GP Texasu – Velkým vítězem je v Austinu Viňales, Salač patnáctý v Moto2™

Třetím a závěrečným dnem Velké ceny Texasu na Okruhu Amerik byla neděle, den závodu. Závod Moto3™ vyhrál David Alonso (CFMOTO Aspar Team), druhý jezdec průběžného hodnocení. Z vítězství v závodu Moto2™ se radoval Sergio Garcia (MT Helmets - MSI), jenž si na konto připsal první triumf v této třídě, kde mu nyní patří status lídra. Český závodník Filip Salač (Elf Marc VDS Racing Team) si patnáctým místem v cíli vybojoval letos první bod. Hlavní závod královské kubatury vyhrál Maverick Viňales (Aprilia Racing), který naposledy slavil vítězství v GP Kataru 2021. Viňales je prvním jezdcem v éře MotoGP™, jemuž se podařilo vyhrát závod na strojích tří různých výrobců. Šampionát MotoGP™ vede Jorge Martin, dnes čtvrtý v cíli. Čtvrtým podnikem sezony MS silničních motocyklů je koncem měsíce Velká cena Španělska na okruhu Ángela Nieta v Jerezu.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Maverick Viňales (Aprilia Racing), Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) a Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP). Z druhé řady vyrazil Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing) a Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing). Drsným faktem bylo to, že jezdcům Hondy patřily poslední čtyři pozice na roštu – devatenáctý Johann Zarco (Castrol LCR Honda), dvacátý Joan Mir (Repsol Honda Team), jednadvacátý Takaaki Nakagami (Idemitsu LCR Honda) a dvaadvacátý Luca Marini (Repsol Honda Team). Ze čtvrté řady startoval Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing), Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP).

V první zatáčce po startu měl Maverick Viňales problém, jelikož tam došlo ke kontaktu a vítěz sprintu se propadl na devátou pozici. Naopak skvěle odstartoval a první zatáčkou projel Pedro Acosta, který převzal vedení. Nováčka v MotoGP™ a úřadujícího mistra světa Moto2™ následoval Jorge Martin, Jack Miller, Marc Márquez, Francesco Bagnaia a šestý Enea Bastianini. Ve třetím kole zůstával na špici pole královské kubatury Pedro Acosta, jenž měl na zadním kole Jorge Martina, třetí jel těsně za nimi Francesco Bagnaia, čtvrtý Marc Márquez ztrácel na Top3 půl sekundy a měl těsně za sebou Australana Millera.

Ve čtvrtém kole se před prvního Acostu dostal Jorge Martin a Marc Márquez jel na druhé pozici, když během okamžiku předjel Bagnaiu s Acostou. V pátém kole vedl Jorge Martin, druhý jel Marc Márquez, třetí Francesco Bagnaia, čtvrtý byl Pedro Acosta, pátý Jack Miller. Maverick Viňales jel sedmý a na vedení mu chybělo 1,9 sekundy. V závěru pátého kola Marc Márquez zaútočil na vedení, ale to nezískal, jen došlo ke kontaktu s vedoucím Martinem, který si pozici lídra udržel, ale Márquez ztratil dvě pozice, když se před něho dostala dvojice Francesco Bagnaia a Pedro Acosta. V sedmém kole zajel dvaadvacátý Johann Zarco (Castrol LCR Honda) do boxů. Marc Márquez zaútočil na třetího Francesca Bagnaiu a útok to byl na ostří nože. Havaroval Takaaki Nakagami (Idemitsu LCR Honda) a o něco později spadl z desáté pozice Franco Morbidelli. V devátém kole spadl Joan Mir (Repsol Honda Team).

V polovině závodu měl první Jorge Martin náskok jen tři desetiny na druhého Pedra Acostu, jehož tlačil dopředu třetí Marc Márquez. O čtvrté místo probíhala intenzivní bitva mezi dvojicí jezdců, jimiž byli Francesco Bagnaia a Maverick Viňales. V desátém kole Pedro Acosta zaútočil na vedení a byl úspěšný. O pár sekund na Martina zaútočil Marc Márquez a Martin jel najednou třetí. Havaroval Alex Márquez, jemuž patřila sedmá pozice. Marc Márquez předjel Acostu a v jedenáctém kole převzal vedení v závodě. Jenže na špici se Márquez dlouho neudržel, jelikož v jedenácté zatáčce spadl a bylo po nadějích vyhrát další závod v Texasu. Závod vedl Pedro Acosta, druhý jel Maverick Viňales, třetí byl Jorge Martin, který na Viňalese ztrácel něco přes sekundu. Čtvrtý Francesco Bagnaia měl Martina těsně před sebou a mohl plánovat útok, protože už cítil tlak ze strany jeho týmového kolegy, pátého Bastianiniho. Havaroval Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP™ Team).

V závěru třináctého kola převzal vedení Maverick Viňales, jehož jedinou snahou bylo ujet druhému Acostovi. Samozřejmě Pedro Acosta nechtěl nic podobného připustit, otázkou bylo, zda po tolika soubojích má ještě pneumatiky v takové kondici, aby mu umožnily zvládnou závěr závodu tak, aby získal vítězství nebo umístění na pódiu. V patnáctém kole vedl Viňales rozdílem jedné sekundy a měl na kontě nejrychlejší kolo závodu 2’02,575 sekundy. Třetí Jorge Martin jel sedm desetin za druhým Acostou a na čtvrtého Bastianiniho měl najeto jen dvě desetiny.

Pět kol před cílem vedl Maverick Viňales náskokem 1,3 sekundy a výhodu na druhého neustále navyšoval. Druhý Pedro Acosta měl zatím své jisté, jelikož Jorge Martin už na nějaký útok nemyslel, jen potřeboval udržet třetí pozici. Španěl Martin ale musel čelit atakům továrního jezdce Ducati Bastianiniho, který jel těsně za ním. V předposledním kole závodu se rozdíl mezi prvním a druhým změnil na devět desetin a čtvrtý Enea Bastianini už hodně dýchal na záda Martinovi, jehož také předjel a do posledního kola závodu najel jako třetí v pořadí. Viňales vedl náskokem 1,9 sekundy, takže žádné drama v rámci souboje prvního s druhým se nekonalo.

Po komplikovaném úvodu závodu Maverick Viňales dokázal hlavní klání v Texasu vyhrát a stát se tak prvním jezdcem v éře MotoGP™, který vyhrál na strojích tří různých výrobců. Na druhém místě závod dokončil Pedro Acosta, proto něhož je to jeho zatím nejlepší výsledek v MotoGP™ v jeho teprve třetím klání a třetím místě v Portugalsku. Acosta je nejmladším jezdcem v jeho nováčkovské sezoně, jemuž se podařilo získat dvě pódia v řadě. Třetí místo si vybojoval Enea Bastianini. Lídrem průběžného hodnocení zůstává s 80 body Jorge Martin.

GP Texasu, MotoGP™ – ZÁVOD (20kol)
26°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: ..%
1. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia 41:09.503
2. #31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM +1.728
3. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +2.703
4. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +4.690
5. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati +7.392
6. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +9.980
7. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +12.208
8. #72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +13.343
9. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.931
10. #25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia +16.656
11. #88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia +18.542
12. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +22.899
13. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +24.011
14. #37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM +27.652
15. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +32.855
16. #10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda +33.529
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati  
  #42 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha  
  #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda  
  #21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati  
  #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda  
  #5 Johann ZARCO LCR Honda Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist