Jezdci MotoGP po Jerezu

Královská kubatura má za sebou dva závody, a rozhodně se nedá říci, že by nebyla zajímavá. O vítězi se rozhodlo až v samém závěru, první trojici v cíli dělilo pouhých 0,890 sekundy a velmi napínavý byl souboj celé sedmičky jezdců o 7. až 13. místo.

Zřejmě nebyl v tuto dobu šťastnější člověk na okruhu Jerez de la Frontera, než vítěz Jorge Lorenzo. 


Spokojený mohl být proti Qataru i další Španěl Dani Pedrosa či Fin Mika Kallio, naopak s hodně rozpoluplnými pocity museli opuštět tento okruh domácí Aleix Espargaro, japonský samuraj Hiroshi Aoyama či superbikový mistr světa Ben Spies. 


Ale zůstaňme věrni tradici a projděme si celou výsledkovou listinu MotoGP a začněme u vítěze, tedy Jorge Lorenza.

1. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha Team)


"Vyhrát závod MotoGP ve Španělsku, byl vždy můj sen a ten se mně nyní splnil. Bylo to jako ve filmu, vše co se může stát, se také stalo. Měl jsem hodně špatný start, čímž jsem si udělal závod sám hodně těžký. A tak jsem jel závod takovým stylem, jak to dříve dělal Valentino. Dani byl velkým protivníkem a několikrát jsme se také srazili. Zkoušel jsem to ale znovu a znovu, no a pak v posledním kole...Co se týká toho koupání, tak to jsem si připravil už ve čtvrtek, kdy jsem si byl tento rybník prohlédnout." byl neuvěřitelně štastný vítěz a nový vedoucí jezdec šampionátu Jorge Lorenzo.  

2. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team)


"Tento výsledek je pro mě jedno velké překvapení. Ačkoliv jsem byl už blízko vítězství, tak jsem hrozně rád i za toto podium. Rozhodně jsem ho neočekával. Zkoušel jsem sice odrážet všechny Lorenzovi útoky, ale pak už to nebylo možné. Jistě může to bráno také jako zklamání, být tak blízko vítězství, ale proti Qataru je to skvělý výsledek", byl i přes porážku v samém závěru závěru spokojený Dani Pedrosa. 

3. Valentino Rossi (Fiat Yamaha Team)


"Nebyl to pro nás dobrý závod. Po celý víkend jsme bojovali jak s mým zraněným ramenem, tak také s motocyklem. V závodě samotném jsem nemohl být lepší, než třetí. Snažil jsem se držet tempo s Danim, ale pak mně to začalo klouzat. Nechtěl jsem udělat žádnou chybu a byl jsem rád za důležitých 16 bodů. Jorge dnes odvedl skvělý job, a diváci museli mít jistě velkou radost. Chtěl bych poděkovat pracovníkům Clinica Mobile a především Dr. Costovi. Doufám, že v Le Mans budu zase v plné formě", byl za podiové umístění rád Valentino Rossi.

4. Nicky Hayden (Ducati Marlboro Team)


"Čtvrté místo není špatné. ale myslel jsem na podium. Nejsem vůbec spokojený s tou ztrátou 9 sekund na vítěze! Navíc jsme tovární tým Ducati a tak není důvod se nějak moc radovat ze čtvrtého místa.", řekl mimo jiné Nicky Hayden, který v přímém souboji porazil týmového kolegu Caseyho Stonera.

 5. Casey Stoner (Ducati Marlboro Team)


"Nejsem vůbec s mým dnešním výkonem spokojený. Víkend jsme dobře začali, ale postupně začali ztrácet půdu pod nohama. Zatímco by jsme měli setup zlepšovat, tak se to stále zhoršovalo. Zkoušeli jsem různé změny, dokonce i radikální a úplně jsme ztratili správný směr. V závodě samotném jsem začal pěkně "potichoučku" a měl jsem dobrý pocit. Dokonce se mně zdálo, že je Jorge nějaký pomalý. Pak ale přijel Nicky a já jsem málem spadl. Udržel jsem sice nějakým způsobem kontrolu nad motocyklem, ale ztratil jsem sebedůvěru a Jorge mě úplně lehce předjel. A tak jsem chtěl získat na své konto jen co nejvíce bodů", vysvětlovatl svůj hodně nevýrazný výkon ex-mistr světa Casey Stoner. 

6. Andrea Dovizioso (Repsol Honda Team)


"Měl jsem dobrý start a hned jsem předjel několik jezdců a byl tak šestý. Ovšem pořádně do tempa jsem se dostal až v polovině závodu a to už bylo pozdě, něco změnit. Můj dnešní největší problém byl chybějící grip a také jsme neměli úplně pod kontrolou data z elektroniky. Dani byl dnes hodně rychlý a musím mu pogratulovat. Zároveň to je potvrzení toho, že náš motocykl má velký potenciál", hodnotil své 6. místo tovární jezdec Hondy, Andrea Dovizioso.

7. Mika Kallio (Pramac Racing Team)


"Byl to zatím můj nejlepší závod  v MotoGP. Měl jsem skvělý start a pak jsem bojoval ve skupině se Simoncellim, De Punietem a Melandrim. Poslední čtyři kola jsem byl potom před touto skupinu a jsem tak velmi šťastný  za tento výsledek." říkal Mika Mallio, který si tak v Jerezu připsal své nejlepší umístění v královské kubatuře.

8. Marco Melandri (Honda Gresini San Carlo)


"Určitě to bylo lepší než v Qataru, ale pořád nejsme schopni jet rychle s plnou nádrží. Měl jsem dobrý start, ale přední brzda byla hodně nestabilní. V polovině závodu se to zlepšilo a mohl jsem začít bojovat o každé místo. Chtěl jsem dojet před Kalliem, ale on měl větší zrychlení", řekl o závodě vicemistr světa z roku 2005, Marco Melandri. 

9. Randy De Puniet (LCR Honda MotoGP)


"Je to trochu trpké, počítal jsem s jiným umístěním. Zejména po velmi dobré kvalifikaci. Ale měl jsem hodně špatný start a po prvním kole jsem byl až 12. A pak to byl pro mě hodně těžký závod. Navíc jsem začal mít problémy s přední pneumatikou. V každém případě jsem ale na šestém místě v tabulce MS a to je skvělé a ukazuje to potencionál našeho motocyklu a také směr, kterým nadále jít", těší se už na domácí Grand Prix v Le Mans Randy de Puinet.

10. Alvaro Bautista (Rizla Suzuki MotoGP)


"Dojel jsem do cíle svůj první závod MotoGP a jistě bylo možné více. Neměl jsem dobrý start, a měl jsem také problémy s motocyklem. Hlavně jsem neměl vůbec sebedůvěru, když jsem musel zvolit jiný směr jízdy. Teprve ke konci závodu se to zlepšilo a mohl jsem vybojovat 10. místo, i když časově jsem jezdil na úrovni 7. místa." , suše a lapidárně hodnotil své Top 10 umístění Alvaro Bautista.

11. Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini)


"Toto jedenácté místo má úplně jinou hodnotu než stejné umístění z Qataru. Velmi dobře jsem odstartoval a bojoval ve skupině s Melandrim, Kalliem, Edwardsem, Spiesem, De Punietem a Bautistou. Byl to velmi dobrý závod", byl hodně spokojený Marco Simoncelli.

12. Colin Edwards (Tech 3 Yamaha Monster)


"Skutečnost je taková, že jsem se celý víkend necítil na motocyklu pohodlně. Bojoval jsem s tím, najít vůbec správný rytmus jízdy. V podstatě tedy stejný problém jako v Qataru, ale tam jsme měli úplně jiný setup. Tak mohu jen doufat, že to v Le Mans, kde se nám vždy dařilo, to bude lepší", jen několika slovy hodnotil odně výstižně své jerezské vystoupení zkušený Colin Edwards.

13. Hector Barbera (Aprilia Aspar Paginas Amarillas)


"Byl to pro mě hodně těžký závod. MotoGP je v prvních kolech neuvěřitelně rychlá a já jsem neměl dobrý pocit. A jelikož jsem nechtěl spadnout, tak jsem musel trochu ubrat. Můj letošní cíl je dojíždět závody a sbírat zkušenosti." tolik krátce a stručně domácí Hector Barbera.

14. Hiroshi Aoyama (Honda Interwetten)


"Měl jsem výborný start a vzápětí jsem hned udělal chybu při brzdění. Vrátil jsem se sice do závodu, ale kontakt k některému jezdci byl hodně vzdálen", byl hodně zklamán Hiro Aoyama.

15. Aleix Espargaro (Pramac Racing Team)


"Bohužel závod neprobíhal tak, jak jsem si představoval. Chtěl jsem na tomto okruhu a doma zajet dobrý výsledek. Neměl jsem však vůbec žádný grip a ve čtvrtém kole jsem spadl a poškodil brzdový pedál. Zajel jsem do boxu a vrátil se znovu na trať, abych ukázal všem, jaká je ve skutečnosti moje výkonnost. Bohužel po několika kolech jsem musel opět do boxu kvůli dalším úpravám. Získal jsem tedy svůj první bod v této sezóně, což není sice moc, ale přijdou další závody", byl hodně smutný domácí jezdec Aleix Espargaro.  

Out - Ben Spies (Monster Yamaha Tech 3)


"V závodě se prostě stávají i takové věci. Měl jsem dnes hodně smůly, ačkoliv jsem si myslel, že mohu zajet dobrý výsledek. Nevím sice úplně přesně, co se vlastně stalo, ale počítač možná  později potvrdí mou teorii. A jestli ano, tak je to ostuda!" byl hodně naštvaný Ben Spies. 

Out - Loris Capirossi (Rizla Suzuki MotoGP)


"Ve warm upu jsme testovali jiné nastavení a já jsem si na závod také hodně věřil. Závod jsem začal hodně agresívně a cítil jsem se v sedle motocyklu hodně bezpečně. Pak jsem najednou ve 3. kole spadl, ačkoliv jsem v této zatáčce brzdil úplně stejně, jako vždy", nerozuměl vůbec svému pádu Loris Capirossi, jedoucí svou 301. Grand Prix. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist