Hlasy jezdců MotoGP po Donningtonu (1)

První část ohlasů jezdců nejprestižnější třídy MotoGP, která o víkendu absolvovala na britském okruhu Donnington Park svůj devátý závod této sezóny.

Daniel Pedrosa (1. místo)
Tým odvedl v každém tréninku ohromnou práci, jsem šťastný, byl to téměř perfektní víkend. Měl jsem dobrý start a poté jsem se pokusil jet co nejtvrději. Pokusil jsem se předjet Marca, ale nebylo to snadné. Když jsem se ho pokoušel dohonit, nemohl jsem dobře brzdit. Pomalu jsem se k němu dostával. Říkal jsem si „prosím udělej chybu“ a on jí naštěstí udělal. Pak jsem se teprve dostal před něj. V tu chvíli jsem nevěděl, jestli dokážu ujet, tato třída je totiž ohromně vyrovnaná. Na konci jsem však již zpomalil a jezdil trochu opatrně. Jsem z vítězství opravdu velmi potěšený. Myslím si, že i anglickému publiku se závod líbil. Počasí v Británii bylo také dobré. Na pozici v mistrovství se nedívám, to není můj cíl pro tuto sezónu. Soustředím se stále pouze na to, abych ze sebe dostal co nejlepší výkon.
Valentino Rossi (2. místo)
Byl to úžasný závod a pro mne důležitý výsledek. Jsem v lepší pozici a to je pro mne důležitější než vítězství v závodě. Po Assenu jsem si nebyl jistý, jestli zde budu schopný bojovat o špičkový výsledek. Moc jsem to však chtěl, protože je Donnington pro mě velmi zvláštní místo. Dává mi každoročně velkou podporu. Trochu jsem byl zaskočen tím, že motocykl v pátek nepracoval, ale celý tým tvrdě pracoval v hledání optimálního nastavení a výběru správných pneumatik. Po kvalifikaci jsem se rozhodl, že dnes ráno vyzkouším několik nových věcí, ale kvůli dešti jsem neměl žádnou šanci tyto věci vyzkoušet. Šel jsem proto do závodu s rizikem tohoto nastavení, ale ono fungovalo. Trvalo mi osm kol, než jsem porozuměl jak rychle mohu jezdit. Pak jsem pochopil, že mým cílem může být pódium. Měl jsem během cesty kupředu několik bitev, ale když jsem dojel Melandriho, čekala mne ta nejtvrdší. Byla to skutečná zábava, nikdo se nechtěl sklonit před soupeřem. On byl rychlejší v jedné části okruhu, já v té druhé. Nakonec vše rozhodovala poslední vlásenka, do které jsme brzdili 20-30 metrů dále než obvykle. Oba jsme vjeli do zatáčky zeširoka, ale naštěstí Marco víc jak já. Dokončil jsem závod na druhém místě, ale pro mne je to jako vítězství.
Marco Melandri (3. místo)
Dnes to byl neuvěřitelný den! Když pomyslím na svůj tělesný stav před dvěma týdny, musím být velmi spokojený. Chtěl bych poděkovat mobilní klinice za jejich práci, kterou mi umožnili závodit v dobrém stavu. Po několika kolech jsem cítil, že mám dobrou sílu, která mi dovolí udržet rychlost. První část okruhu byla pro mne složitější, ale jak postupoval závod, zlepšil jsem se i v této části. Motocykl dnes pracoval dokonale. Je škoda, že jsem kvůli chybě v předposlední zatáčce ztratil sekundu. Přesto byla bitva s Valentinem ohromná a myslím si, že se musela líbit i fanouškům.
Casey Stoner (4. místo)
Doufal jsem v lepší výsledek, ale dnes to nebyl dobrý den. Během dvou tréninkových dnů jsem měl perfektní nastavení, vše až do kvalifikace. V závodě poté motocykl nefungoval jak jsem potřeboval. Dobře jsem odstartoval, ale pak jsem se zamíchal mezi suzuki. Těžce jsem hledal optimální rytmus, zvláště když jsem jel před Marcem, Valentinem i Kennym. Také mi trochu scházela fyzická kondice. Nakonec tedy musím být se čtvrtým místem spokojený. Ke konci závodu jsem totiž již ztratil i přilnavost pneumatik a tak jsem nemohl reagovat na souboj Valentina a Marca. Nezískal jsem pódium, ale takové je závodění.
Kenny Roberts jr. (5. místo)
Dnes jsem jezdil se starým podvozkem, s tím, který jsme postavili po závodě v Barceloně. Na tom novém jsem se necítil dobře. Pokusil jsem se s ním sžít, ale nakonec jsem nechtěl riskovat, že bych zde nedokončil závod. Start jsem měl dobrý a držel jsem se za vedoucími jezdci, ale jak závod postupoval, musel jsem měnit svůj jezdecký styl. Když mi ubylo palivo, jezdilo se mi trochu lépe. Když mne předjel Valentino, pokusil jsem se ho udržet. Po několika kolech mi však ujel. Viděl jsem, jak Marco vrazil kolenem do obrubníku a málem ztratil předek stroje. Nebyl jsem pod žádným tlakem od jiného jezdce, rozhodl jsem se proto v klidu dokončit závod a získat nějaké body. Musím týmu poděkovat za jejich těžkou práci, kterou mi tento víkend poskytovali. Tento motocykl měl dnes na pódium, ale já ho tam nedostal. Až přijedeme do Německa, musím nalézt již v pátek dobré nastavení. Během posledních týdnů jsme udělali hodně změn a pokroku. Nyní máme před Grand Prix Německa čas, a tak si musíme sednou a vše analyzovat.
Colin Edwards (6. místo)
Nebyl to pro mne dobrý víkend, jsem opravdu zklamaný, třebaže šesté místo znamená dobré body. Vloni zde pro mne vše bylo snadné, letos jsem ovšem od prvního tréninku věděl, že tomu tak tentokrát nebude. Nikdy jsem nenašel správný směr cesty. Motocykl nebyl pro závod dobře připravený. Sice jsem mohl snadno ostatní dojíždět, ale nemohl jsem je předjíždět na brzdy. Opravdu mi to ztížilo život a udělalo obtížný závod od startu až do cíle. Bylo to těžkých několik týdnů, nyní cestuji do Japonska, kde se budu připravovat na osmihodinový závod. Doufám, že v Sachsenringu bude vše již dobré.
Nicky Hayden (7. místo)
Byl to těžký víkend, věci pro mne nepracovaly dobře. Dnes ráno jsem byl nejrychlejší v mokrém Warm Upu, což bylo docela pozitivní. Doufal jsem v déšť i pro závod. V pátek jsem ztratil hodně času testováním nových dílů, v sobotu jsem i přes problémy zaznamenal jistý pokrok. Během závodu jsem dokázal získat několik pozic, ale udělal jsem i několik chyb. Byl jsem dlouhý do šikany a projel jsem jí štěrkem. Vrátil jsem se na dráhu, sklopil hlavu a bojoval dál. Nyní si musím ujasnit co tento víkend nefungovalo a poté se pokusit vše napravit na Sachsenringu. Všichni v týmu pracovali velmi pilně, a proto věřím, že v dalším závodě budu opět silný.
John Hopkins (8. místo)
Jsem hodně zklamaný, protože jsem chtěl skončit o hodně výše, možná někde mezi nejlepšími pěti nebo šesti v cíli. Nebylo to dnes jen motocyklem. Já jsem udělal vše co jsem mohl, dal jsem do toho maximum, které jsem byl dnes schopen odvádět. Suzuki pracovala dobře, skvělé v úvodních kolech byly i pneumatiky Bridgestone. Pak jsem měl menší potíže a ztratil tím přilnavost. Pokusil jsem se závod dokončit co možná nejlépe a získat tak co nejvíce bodů. Jezdím mezi nejlepšími pěti, mým letošním cílem je stát se součástí nejlepší pětice. Potřebuji v tomto vývoji pokračovat. Nejdříve potřebuji získat nějaké dobré body v Německu a pak se již těším na svou domácí Grand Prix v Americe.
Loris Capirossi (9. místo)
Dnes to bylo lepší než v Assenu, ale jsem úplně zničený. Bylo to velmi těžké, protože jsem nemohl jezdit tak, jak jsem chtěl. Pokoušel jsem se zde odpočívat jak to bylo možné. Dnes ráno jsem se usmíval, když začalo pršet. Doufal jsem, že mi to usnadní výběr pneumatik. Počasí si ovšem nakonec nedokážeš vybrat. Po deseti kolech závodu jsem začal cítit bolest. Pokusil jsem se proto pouze za svými zády udržet Randyho. Nyní máme do dalšího závodu dva týdny volno, a tak doufám, že na Sachsenring přijedu v lepší zdravotním stavu. Jinak by to byl další obtížný víkend. V posledních třech závodech jsem nezískal výsledky, které si tým zaslouží. Zasloužím si lepší než osmé nebo deváté místo, jsem proto smutný.
Carlos Checa (10. místo)
Byl to těžký závod. Oproti včerejšku jsme pozměnili několik věcí, ale kvůli dešti ve warm upu jsme je nemohli otestovat. Začátek závodu byl proto velmi těžký, ale po několika kolech jsem začal nacházet správný rytmus. Nebylo snadné předjet Tamadu, ale později, se správným rytmem jízdy, bylo předjetí již lehčí. Bylo pro mne dobré, že jsem předjel tovární Hondu, a že se mi podařilo chytit a nakonec i předjet De Punieta. Musím být s tímto výsledkem spokojený, protože nebylo snadné ho získat. Během tohoto víkendu jsme udělali dobrý pokrok. Jsem spokojený s prací mechaniků i s výkonem pneumatik Dunlop. Přeji si, aby se vše dále zlepšovalo a při dalším závodě mi to pomohlo k ještě lepšímu výsledku.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist