Grand Prix Valencie 250cc

Mika Kallio vítězí v posledním závodě letošní sezóny čtvrtlitrů, Karel Abraham havaroval z osmnácté pozice.

Závod třídy 250 ccm v první fázi představil souboj devítičlenné skupiny, ze které jako první odpadl Marco Simoncelli, který na konci cílové rovinky vyjel mimo závodní dráhu. Pak přišel nástup Alexe de Angelise, jenž si postupně vyjel až dvousekundový náskok. Před samotným rozložením vedoucí skupiny bylo také zajímavé sledovat letošního Mistra světa Jorge Lorenze, který opět ukázal, že okruh Ricardo Torma nepatří k místům, kde ukazuje svým soupeřům pouze záda. Lorenzo totiž po několika kolech v popředí skupiny začal ztrácet jednu pozici za druhou.
Ve druhé fázi závodu, kdy již na čele jezdil osamocený De Angelis, došlo na stíhací jízdu, při které havaroval Alvaro Bautista. Finský jezdec Mika Kallio ovšem velmi rychlými koly, při kterých dokonce překonal oficiální rekord okruhu, dokázal dojet vedoucího sanmariňana a v předposledním kole ho poté i předjet. Vynikajícím posledním kolem své první místo udržel a po právu se radoval ze svého druhého vítězství ve třídě čtvrtlitrů.
Na druhém místě skončil Alex de Angelis, který se tímto výsledkem loučil se třídou, ve které sice zaznamenal několik pódiových umístění, nicméně z vítězství se radoval pouze přesně před rokem, kdy zvítězil ve Valencii. Třetí místo vybojoval tovární testovací jezdec Aprilie Alex Debon, jenž dokázal za svými zády udržet Andreu Doviziosa.
Na páté pozici projel cílem Hector Barbera, pro kterého bylo jistě alespoň malým zadostiučiněním, že udržel za svými zády krajany Juliana Simona a nakonec až sedmého Jorge Lorenza.
Osmým místem se v posledním závodě prezentoval nejlepší z japonských jezdců, kterým byl dnes Yuki Takahashi. Devátým místem se loučil se sezónou 2007 český tým Emmi Caffe Latte Aprilia, jehož jezdec Thomas Lüthi odsunul na desátou pozici Hiroshi Aoyamu.
Po svém výletu do štěrkové zóny se na konečné jedenácté místo dostal Marco Simoncelli. Dvanáctý projel cílem domácí Aleix Espargaro, třináctý naopak další Ital Roberto Locatelli. Alex Baldolini vybojoval čtrnáctým místem dva body pro německý Kiefer. Poslední bod pak získal Thajec Ratthapark Wilairot, který dokončil závod na patnáctém místě.
Náš Karel Abraham opět nezůstal nic dlužen své pověsti a do závodu dobře odstartoval a když k tomu přidal i dobrý začátek závodu, mohli jsme jeho Aprilii vidět jezdit dokonce těsně za bodovanými pozicemi. Ze šestnáctého místa se ovšem Abraham radoval pouze dvě kola, pak klesl opět na sedmnácté místo, kde jezdil s třísekundovou ztrátou na bodovanou patnáctku. Ze zadních pozic se k němu navíc přibližoval právě Thajec Ratthapark Wilairot a navíc i Shuhei Aoyama, který v prvním kole doplatil na jezdeckou chybu propadem na poslední místa. Karel poté v 19. kole klesl na osmnáctou pozici a o dvě kola později ukončil sezónu 2007 pádem.
Celkové pořadí GP 250: 1.- Lorenzo 312 bodů; 2.- Dovizioso 260; 3.- De Angelis 235; 4.- Bautista 181; 5.- Barbera 177; ... 16.- Abraham 31

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist