GP Španělska – Zlato z Jerezu získal Lorenzo, Márquez je druhý, Rossi třetí

Kapitoly článku

Moto2 – Závod

Do šestadvaceti kol závodu španělské Grand Prix odstartoval z pole position Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing) následován Alexem Rinsem (Paginas Amarillas HP 40) a třetím Němecem Jonasem Folgerem (AGR Team). Ze čtvrté pozice ve druhé řadě startoval Švýcar Thomas Lüthi (Derendinger Racing Interwetten), pátý Japonec Takaaki Nakagami (Idemitsu Honda Team Asia) a šestý Brit Sam Lowes (Speed Up Racing). Lídr šampionátu Johann Zarco (Ajo Motorsport) po ne úplně povedené kvalifikaci startoval až devátý ze třetí řady. Julian Simón (QMMF Racing Team) musel z desáté pozice na startu až úplně nakonec, protože došlo k porušení pravidla o minimální váze motocyklu, takže si všichni jezdci za ním polepšili o jedno místo na startu.

Do druhého kola najel na vedoucí pozici Esteve Rabat, druhý jel Jonas Folger, třetí Thomas Lüthi, čtvrtý Alex Rins a pátý Takaaki Nakagami. Britský závodník Sam Lowes opustil první desítku a jel třináctý, Francouz Johan Zarco se naopak posunul pořadím na devátou příčku a rychle spěchal dopředu, protože vedoucí čtyřčlenná skupina už získávala určitý náskok, který byl v pátém kole závodu na hodnotě přes šest sekund. Španěl Julian Simón po startu z poslední pozice figuroval na šestnáctém místě.
V první třetině závodu vedl Esteve Rabat náskokem necelé půl sekundy před Jonasem Folgerem. Němec měl náskok na třetího v pořadí Alexe Rinse přes jednu sekundu. Rins v sedmém kole předjel Thomase Lüthiho a snažil se vedoucí duo dojet, aby měl v závěru šanci bojovat o své první vítězství v šestistovkách. Spěchal také Johann Zarco, protože Francouz na čtvrtého Lüthiho ztrácel dvě a půl sekundy a neustále Švýcara stahoval. V devátém kole Esteve Rabat lehce chyboval, čehož Jonas Folger využil a převzal vedení závodu.

V polovině závodu vedl Jonas Folger, ale Esteve Rabat německého závodníka těsně následoval a v žádném případě neměl v úmyslu Folgera nechat ujet. Oba jezdce dělily necelé tři desetiny. Třetí Alex Rins byl od vedoucí dvojice vzdálen devět desetin a pokud chtěl třetí místo udržet, tak musel přidat, protože Johann Zarco už téměř dojel čtvrtého Lüthiho a bylo otázkou okamžiku, kdy se před Švýcara dostane a zahájí stíhací jízdu za pódiovým umístěním. Julian Simón už jel dvanáctý a to mu na startu patřila poslední pozice. Sam Lowes jel velmi těžký závod, protože jednadvacáté místo nebylo nic s čím by předem počítal a co by vzhledem k postavení v mistrovství potřeboval.

Pět kol před cílem si Jonas Folger vytvořil náskok 1,2 sekundy, což mu dávalo naději na druhé vítězství sezony. Rozhodnuto ale zdaleka nic nebylo. Druhý Esteve Rabat chtěl doma vyhrát, takže na závěr určitě plánoval zlato z Jerezu vybojovat. Třetí Alex Rins už cítil na zádech Francouze Johanna Zarca, který byl na zadním kole Španělova Kalexu. Tady se schylovalo k souboji dvou jezdců, kterým patří v pořadí druhé a první místo průběžného hodnocení Moto2. V závodu už nepokračoval Sandro Cortese (Dynavolt Intact GP), Ricardo Cardus (Tech 3) a Axel Pons (AGR Team). Trápil se Mika Kallio (Italtrans Racing Team), který tři kola před cílem zajel do boxů a ze závodu odstoupil v době, kdy mu patřila devatenáctá pozice.
V posledním kole měl vítězství v závodu plně ve svých rukou Jonas Folger, ale o druhé a třetí místo v závěru bojoval Esteve Rabat, Alex Rins a Johann Zarco. Alex Rins zaútočil v závěru posledního kola na Esteve Rabata, došlo ke kontaktu s Rabatovým zadním kolem po němž následoval pád Alexe Rinse. Johann Zarco tohoto momentu využil a na cílové rovince Esteve Rabata předjel. Závod Moto2 tak vyhrál Jonas Folger před Johannem Zarcem a Esteve Rabatem. Lídrem seriálu zůstává Johann Zarco, který díky nule Alexe Rinse a Sama Lowese jde v průběžném hodnocení do úniku.

Harmonogram dne závodu.

GP Španělska, Moto2 – Závod (26 kol)
27°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 40%

1 - Jonas FOLGER - GER - AGR Team - Kalex - 45'01.873
2 - Johann ZARCO - FRA - Ajo Motorsport - Kalex - +1.931
3 - Tito RABAT - SPA - EG 0,0 Marc VDS - Kalex - +2.222
4 - Thomas LUTHI - SWI - Derendinger Racing Interwetten - Kalex - +6.833
5 - Xavier SIMEON - BEL - Federal Oil Gresini Moto2 - Kalex - +11.086
6 - Franco MORBIDELLI - ITA - Italtrans Racing Team - Kalex - +12.479
7 - Luis SALOM - SPA - Paginas Amarillas HP 40 - Kalex - +12.965
8 - Simone CORSI - ITA - Athinà Forward Racing - Kalex - +14.434
9 - Alex MARQUEZ - SPA - EG 0,0 Marc VDS - Kalex - +18.073
10 - Marcel SCHROTTER - GER - Tech 3 - Tech 3 - +21.958
11 - Julian SIMON - SPA - QMMF Racing Team - Speed Up - +22.126
12 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Petronas Raceline Malaysia - Kalex - +25.339
13 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Athinà Forward Racing - Kalex - +26.779
14 - Randy KRUMMENACHER - SWI - JIR Racing Team - Kalex - +27.946
15 - Anthony WEST - AUS - QMMF Racing Team - Speed Up - +30.873
16 - Dominique AEGERTER - SWI - Technomag Racing Interwetten - Kalex - +34.026
17 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - IDEMITSU Honda Team Asia - Kalex - +34.105
18 - Alex RINS - SPA - Paginas Amarillas HP 40 - Kalex - +35.568
19 - Edgar PONS - SPA - Paginas Amarillas HP 40 - Kalex - +37.590
20 - Sam LOWES - GBR - Speed Up Racing - Speed Up - +41.011
21 - Azlan SHAH - MAL - IDEMITSU Honda Team Asia - Kalex - +46.619
22 - Thitipong WAROKORN - THA - APH PTT The Pizza SAG - Kalex - +47.743
23 - Robin MULHAUSER - SWI - Technomag Racing Interwetten - Kalex - +59.851
24 - Florian ALT - GER - Octo Iodaracing Team - Suter - +1'11.461
25 - Jesko RAFFIN - SWI - sports-millions-EMWE-SAG - Kalex - +1'11.513
26 - Zaqhwan ZAIDI - MAL - JPMoto Malaysia - Suter - +1'25.703

Závod nedokončil/neklasifikován:
Mika KALLIO - FIN - Italtrans Racing Team - Kalex - 4kola
Sandro CORTESE - GER - Dynavolt Intact GP - Kalex - 12kol
Ricard CARDUS - SPA - Tech 3 - Tech 3 - 14kol
Axel PONS - SPA - AGR Team - Kalex - 21kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist