Jedenáctá GP sezony - Velká cena Indianapolisu

Kapitoly článku

Moto2

Týmy střední kubatury měly o poznání delší letní dovolenou, protože tu zahájily po skončení Velké ceny Itálie, což bylo přesně před měsícem. V kubatuře Moto2 je po devíti závodech sezony vedoucím jezdcem Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol). Pro Španěla poslední sezona ve střední kubatuře, protože už nyní má smlouvu s továrním týmem Repsol Hondy MotoGP pro další dvě sezony. Loni přišel o šanci vyhrát titul pádem v Malajsii, takže jeho snahou je letošní šampionát vyhrát. Nyní vede s náskokem třiceti čtyř bodů, což mu v této fázi zatím nedává stoprocentní jistotu vítězství, ale rozhodně není ten, kdo bude muset riskovat.

Přitvrdit budou muset Márquezovi soupeři, pokud mají v úmyslu Španěla nějakým způsobem ohrozit. Druhý Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti) má společně s Andrea Iannonem (Speed Master) stejný počet bodů – sto dvacet devět. Jen šest bodů na tuto dvojici ztrácí čtvrtý Thomas Lüthi (Interwetten Paddock), takže velmi vyrovnaný souboj nejen o druhé a třetí místo, ale především o titul mistra světa. Švýcar je zároveň posledním jezdcem, který v průběžném hodnocení překročil hranici sta bodů.

Tady bude záležet, jak jednotliví jezdci dokážou ustát tlak, který se bude zákonitě zvyšovat. Márquez chce vyhrát, ale to chtějí také jeho soupeři. Základem bude dobrá pozice na startovním roštu, vyhnout se problémům v prvních zatáčkách po startu a pak už jen využít perfektně nastavené techniky a vlastního talentu. V posledních osmi závodech se může stát cokoliv, takže rozhodnuto zatím nic není.
Pátý Scott Redding (Marc VDS Racing) ztrácí na vedoucí skupinu dvacet sedm bodů, takže jeho úkolem musí být umístění na stupních vítězů a pokud možno s plným počtem bodů. Do této chvíle zaznamenal dvoje třetí místa, což naznačuje, že tento úkol nebude pro Brita snadná záležitost. Redding v období letní dovolené testoval s týmem Ducati na okruhu v Mugellu a jeho jméno figuruje na možné soupisce jezdců, které chce italský výrobce do svého ´juniorského týmu´. Ve hře je také Ital Andrea Iannone, který stejně jako Redding strávil v Mugellu dva dny.

Šestá příčka patří Miku Kalliovi (Marc VDS Racing Team), sedmý je Bradley Smith (Tech 3 Racing), Claudio Corti je osmý, devátý Dominique Aegerter a první desítku uzavírá Esteve Rabat (Pons 40 HP Tuenti). Španěl na vedoucího Márqueze ztrácí neuvěřitelných sto dvanáct bodů.

Po italské Grand Prix došlo na soupisce Moto2 hned k několika změnám. U stáje Mapfre Aspar skončil Toni Elías, jehož do konce sezony nahradí Španěl Jordi Torres. Marcel Schrötter skončil u Mahindry Moto3 a do konce sezony zastoupí u stáje Desguaces La Torre SAG Itala Massima Roccoliho. Na divokou kartu se představí Tommy Aquino (Fogi Racing team FTR).

Průběžné hodnocení MS, Moto2 (9/17):

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Suter - 163
2 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 129
3 - Andrea IANNONE - ITA - Speed Up - 129
4 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 123
5 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 96
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 77
7 - Bradley SMITH - GBR - Tech 3 - 69
8 - Claudio CORTI - ITA - Kalex - 59
9 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 52
10 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 51
11 - Alex DE ANGELIS - RSM - FTR - 48
12 - Johann ZARCO - FRA - Motobi - 47
13 - Simone CORSI - ITA - FTR - 40
14 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 36
15 - Toni ELIAS - SPA - Suter - 34
16 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 24
17 - Xavier SIMEON - BEL - Tech 3 - 17
18 - Julian SIMON - SPA - Suter - 17
19 - Mike DI MEGLIO - FRA - Speed Up - 10
20 - Anthony WEST - AUS - Moriwaki - 9
21 - Max NEUKIRCHNER - GER - Kalex - 8
22 - Ratthapark WILAIROT - THA - Suter - 8
23 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 8
24 - Ricard CARDUS - SPA - AJR - 5
25 - Gino REA - GBR - Moriwaki - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist