Kdo bude «Rookie of the Year»?

V kariéře pilota GP se může stát určitý jezdec několikrát mistrem světa ve stejné kubatuře, ale jen jednou nováčkem roku. A jak to vypadá letos?

Zatímco před finálem ve Valencii už známe všechny mistry světa, tak v soutěži «Rookie of the Year» ještě ve všech kubaturách rozhodnuto není.
V kubatuře Moto3 je situace velmi napínavá a o toto vyznamenání bojují stále ještě dva jezdci, Španěl Alex Rins a Ital Romano Fenati. Před závodem na okruhu Ricarda Torma vede Alex Rins (Team Estrella Galicia 0,0) se ziskem 141 bodů těsně před Romanem Fenati (Team Italia FMI), který je se 136 body druhý o 5 bodů za Španělem. Už na Phillip Islandu oba dva bojovali hodně tvrdě, nakonec Rins za čtvrté místo získal na šestého v cíli Itala malý bodový odstup.

Pokud ale chce vítěz z Jerezu Fenati celkově vyhrát, tak musí ve Valencii v každém případě dojet před Rinsem a doufat, že se mezi ně ještě někdo vejde, jinak se bude Španěl honosit čerstvým titulem «Rookie of the Year».

"Souboj v Austrálii proti Rinsovi, Kentovi, Sissisovi a Tonuccimu byl velkolepý. Bylo to o radosti ze soubojů, které sice byly agresivní, ale zároveň férové. Nyní se pojede ve Valencii, znám tuto trať z testů. Mám rád tuto trať a chci získat titul «Rookie»", říká před posledním závodem Fenati.
Šestým místem při Grand Prix Austrálie na Phillip Islandu si Johann Zarco zajistil předčasně titul «Rookie of the Year» v kubatuře Moto2.

Francouzský pilot týmu JiR Johann Zarco vede totiž před posledním závodem ve Valencii o 38 bodů před Japoncem Nakagamim. "Jsem velmi spokojený s tím, že jsem tento závod dokončil jako šestý a zajistil si tak titul ‹Rookie of the Year›, stejně jako s tím, že jsem celkově v bodovací tabulce v Top-10", říká 22-letý Zarco, kterému ale ještě stále chybí první podiové umístění v této kubatuře: "I když jsem si závod užíval, tak to bylo hodně tvrdé. Když jsem už nestačil tempu vedoucí skupiny, tak jsem musel tvrdě bojovat s jezdci za mnou. V posledním kole jsem byl pátý, ale v posledním sektoru jsem nebyl dostatečně tvrdý a prohrál jsem jednu pozici. Nyní se těším na Valencia, neboť můj cíl je stále stejný, v této sezoně bych chtěl stát aspoň jednou na podiu".
V královské kubatuře získal ocenění ‹Rookie of the Year› přesvědčivě Stefan Bradl. Ten má na svém kontě 135 bodů, zatímco druhý v této soutěži Michele Pirro jich má pouhých 32. Německý nováček královské kubatury MotoGP nebyl po závodě na Phillip Islandu příliš spokojený, když prohrál souboj proti Andreovi Doviziosovi a Alvarovi Bautistovi. Vše se seběhlo tak, že Bautista dostal v cílové zatáčce v předposledním kole smyk, Bradl musel trochu zavřít plyn a v posledním kole už nebyl v bezprostřední blízkosti svých soupeřů: "Dovi a Bautista, to jsou jistě dva jezdecké kalibry, které není radno podceňovat. A zřejmě jsem zaútočil příliš brzy...Jinak po sedmém místě v pátek a se ztrátou 1,7 sekundy na Caseyho Stonera jsme zkusili do kvalifikace změnit moji pozici na motocyklu a posunuli ji o jedenáct milimetrů dopředu. Bylo z toho páté místo na startovním roštu a ztráta pouhých 1,1 sekundy na Pole, když jsem tak získal lepší pocit v rychlých zatáčkách s předním kolem. Jinak právě v rychlých zatáčkách je markantní rozdíl vzhledem k Moto2. Ne kvůli rychlosti v zatáčce, ale při výjezdu a zrychlení jsem byl vždy úplně napříč. Musím se naučit, ve výjezdu ze zatáčky srovnat okamžitě motocykl do přímého směru. Jinak jsem si připadal jako při závodech sideways. Mimochodem povrch tratě je hodně zvlněný a je nejvyšší čas na něho položit nový asfalt. V neděli v 18 hodin jsem šel k boxu Marca Márqueze. Poprvé jsem tam potkal pouze jeho bratra, ale podruhé už tam byl můj nástupce - nový mistr světa Moto2. Objali jsme se navzájem a on mně řekl: «See you next year.»".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist