Kdo kde v GP 125 a 250 cc v roce 2008?

Obe nizsi obsahove tridy byvaji nekolikrate zajimavejsi nez kralovska trida MotoGP, takze rozhodne neuskodi, podivat se, jak vypada aktualni soucasny prehled v techto kubaturach. Navic mezi nimi nechybi ani dva Cesi, Karel Abraham z Brna (na snimku) a dvojnasobny vitez Grand Prix, Lukas Pesek z Prahy. Oba pojedou ve dvestepadesatkach na identickych motocyklech, tedy Aprilia RS - LE.

Nejdrive se tedy podivejme na nizsi obsahovou tridu, po dlouhe dobe bohuzel bez tradicni ceske ucasti. Tato kubatura nas vsechny letos hodne zajimala a nekterym pripravila i infarktove stavy.
Trida do 125 cc
Ajo Derbi Racing
Finsky tym pojede v uplne novem slozeni, letos zde jeli Rakusan Michael Ranseder a Rumun Robert Muresan. Zklaman nezajmem Hondy o tridu 125 cc chtel vitez z Istanbulu 2005 Mike di Meglio jezdit v roce 2008 na Aprilii (Derbi) a to se mu take podarilo.
Mike di Meglio (FRA) Derbi
Dominique Aegerter (SUI) Derbi
Repsol - KTM
Jeden ze dvou satelitnich tymu tovarny KTM, vedeny Albertem Puigem, pojede pochopitelne ve spanelskem slozeni.
Esteve Rabat (ESP) KTM
Marc Marquez (ESP) KTM
Scot KTM
Dalsi ze satelitnich tymu tovarny KTM, kde pojedou Ital Raffaele De Rosa a uz zrejme svuj posledni rok v teto tride “protekcni” Spanel Pablo Nieto.
Raffaele De Rosa (ITA) KTM
Pablo Nieto (ESP) KTM
Valsir Seedorf KTM
Ackoliv rakouska tovarna nestavi oficielni tovarni tym do kubatury 125 cc, tak prave tuto staj muzeme povazovat za pokracovatele tovarniho tymu. Bude mit tri piloty, a s horkym favoritem na titul, Japoncem Koyamou. Ten bude poprve mit k dispozici i japonskeho mechanika, ktery drive “srouboval “ pro Nobby Uedu.
Tomoyoshi Koyama (JPN) KTM
Randy Krummenacher (SUI) KTM
Lorenzo Zanetti (ITA) KTM
Fortuna Derbi
Tym Fortuna managera Daniela Amatriana se nove objevi i ve tride stopetadvacitek s nastupujicim spanelskym talentem, naposledy na stupnich vitezu v Estorilu a se zkusenym Joanem Olivem. Oba dva pojedou na tovarnich motocyklech.
Pol Espargaro (ESP) Aprilia RSA
Joan Olivé (ESP) Aprilia RSA
Multimedia Aprilia
Jediny Rakusan ve startovnim poli nakonec nasel novou staj.
Michael Ranseder (AUT) Aprilia
Andrea Iannone (ITA) Aprilia
Polaris World Aprilia
Jediny jezdec za tento spickovy tym, Brit Bradley Smith, pojede tovarni motocykl z mesta Noale.
Bradley Smith (GBR) Aprilia RSA
Skilled Racing Aprilia
Zatimco Simone Corsi pojede “tovarnu”, tak se byvaly stajovy kolega Lukase Peska, Nicolas Terol musi spokojit s kitem.
Simone Corsi (ITA) Aprilia RSA
Nicolas Terol (ESP) Aprilia
WTR Aprilia
Simone Grotzkyj (ITA) Aprilia
Stefano Bianco (ITA) Aprilia
Molenaar Racing Aprilia
I tento tradicni holandsky tym opousti Hondu a pojede na Aprilii s Britem Danny Webem.
Danny Webb (GBR) Aprilia
FFM GP 125
Staj francouzske motocyklove federace nasadi letos jezdce se zvucnym prijmenim…A je to zatim jedina Honda ve startovnim poli stopetadvacitek.
Luis Rossi (FRA) Honda
Blusens Aprilia
Jasny je Brit Scott Redding, druhy jezdec stoji zatim s otaznikem – Ehren Vasquez ?
Scott Redding (GBR) Aprilia
Ehren Vasquez (ESP) ? Aprilia
ASC Atletico de Madrid
Uplne novy tym na scene, s mladym Americanem Stevem Bonseyem – letos na KTM a Spanelem Ivanem Maestrem.
Steve Bonsey (USA) Aprilia
Ivan Maestro (ESP) Aprilia
Grizzly Gas Kiefer Aprilia
Nemecky tym jezdici zatim dvestepadesatky s Heidolfem a Baldolinim a vloni treba i s Anthony Westem, prechazi o tridu niz. A pojede se dvema Nemci, pricemz “problematicky” syn ex-vicemistra sveta Helmuta Bradla, Stefan (byl v minulych dnech uspesne operovan), dostane k dispozici tovarni Aprilii RSA 125. Jeji leasing vcetne nahradniho motoru prijde, dle sefa tymu Stefana Kiefera, na 180.000 Euro. Ovsem Stefan Bradl si tovarni motocykl urcite zaslouzi, letos jel nekolikrat vyborne na divokou kartu za tym Blusens Aprilia, stal se spanelskym mistrem – o 8 bodu pred Reddingem. A potrebne penize do tymu prinese se sponzory Rumun Robert Muresan.
Stefan Bradl (GER) Aprilia RSA
Robin Lässerl (GER) Aprilia
Robert Muresan (RUM) Aprilia
Emmi Caffe Latte - Aprilia
Dalsi z tovarnich motocyklu RSA objednal sef tohoto tymu pan Daniel Epp pro sveho nemeckeho sverence s italskymi predky.
Sandro Cortese (GER) Aprilia RSA
Bancaja Aspar Team
Naposled jsem si nechal nejsilnejsi staj teto kubatury poslednich let, tedy tym Jorge Martineze. Ten pojede opet se tremi jezdci, mistrem sveta Gaborem Talmacsim, zkusenym Spanelem Sergio Gadeou – byl nejrychlejsim muzem na testech v Jerezu - a mladikem Pere Tususausem. Prvni dva jmenovani pojedou na tovarnich motocyklech RSA.
Gabor Talmacsi (HUN) Aprilia RSA
Sergio Gadea (ESP) Aprilia RSA
Pere Tutusaus (ESP) Aprilia
Zatimco vloni jsme museli vstavat castokrate hodne brzo, tak v roce 2008 si budeme moci pri nekterych zamorskych zavodech Grand Prix (Sepang, Motegi a Phillip Island) o hodinu prispat. Ale pak pujde do tuheho, Lukin versus Abaja, Praha proti Brnu, a to na stejnych motocyklech....
Trida do 250 cc
Master – Mapfre Aspar Team
Spanel Jorge Martinez nasadi opet dva tovarni motocykly z Noale. Jeden pojede letosni dvojnasobny vitez Spanel Alvaro Bautista a ten druhy pak jeho krajan a vicemistr sveta Héctor Faubel. Ten mimochodem v teto tride uz pred nekolika malo lety jezdil, a to bez vyraznych uspechu.
Alvaro Bautista (ESP) Aprilia RSW
Héctor Faubel (ESP) Aprilia RSW
Fortuna Aprilia
Tym lonskeho a i letosniho mistra sveta Jorge Lorenza pojede pristi rok se dvema Spanely, ale…Zatimco vloni platili Italove potazmo Aprilia, jak tovarni motocykly, tak gazi Jorge Lorenza, tak pristi rok to zatim tak neni. A Alex Debon – jinak je take jezdeckym “coachem” Jorge Lorenza, zustava i nadale testovacim jezdcem Aprilie, dokud nebude za neho nalezena nahrada.
Alex Debon (ESP) Aprilia RSW
Aleix Espargaro (ESP) Aprilia RS - LE
Emmi Caffe Latte - Aprilia
Tovarni motocykl Aprilia RSW pojede v tymu pana Daniela Eppa jeho krajan, tedy Svycar Thomas Lüthi. A pod sponzory Elit a Ceska pojistovna zde uvidime i dvojnasobneho viteze zavodu Grand Prix, ceskeho jezdce Lukase Peska, na Aprilii RS – LE (Limited Edition) – neboli na tovarnim stroji z letosniho roku. Ty stejne motocykly pojedou napriklad i dalsi Cech Karel Abraham v ceskem tymu Cardion AB Motoracing, ci Aleix Espargaro, Madar Imre Toth a ex-mistr sveta Manuel Poggiali.
Thomas Lüthi (SUI) Aprilia RSW
Lukas Pesek (CZE) Aprilia RS - LE
Polaris World Aprilia
Nejvetsi smolar letosni sezony stopetadvacitek, Ital Mattia Pasini ani letos nedosahl na kyzeny titul a odchazi tedy o tridu vys. A dostane k dispozici tovarni Aprilii RSW. Uvidime, jak se bude Pasinimu darit, je mu totiz neustale podsouvano, ze vzhledem k staremu zraneni paze – a to uz chronickeho charakteru, muze mit udajne potize se silnejsim motocyklem.
Mattia Pasini (ITA) Aprilia RSW
Toth Aprilia
Madarsky tym pana Totha pojede v nezmennem slozeni, i kdyz chtel ulovit do sveho stredu Gabora…Spanel Héctor Barbera bude v sedle motocyklu RSW, syn majitele tymu, Imre Toth pak pojede motocykl oznaceny jako “LE”.
Héctor Barbera (ESP) Aprilia RSW
Imre Toth (HUN) Aprilia RS - LE
Metis Gilera
V tovarnim tymu Gilery se nic nemeni, jezdci zustavaji a rozdil je pouze v motorkach. Pod jmenem Gilera pojede zkuseny Roberto Locatelli tovarni Aprilii RSW, zatimco Marco Simoncelli se bude muset spokojit s “LE”.
Marco Simoncelli (ITA) Gilera
Roberto Locatelli (ITA) Gilera
Blusens Aprilia
Tradicni tym svetoveho sampionatu, o kterem je znamo ze se zrovna v penezich a to hlavne v zaveru sezony zrovna netopi – ostatne ktery z tymu nema tyto problemy ? pojede s Britem Eugenem Lavertym – doposud LCR Honda a zrejme s Russellem Gomezem nebo s jinym Spanelem.
Eugen Laverty (GBR) Aprilia RS
Russell Gomez (ESP) Aprilia RS
Campetella Aprilia
Tradicni italsky tym odchazi ze stopetadvacitek a soustredi se pouze na silnejsi dvestepadesatky. A pojede s ex-mistrem sveta Manuelem Poggiallim a Fabrizio Laiem. A pozor, ti co byli pritomni testum v Jerezu tak videli opet smejiciho se Manuella. Jeho nemoc, tkzv. “Burn Out Syndrom” je uz nastesti minulosti a 24-lety SanMarinan tak startuje svuj Comeback. Pojede Aprilii oznacovanou zkratkou “LE”.
Manuel Poggiali (RSM) Aprilia RS - LE
Fabrizio Lai (ITA) Aprilia RS
Matteoni Sicilia Aprilia
Italsky tym pana Matteoni ma pod smlouvou dva Italy.
Alex Baldolini (ITA) Aprilia RS
Federico Sandi (ITA) Aprilia RS
Red Bull KTM
Tovarni tym z hornorakouskeho Mattighofenu pojede v nezmennem slozeni, tedy s dvojici Hiroshi Aoyama z Japonska a Mika Kallio z Finska a bude patrit k favoritum mistrovstvi sveta. Poslednim testum pred Vanocni prestavkou, tedy v Jerezu dominovaly cerno-oranzove stroje celkem suverenne.
Hiroshi Aoyama (JPN) KTM
Mikka Kallio (FIN) KTM
Repsol KTM
Treti tovarni tym motocykl KTM pojede Spanel Julian Simon, ktery se tak po roce na tovarni Honde vraci na rakousky motocykl, ovsem predtim jezdil kubaturu do 125 cc.
Julian Simon (ESP) KTM
Scot Honda
Pouze dve tovarni Hondy nasadi japonsky gigant, jednu z nich pojede a svou posledni sanci tak dostava Japonec Yuki Takahashi.
Yuki Takahashi (JPN) Honda RS - RW
Thai Honda PTT
A ta druha tovarni motorka bude mit v sedle Rattaparka Wilairota z Thajska.
Rattapark Wilairot (THA) Honda RS - RW
Team Sachsen Honda
Novy tym, ktery je umisten nedaleko Sachsenringu, pojede s kitovou Hondou a s novackem sampionatu, Nemcem Timem Wirsingem, kdyz druhy jezdec, zkuseny Dirk Heidolf uz nebyl Dornou akceptovany.
Tim Wirsing (GER) Honda RS - R
Cardion AB Motoracing
Schvalne na zaver jsem si nechal ryze !!! cesky tym, tedy brnenskou staj pana Karla Abrahama. Ani zde nedochazi ke zmene, v sedle motocyklu Aprilia LE bude jeho syn Karel Abraham jr., nebo-li Abaja.
Karel Abraham (CZE) Aprilia RS - LE

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist