Jedenáctá GP sezony - Velká cena Indianapolisu

Kapitoly článku

Moto3

V nejnižší kubatuře motocyklového seriálu jsou pouze tři jezdci, kteří do této chvíle překonali hranici sta bodů. Se sto šedesáti čtyřmi body je po úvodních devíti závodech sezony ve vedení Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo). Němec bodoval v každém závodu a jen jednou chyběl na stupních vítězů, když ve Francii projel cílem šestý. Tato výsledková konzistence dává Cortesemu velké šance v boji o titul. Nicméně náskok v podobě devíti bodů zatím neznamená žádnou jistotu.

Maverick Viñales (Avintia Blusens) nebodoval celkem dvakrát, ale i přesto je vedoucí pozici hodnocení Moto3 velmi blízko. Pokud Španěl uvažuje o mistrovském titulu, bude muset v tomto směru zabrat, protože v závěru sezony může každá chyba znamenat ztrátu možnosti vyhrát titul. Spoléhat se na nějakou chybu německého závodníka není vzhledem k jeho formě nejlepší strategie, takže jediné co Viñales může udělat je po Itálii vyhrát další závod. Uvidíme, jak se na jezdcích podepsala měsíční přestávka.

Posledním z jezdců, kteří překročili hranici sta bodů je Luis Salom (RW Racing GP). Španěl ztrácí na vedoucí pozici rovných šedesát bodů a na druhého Viñalese jednapadesát, což je v tak vyrovnané konkurenci celkem dost. Salom nebodoval v Itálii, což mu ve snaze zachytit náskok vedoucí dvojice moc nepomohlo. Pokud se v dalším průběhu sezony vyvaruje chyb, minimálně si udrží třetí pozici. Cílem tedy bude navýšit si svůj náskok, který nyní představuje devatenáct bodů.

S pětaosmdesáti body je čtvrtý Ital Romano Fenati (Team Italia FMI), jemuž se v domácí Grand Prix podařilo zajet parádní druhé místo. Po velmi úspěšných dvou úvodních závodech sezony tak Fenati zaznamenal další výsledek s dvojciferným přídělem bodů a zároveň si tím posílil pozici nejlepšího nováčka roku. Deset bodů na Itala ztrácí pátý Aleixis Masbou (Caretta Technology). Francouz si polepšil druhým místem v Německu, ale čtyři body z Itálie mu nyní dávají jen devítibodovou výhodu před šestým Zulfahmi Khairuddinem (AirAsia-SIC-Ajo).
Jakub Kornfeil (Redox-Ongetta-Centro Seta) má po devíti kolech šampionátu třicet čtyři bodů, což mu nyní stačí na šestnácté místo. V Itálii zaznamenal nejlepší výsledek sezony, když cílem projel osmý a má šanci v průběžném hodnocení postoupit. Na dvanáctého Faubela totiž Kornfeil ztrácí rovných deset bodů, takže motivace před závodem v IMS mu určitě nechybí.

Jezdec české stáje Moto FGR Jasper Iwema zatím bodoval jen jednou a to je opravdu málo. S devíti body je dvaadvacátý, takže nezbývá než doufat, že druhá polovina sezony bude v jeho případě úspěšnější.

Po italské Grand Prix došlo v kubatuře Moto3 hned k několika změnám. V týmu Aspar skončil Alberto Moncayo, jehož do konce sezony nahradí Němec Jonas Folger. Moncayo nahradí ve stáji Andalucia JHK Laglisse zraněného Španěla Ivana Morena a za Folgera pojede u Came IodaRacing Project Ital Armando Pontone. V případě stáje Came IodaRacing Project je jedna nepříjemnost a to, že Luigi Morciano už vyčerpal pravidly daný počet osmi motorových jednotek na sezonu a musí startovat z boxové uličky. Nebude trvat dlouho a podobný osud potká také Pontona. V polovině sezony také skončil Simone Grotzkyj. Za Itala pojede v týmu Ambrogio Next Racing Španěl Alex Márquez, mladší bratr Marca Márqueze z Moto2. Spolupráci s Indickou Mahindrou přerušil Marcel Schrötter, jehož teď uvidíme závodit v Moto2.

Průběžné hodnocení MS, Moto3 (9/17):

1 - Sandro CORTESE - GER - KTM - 164
2 - Maverick VIÑALES - SPA - FTR Honda - 155
3 - Luis SALOM - SPA - Kalex KTM - 104
4 - Romano FENATI - ITA - FTR Honda - 85
5 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 75
6 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - KTM - 66
7 - Alex RINS - SPA - Suter Honda - 63
8 - Louis ROSSI - FRA - FTR Honda - 56
9 - Niccolò ANTONELLI - ITA - FTR Honda - 55
10 - Danny KENT - GBR - KTM - 53
11 - Efren VAZQUEZ - SPA - FTR Honda - 50
12 - Hector FAUBEL - SPA - Kalex KTM - 44
13 - Miguel OLIVEIRA - POR - Suter Honda - 39
14 - Arthur SISSIS - AUS - KTM - 38
15 - Alberto MONCAYO - SPA - Kalex KTM - 36
16 - Jakub KORNFEIL - CZE - FTR Honda - 34
17 - Alan TECHER - FRA - TSR Honda - 21
18 - Niklas AJO - FIN - KTM - 21
19 - Alex MARQUEZ - SPA - Suter Honda - 15
20 - Jack MILLER - AUS - Honda - 14
21 - Ivan MORENO - SPA - FTR Honda - 10
22 - Jasper IWEMA - NED - FGR Honda - 9
23 - Luca GRUENWALD - GER - Honda - 8
24 - Giulian PEDONE - SWI - Suter Honda - 7
25 - Toni FINSTERBUSCH - GER - Honda - 7
26 - Alessandro TONUCCI - ITA - FTR Honda - 7
27 - Jonas FOLGER - GER - Ioda - 5
28 - Brad BINDER - RSA - Kalex KTM - 5
29 - Marcel SCHROTTER - GER - Mahindra - 4
30 - Adrian MARTIN - SPA - FTR Honda - 3
31 - Kevin HANUS - GER - Honda - 3
32 - Kevin CALIA - ITA - Honda - 2
33 - Michael Ruben RINALDI - ITA - Honda - 1
34 - Simone GROTZKYJ - ITA - Suter Honda - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist