GP Texasu - Sprint ovládl Maverick Viňales

Kapitoly článku

MotoGP™ – Sprinterský závod (10 kol)

Na pole position se v Austinu do sprinterského závodu postavil Maverick Viñales (Aprilia Racing), kterého v první řadě doplnili Pedro Acosta (Red Bul GASGAS Tech3) a Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP). Druhá řada patřila Francescu Bagnaiovi (Ducati Lenovo Team), Eneovi Bastianinimu (Ducati Lenovo Team) a Jorgemu Martinovi (Prima Pramac Racing). Ze třetí startovali Aleix Espargaro (Aprilia Racing), Fabio Di Giannantonio (Pertaminda Enduro VR46 Racing Team) a Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing).

Maverick Viñales navázal na skvělou kvalifikaci a velmi dobře odstartoval i do závodu. Z úvodní zatáčky vyrážel na prvním místě. Za něj se začadil Marc Márquez, kterého následoval Pedro Acosta. Na čtvrtém místě se pohyboval Enea Bastianini, následovaný byl Jorge Martinem a Aleixem Espargarem. Problém na startu zaznamenal Francesco Bagnaia a propadl se na desátou příčku.

Hned v prvním kole skončil závod pádem pro Takaaki Nakagamiho. Fabia Di Gianantonia pak zastavil technický problém. Krátce před nájezdem do druhého kola pak upadl Augusto Fernandez.


Trojici na čele se podařilo soupeřům poodjet na rozdíl zhruba sedm desetin. I nadále je na čtvrtém místě pronásledoval Enea Bastianini, kterému se přibližoval Jorge Martin. Šestý byl Aleix Espargaro, sedmý Jack Miller, osmý Franco Morbidelli, devátý Raul Fernandez a nejlepší desítku uzavíral Francesco Bagnaia.

Při nájezdu do čtvrtého kola vedl Maverick Viñales už o více než vteřinu před druhým Marcem Márquezem, na kterém byl nalepený Pedro Acosta a několikanásobný mistr světa tak mohl očekávat velmi brzy útok. Dopředu se navíc dral i Jorge Martin, jenž hodlal využít každé chyby soupeřů. Sprint nedojede Joan Mir, který havaroval.

Šest kol před cílem opět Marc Márquez chyboval, naštěstí se ale stihl udržet v sedle motocyklu. V posledních dvou úsecích trati byl navíc lepší než Acosta, díky čemuž i nadále zůstával na druhé příčce. Zaútočit se na nejmladšího jezdce na gridu pokusil čtvrtý Jorge Martin, Acosta si ale své místo uhlídal.

Mezitím předjel Aleix Espargaro Eneu Bastianiniho, sedmé místo si držel Jack Miller, kterého pronásledovali Franco Morbidelli, Raul Fernandez a Francesco Bagnaia.


Pět kol před cílem Pedro Acosta konečně zaútočil, na druhém místě byl ale jen několik sekund. Navíc ho krátce nato předjel Jorge Martin. Tímto soubojem získal Marc Márquez nějaký čas a soupeřům zhruba na rozdíl jedné vteřiny poodjel. Vedoucí Maverick Viñales si i nadále svůj náskok jedné sekundy udržoval.

Dalším jezdcem, který klání nedokončí, bude Johann Zarco, jenž upadl. Francesca Bagnaiu pak ředitelství varovalo za překračování limitů trati. Pokud by dostal další varování, čekala by ho penalizace v podobě dlouhého kola.

Maverick Viñales ve třetím kole ve dvanácté zatáčce chyboval. Dokázal se sice udržet v sedle motocyklu, jeho náskok na druhého Márqueze se však snížil už jen na sedm desetin. Na Marca Márqueze i nadále Jorge Martin ztrácel zhruba vteřinu, průběžně čtvrtý byl Pedro Acosta, za nímž jel Aleix Espargaro. O šesté místo se prali Jack Miller Eneou Bastianinim, více se vedlo prvnímu jmenovanému.

Podruhé za sebou ovládl sprinterský závod Maverick Viñales, který si tak na konto připisuje dalších dvanáct bodů. Spokojený bude i Marc Márquez, který odolal útokům Pedra Acosty a projel cílem s náskokem více než dvou vteřin na třetího Jorgeho Martina. Čtvrté místo bere Pedro Acosta, páté Aleix Espargaro. Šestý skončil Enea Bastianini, na sedmém místě byl odmávnutý Jack Miller a na osmém Francesco Bagnaia. Nejlepší Yamahou byla ta Fabia Quartarara. Jezdec obsadil patnáctou příčku.

GP Texasu, MotoGP™ – Sprinterský závod (10 kol)
26°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 50%
1. # 12 Maverick Vinales Aprilia Racing 20:27.825
2. # 93 Marc Márquez Gresini Racing MotoGP™ +2.294
3. # 89 Jorge Martin Prima Pramac Racing +4.399
4. # 31 Pedro Acosta Red Bull GASGAS Tech3 +6.480
5. # 41 Aleix Espargaro Aprilia Racing +6.657
6. # 23 Enea Bastianini Ducati Lenovo Team +8.621
7. # 43 Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing +9.237
8. # 1 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team +9.349
9. # 25 Raul Fernandez Trackhouse Racing +9.637
10. # 21 Franco Morbidelli Prima Pramac Racing +9.894
11. # 88 Miguel Oliveira Trackhouse Racing +10.364
12. # 33 Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing +10.724
13. # 72 Marco Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team +11.549
14. # 73 Alex Márquez Gresini Racing MotoGP™ +15.468
15. # 20 Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ +15.574
16. # 42 Alex Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ +18.146
17. # 10 Luca Marini Repsol Honda Team +22.989
Not Classified      
  # 5 Johann Zarco LCR Honda 6 laps
  # 36 Joan Mir Repsol Honda Team 3 laps
Not finished 1st lap    
  # 37 Augusto Fernandez Red Bull GASGAS Tech3  
  # 30 Takaaki Nakagami LCR Honda  
  # 49 Fabio Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team  

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist