Mám odtamtud skvělé vzpomínky na rok 1996 a těsné vítězství Crivilla nad Doohanem, na Biaggiho wheelie, první vítězství Cala, jenž se stal prvním Britem po Sheenovi, který si dojel pro výhru, nebo úspěch Brada Bindera z minulého roku."

„Žádné Brno. Pořádali to skvělí lidé. Trať byla výzvou pro jezdce i inženýry. Jediný okruh, na který jsme v neděli museli vyrazit už v šest ráno, protože tam bylo vždy moc fanoušků," napsal crew chief Joana Mira.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
33.petr přispěl 3 Kč
xlary přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist