GP Texasu - Králem Austinu se stal Enea Bastianini, Filip Salač bere dva body

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (20 kol)

Z pole position do závodu MotoGP odstartoval Jorge Martin (Pramac Racing), vedle kterého se postavili Jack Miller (Ducati Lenovo Team) s Francescem Bagnaiou (Ducati Lenovo Team). U druhou řadu otevírali jezdci Ducati, konkrétně Johann Zarco (Pramac Racing) s Eneem Bastianinim (Gresini Racing MotoGP), uzavíral ji úřadující mistr světa Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada pak patřila Alexi Rinsovi (Team SUZUKI ESCTAR), Joanu Mirovi (Team SUZUKI ECSTAR) a Marcu Márquezovi (Repsol Honda Team).

Po zhasnutí světel odstartovali výborně jezdci Ducati, nejlépe se odlepil Jack Miller, který vyjížděl z první zatáčky ve vedení. Bojoval o něj s druhým Jorge Martinem, třetí pozice patřila Eneu Bastianinimu a čvrtý Francescu Bagnaiovi. Na pátou příčku se zařadil Fabio Quartararo, následovaný byl Johannem Zarcem a Joanem Mirem. Po startu se kvůli technickému problému propadl Marc Márquez, po prvním úseku byl až třiadvacátý. Okamžitě se začal propracovávat zpět, po nájezdu do druhého kola mu patřilo sedmnácté místo.

Prvním odpadnuvším se stal Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), který se vrátil do závodu. Kvůli kouři z motocyklu mu vedení závodu vystavilo černou vlajku s oranžovým kruhem, jež pro něj znamenala okamžitý konec.

Ve čtvrtém kole závod stále vedl Jack Miller, před Martinem měl náskok pouhé dvě desetiny. Třetí pozici si držel Enea Bastianini, Fabio Quartararo byl předjetý Johannem Zarcem a propadl se na pozici šestou. Marc Márquez se nadále propracovával dopředu, na čtrnáctém místě ztrácel pouhouu desetinu na Mavericka Viñales (Aprilia Racing). Sám sebe v jednom okamžiku dostal do potíží, když pozdě zabrzdil a jen se štěstím nikoho nesrazil.


Fabio Quartararo se postupně startovním polem propadal. Předjeli ho oba jezdci Suzuki a v šestém kole byl až na osmé pozici. Naopak Marc Márquez i dál získával ztracené pozice zpět, byl už desátý a na devátého Aleixe Espargara ztrácel osm desetin sekundy. Jeho tempo bylo navíc rychlejší než jezdce na čele Jacka Millera, a to o 0,157 vteřiny. Jeho bratr Alex ve druhém sektoru upadl a závod tak pro něj skončil.

V polovině závodu se Alex Rins dostal na třetí místo před Bastianiniho, ten ho však na cílovce předjel zpátky. Marc Márquez se posunul na devátou příčku před Aleixe Espargara a vydal se na stíhací jízdu na Fabiem Quartararem, na kterého ztrácel vteřinu a půl. Jeho týmový kolega Pol Espargaro byl třináctý, nejlepší patnáctku uzavíral Miguel Oliveira. Startovní pole uzavíral Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) se ztrátou více než dvaceti sekund na prvního Jacka Millera.

Jorge Martin během jediného kola ztratil hned dvě pozice, když se před něj dostali Enea Bastianini a Alex Rins. Chybu udělal Johann Zarco, po níž byl dlouhý a klesl až na sedmou pozici za Joana Mira. Márquez stáhl náskok Quartarara na pouhých pouhých šest desetin sekundy, zároveň zajel historicky nejrychlejší kolo závodu.


Sedm kol před cílem Márquez překonal Fabia Quartarara a začal „šlapat na paty“ Johannu Zarcovi. Mezitím získal Jack Miller náskok na čele půl sekundy, stahoval ho ale Enea Bastianini. Ten navíc vzal rodákovi z Cervery historicky nejrychlejší kolo závodu s časem 2'03,521 sekundy. Na třetím místě jel Alex Rins, následovaný byl týmovým kolegou Joanem Mirem a Francescem Bagnaiou. Šestá příčka patřila Jorgemu Martinovi.

V sedmnáctém kole Enea Bastianini dostal před Jacka Millera, Marc Márquez se pak rovněž posunul o další pozici kupředu, když předjel Jorgeho Martina. Jeho krok pak následoval i Fabio Quartararo. Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP Team) zajel k mechanikům do boxů, téměř okamžitě se do závodu zpět vrátil.

V závěru závodu předvedli krásný souboj Marc Márquez Fabiem Quartararem, kteří se několikrát velmi těsně předjeli. Jako vítěz nakonec projel cílem Enea Bastianini, Alex Rins pak v poslední zatáčce dokázal předjet Jacka Millera a skončil druhý. Čtvrtou pozici obsadil Joan Mir, pátou Francesco Bagnaia a šestý Marc Márquez, který si dokázal místo ubránit před Fabiem Quartararem, jenž projel cílem jen o 0,143 sekundy později. Osmý skončil Jorge Martin, devátý Johann Zarco a nejlepší desítku uzavřel Maverick Viñales.


Aktualizace: Franco Morbidelli byl posunutý o jednu pozici dozadu kvůli překročení limitů trati v posledním kole. Místo patnáctého mu tak patří šestnácté místo.

GP Texasu, MotoGP - Závod (20 kol)
26°C, dráha suchá, 37°C, vlhkost: 57 %
1. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati 41'23.1110
2. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.058
3. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +2.312
4. # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.975
5. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +6.045
6. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +6.617
7. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +6.76
8. # 89 Jorge Martin ES Pramac Racing Ducati +8.441
9. # 5 Johann Zarco FR Pramac Racing Ducati +12.375
10. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +12.642
11. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +12.947
12. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +13.376
13. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +17.961
14. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +18.77
15. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha +29.319
16. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +29.129
17. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +29.63
18. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.002
19. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +37.062
20. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +42.442
21. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati +42.887
22. # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha +102.171
Neklasifikovaní jezdci        
  # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 2 Laps
  # 73 Alex Marquez ES LCR Honda Castrol Honda 5 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist