GP Teruelu – V Aragonii vyhrál Morbidelli, Mir zůstává lídrem MotoGP

Sezona 2020 pokračovala tento víkend závody Velké ceny Teruelu a znovu bylo na co koukat, protože jak tréninky, tak kvalifikace i nedělní závody nabídly pořádnou dávku napětí. Závod Moto3 vyhrál Jame Masia, jenž tak pro Hondu získal jejich 800. triumf v mistrovství světa. Český jezdec Filip Salač obsadil třinácté místo, takže si z Aragonie odváží tři body. V závodu MotoGP slavil vítězství Franco Morbidelli, Joan Mir skončil třetí a zůstává v pozici lídra průběžného hodnocení. Jako poslední jeli závod jezdci Moto2 a plný počet bodů si na konto připsal Sam Lowes, nový lídr třídy Moto2. Nyní následuje volný víkend a pak světový šampionát pokračuje dvěma závody ve Valencii. Jak dnes uvedl šéf Dorny Carmelo Ezpeleta, situace s koronavirem nijak neohrožuje závěr sezony a pokud bude ve Valencii již v platnosti zákaz vycházení, není to pro jezdce MS žádný problém.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 23kol závodu odstartoval z první řady Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Z druhé řady vyrazil Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Johann Zarco (Esponsorama Racing) a Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Třetí řada a trojice Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) a Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Lídr průběžného hodnocení Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) startoval až dvanáctý.

Hned v prvním kole došlo k třem pádům a jedním z nich byl bohužel vedoucí jezdec Takaaki Nakagami, který měl na to, aby dnes vyhrál. V zadní části pole havaroval po kontaktu Jack Miller (Pramac Rcing) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Team). Do vedení se posunul Franco Morbidelli, druhý jel Alex Rins, třetí byl Johann Zarco.

Po pěti odjetých kolech vedl Franco Morbidelli, půl sekundy za Italem jel Alex Rins a dvě sekundy za jezdcem Suzuki byl třetí Johann Zarco. Na čtvrtou pozici se posunul Joan Mir, pátý jel Alex Márquez a šestý Maverick Viňales, který během chvilky přišel o dvě pozice. Fabio Quartararo jel sedmý a na továrního jezdce Yamahy ztrácel jen necelé půl sekundy.

V polovině závodu zůstával na první pozici Franco Morbidelli, druhý pokračoval se ztrátou 0,523 sekundy Alex Rins, třetí už jel další jezdec Suzuki Joan Mir, jemuž ale na týmového kolegu chyběly necelé tři sekundy. O čtvrté místo intenzivně bojoval Alex Márquez s Johannem Zarcem a byl to Španěl, kdo byl úspěšnější a postupně jezdci Ducati ujížděl. Před Quartarara se dostal Pol Espargaró a o něco později i Maverick Viňales. Havaroval Alex Márquez.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol, vedl pole MotoGP Franco Morbidelli, jemuž se dařilo navyšovat náskok, který byl v tu chvíli na jedné sekundě. Druhý Alex Rins tlačil na pilu a v jednu chvíli byl čtyři desetiny od prvního, ale postupně ztrácel a zřejmě se spokojil s druhým místem. Podobně jak první dva, jel osamocený závod také třetí Joan Mir, jemuž ale tento výsledek vyhovoval, jelikož jeho největší soupeř v boji o titul Quartararo propadal pořadím. Čtvrtý Johann Zarco ztrácel na stupně vítězů přes čtyři sekundy. Z deváté pozice odstoupil Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), jehož zradila technika.

Závod Velké ceny Teruelu vyhrál Franco Morbidelli, jenž si tak na konto připisuje letos druhé vítězství. Druhý závod dokončil Alex Rins, třetí byl Joan Mir, jenž si tak upevňuje pozici lídra průběžného hodnocení, kde má nyní výhodu čtrnácti bodů.

GP Teruelu, MotoGP – Závod (23kol)
20°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 41%
1. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'47.652
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.205
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.376
4. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.299
5. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +12.915
6. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +12.953
7. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.262
8. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +14.720
9. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +17.177
10. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.519
11. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.708
12. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +20.591
13. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +22.222
14. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +26.496
15. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.816
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
jendazeleny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist