Jorge Lorenzo má zlomenou klíční kost

Ve druhém tréninku na sobotní Tourist Trophy v Assenu havaroval jezdec tovární Yamahy Jorge Lorenzo, když ve třinácté zatáčce přišel o kontrolu nad svým prototypem M1 a po pádu ve vysoké rychlosti skončil v trávě únikové zóny. Španěl si způsobil zlomeninu levé klíční kosti.

Úřadující mistr světa po nehodě vstal, ale bylo na něm vidět, že je otřesen a navíc si držel levou ruku. Jorge Lorenzo musel využít pomoci zdravotní služby, která zavolala ambulanci. V úseku, kde Lorenzo havaroval, sanita ještě několik minut zůstala a do zdravotního centra okruhu v Assenu dorazili až za několik minut.

Tam už na Lorenza čekali členové jeho týmy s vedením stáje tří ladiček v čele s Linem Jarvisem a manažerem tovární skupiny Massimem Meragallim. Po lékařské prohlídce bylo oznámeno, že si Jorge Lorenzo pádem zlomil levou klíční kost. Toto zranění samozřejmě Španěla vyřadilo z jakékoliv další přípravy na sobotní závod MotoGP.
Podle Dr.Mira z kliniky Dexeus v Baceloně je nyní nejvyšší prioritou vyloučit jakékoliv další zranění, když řekl: „Jorge havaroval při rychlosti kolem 200 kilometrů za hodinu, takže je v této chvíli samozřejmě zraněním zlomená klíční kost. Nicméně musíme vyloučit další možné zranění hlavy, hrudníku nebo dutiny břišní. Prozatím jsme ho převezli do nemocnice v Assenu, kde podstoupí CT vyšetření, aby se vyloučila další možná zranění.“

V nemocnici Španěl zůstane dalších deset až dvanáct hodin na pozorování a až pak poletí zpátky domů do Barcelony. Operace tak proběhne pravděpodobně v sobotu nebo v neděli. Vše závisí na výsledcích z CT.

Obvykle je na zlomenou kost aplikována platinová fixační destička s několika šrouby. Délka rehabilitace je různá. Například Colin Edwards si v Katalánsku 2011 zlomil klíční kost a už další týden závodil a skončil dokonce třetí na Silverstonu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist