GP Texasu – V Austinu je Márquez neporazitelný

Třetí podnik sezony MS silničních motocyklů vyvrcholil třemi závody Velké ceny Texasu na Okruhu Amerik v Austinu. Počasí nakonec žádné překvapení nepřineslo a vše se odehrálo na suchém povrchu moderní závodní dráhy. V klání Moto3 slavil vítězství Ital Romano Fenati, český závodník Jakub Kornfeil projel cílem jedenáctý, Karel Hanika závod nedokončil. V třídě Moto2 vyhrál Alex Rins před Samem Lowesem a Johannem Zarcem. V královské kubatuře vyhrál už počtvrté závod v Texasu po startu z pole position Marc Márquez, který si jen upevnil pozici lídra v průběžném hodnocení. Druhý byl Jorge Lorenzo, třetí Andrea Iannone. Valentino Rossi závod nedokončil. Čtvrtý podnik sezony je již na půdě Evropy v Jerezu s termínem 22/23/24.dubna 2016.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 21 kol závodu odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazila trojice Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Andrea Dovizioso (Ducati Team. Sedmý startoval Andrea Iannone (Ducati Team), osmý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a devátý Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar).

Po startu si udržel první pozici Marc Márquez, který tlačil na pilu, aby ostatním ujel. Do druhého kola najížděl první následován Andrea Doviziosem, Jorge Lorenzem, Aleixem Espargarem, Danim Pedrosou a Valentinem Rossim. Havaroval Loris Baz (Avintia Racing), který motorku zvedl a pokračoval v závodu. Ve druhém kole havaroval ve druhé zatáčce Valentino Rossi, kterému ustřelilo přední kolo a bylo po nadějích na bitvu o stupně vítězů. Závod vedl Marc Márquez před Andrea Doviziosem a Jorge Lorenzem.

Po pěti odjetých kolech už Marc Márquez vedl náskokem dvou sekund. Na druhou pozici se posunul Jorge Lorenzo a o třetí místo bojoval Andrea Dovizioso s Danim Pedrosou. Andrea Iannone jel pátý, tři sekundy za čtvrtým Pedrosou. Aleix Espargaró pokračoval na šestém místě, sekundu a půl za ním byl jeho týmový kolega Maverick Viñales. Za jezdcem Suzuki spěchal Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), Cal Crutchlow a Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3).

V šestém kole došlo ke kontaktu v první zatáčce, když Dani Pedrosa neubrzdil svoji Hondu a narazil do zatáčejícího Andrea Doviziosa, který tak znovu končí závod po zásahu soupeře. Navíc to byla pořádná rána, a kdo ví, zda to nebude se zraněním. Dani Pedrosa motorku zvedl a v závodu pokračoval na posledním osmnáctém místě. Díky tomu se na třetí místo posunul Andrea Iannone. Hned v dalším kole spadl v jedenácté zatáčce Cal Crutchlow a málem byl zasažen padajícím Bradley Smithem. Oba naskočili zpátky na motorky a pokračovali dál.

V polovině závodu už náskok Marca Márqueze představoval pět sekund. Bězpečně a osamocen pokračoval na druhém místě Jorge Lorenzo. Také třetí Andrea Iannone jel sám, protože až pět sekund za ním probíhala bitva a čtvrté místo mezi Maverickem Viňalesem a Aleixem Espargarem. Bitva dvou jezdců Suzuki. Andrea Dovizioso už byl zpátky v boxech, takže vážného mu snad nic nebude. Na bodech už jel Loris Baz, který v závodu spadl jako první. Ve dvanáctém kole Dani Pedrosa zamířil k boxům a tam závod ukončil.

Pět kol před koncem byly pozice na stupních vítězů jasně dané. První jel Marc Márquez, jehož náskok na druhého představoval sedm sekund. Jorge Lorenzo měl zase pět sekund náskok na třetího Andrea Iannoneho, který byl šest sekund před čtvrtým Maverickem Viňalesem. Takže žádné drama, souboje, žádná těsná předjíždění. Pokud nikdo neudělá chybu a neselže technika, je rozhodnuto. Kdo bojoval a předjížděl tak Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) a Yonny Hernandez (Aspar Team MotoGP). Mezi oběma jezdci zuřila bitva o body za třinácté místo a úspěšnější byl nakonec Španěl.

Španěl Marc Márquez zůstává v Texasu neporažen a vyhrává závod Velké ceny Texasu. Body za druhé místo si na konto připsal Jorge Lorenzo a letos poprvé boduje a rovnou umístěním na třetím místě Ital Andrea Iannone. Souboj jezdců Suzuki vyhrál Maverick Viñales, který projel cílem čtvrtý, pátý byl Aleix Espargaró. Cal Crutchlow s Bradley Smithem na body nedosáhli.

GP Texasu, MotoGP – Závod (21kol)
26°C, dráha suchá, 34°C, vlhkost: 68%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 43'57.945
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +6.107
3 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +10.947
4 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +18.422
5 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +20.711
6 - Scott REDDING - GBR - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +28.961
7 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +32.112
8 - Michele PIRRO - ITA - OCTO Pramac Yakhnich - Ducati - +32.757
9 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +34.592
10 - Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +40.211
11 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +45.423
12 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +47.127
13 - Tito RABAT - SPA - Estrella Galicia 0,0 Marc VDS - Honda - +47.426
14 - Yonny HERNANDEZ - COL - Aspar Team MotoGP - Ducati - +51.190
15 - Loris BAZ - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1'12.929
16 - Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda - Honda - +1'19.252
17 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +1'28.036

Závod nedokončil/neklasifikován:
Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 10kol
Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - 15kol
Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 19kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist