Karla Abrahama čeká premiéra ve třídě Moto2

Karel Abraham z brněnského týmu Cardion AB zamířil v úterý do Kataru, kde o víkendu začíná mistrovství světa silničních motocyklů.

Dvacetiletý jezdec, který má za sebou dva roky ve stopětadvacítkách a tři ve dvěstěpadesátkách, bude letos bojovat v nové třídě světového šampionátu Moto2 s oficiálními čtyřdobými motory Honda 600.

Před odletem do Kataru jsme se Karla Abrahama zeptali:

Na posledních předsezonních IRTA testech v Jerezu jsi zajel třetí nejlepší čas. Přineslo to více klidu před premiérou v nové třídě, kde se na start postaví čtyřicet jezdců?
"Rozhodně ne. Časy při testech byly strašně vyrovnané. V Jerezu se prvních šestnáct jezdců seřadilo v jedné sekundě a ani zbytek neměl velký odstup. Navíc jsem v Jerezu právě poslední den, kdy jsme konečně dobře nastavili motocykl, neujel moc kol. Nejprve měl pád Elias a pak začalo pršet, takže od půl třetí jsem už nebyl na trati. Dva dny jsme také pracovali na nastavení stroje, v Kataru na to bude jen pár hodin. A pak stále ztrácím hodně na top speedu. S lehkým srdcem do Kataru rozhodně neodjíždím."

Jak moc tě překvapilo, že s nastavením motocyklu RSV bylo v Jerezu tolik práce, když jste tam předtím už testovali a vypadalo to dobře?
"Překvapilo mě to hodně, protože prvé dva IRTA testy jsme velké problémy neměli. Přitom jsem jel na stejné motorce. Vůbec jsem to nechápal. Je to ale zcela nový motocykl a nejsme s ním tak sžití. Bude to chtít čas. A vývoj není ani zdaleka dokončen. Stále má RSV co vylepšit. V Kataru například budou nové nádrže. Upravit se musí aerodynamika. Já měl v Jerezu top speed 233 km/h, ale ti nejlepší o třináct kilometrů víc. Z pohledu kilometrové rovinky v Kataru je to strašně velký rozdíl. Bohužel času na přípravu nové třídy bylo málo. Starosti ale mají všichni."


Jak se ti jede s novým motocyklem. Je to velký rozdíl proti dvěstěpadesátce?
"Když je nový čtyřtakt dobře nastavený, tak je to velice příjemné svezení. Je to sice robustnější stroj než dvěstěpadesátka, ale zase není tak agresivní. Za plynem ostře nejde a působí trochu líně. Na výjezdu ze zatáčky ale zase pod plným plynem jede ve smyku. To dvěstěpadesátka buď držela, nebo začala skákat, ale nikdy nejela smykem. Čtyřtakt je prostě lepší na ovládání."

Co zajímavého prozradíš o novém stroji RSV se čtyřdobým motorem Honda 600?
"Pokud jde o podvozek RSV, tak zajímavý je určitě trubkový rám, který kromě Ducati se tak často nevidí. Do minimální hmotnosti 135 kg nám ještě něco chybí, proto neustále odlehčujeme. Pokud jde o elektroniku, je to prakticky stejné jako u normální motorky, chybí ale například kontrola trakce."

Jaká je zatím spolupráce s italskou továrnou RSV?
"Já myslím, že spolupráce funguje dobře. RSV má tři tovární jezdce, společně se mnou i dvojici z týmu Aspar Španěla Simona a Francouze Di Meglia. Podmínky jsou pro všechny nyní stejné. V Jerezu jsme se například sešli všichni u nás v boxech a radili se o nových palivových nádržích."

Počtvrté budeš začínat mistrovství světa v Kataru. Ve dvěstěpadesátkách jsi v roce 2008 dojel sedmý, ale dvakrát jsi tady také závod nedokončil. Jak vidíš šance letos?
"Vůbec to neumím odhadnout. Časy z testů bych tak vážně nebral. Závod bude o něčem jiném. S dvěstěpadesátkou bych si věřil na dobrý výsledek víc. Za ty tři roky jsem se to, myslím, naučil dobře. V závěru loňského šampionátu jsem dvakrát dojel šestý. Škoda, že ta premiéra Moto2 nepřišla o rok později. Věřím, že bych na tom byl lépe, než nyní, ale nad tím nemá cenu přemýšlet. Všichni začínáme a uvidíme, jak se bude dařit. V Kataru se sice pojede opět večer, ale trať se mi tady vždycky líbila a to, že loni jsem měl kolizi s Talmacsim, to se prostě stává. Řada jezdců tolik zkušeností s Katarem nemá, to by snad mohla být naše výhoda. Jinak o nějakých ambicích budeme moci hovořit tak v polovině sezony, dřív ne."

Děkujeme za rozhovor a držíme palce.

Karel Abraham – st.č. 17
narozen 2.1. 1990 v Brně
první GP 125: Jerez v roce 2005
první GP 250: Katar v roce 2007
umístění v MS:
2009 – 250: 14. místo (74 b.)
2008 – 250: 16. místo (40 b.)
2007 – 250: 16. místo (31 b.)
2006 – 125: 24. místo (8 b.)
2005 – 125: bez zisku bodu
V obou kubaturách startoval na strojích Aprilia
Nejlepší umístění v MS – 2x 6. místo v roce 2009 (Austrálie a Valencie)
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist