GP Španělska – Zlato z Jerezu získal Lorenzo, Márquez je druhý, Rossi třetí

Čtvrtá Grand Prix sezony již zná své vítěze a poražené. Pod zataženou oblohou jihošpanělského Jerezu vyhrál závod nejnižší kubatury Moto3 britský závodník Danny Kent, který je rovněž lídrem průběžného hodnocení. V kategorii Moto2 slavil vítězství německý závodník Jonas Folger, který porazil lídra seriálu Johanna Zarca a úřadujícího šampiona Esteve Rabata. V třídě MotoGP slavil vítězství a letos první umístění na stupních vítězů vůbec Jorge Lorenzo. Druhý projel cílem Marc Márqueze a třetí Valentino Rossi, jenž nadále zůstává v pozici prvního muže průběžného hodnocení královské kubatury. Nedařilo se českým závodníkům. Jezdce Moto3 Jakuba Kornfeila sestřelil jeden ze soupeřů, takže závod nedokončil stejně jako Karel Abraham v MotoGP. Karel Hanika byl v cíli závodu Moto3 klasifikován na dvaadvacáté pozici.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Vyvrcholením španělského víkendu v Jerezu byl závod MotoGP. Na pole position stál Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Nikdo z jezdců Yamahy nevyhrál závod z první pozice od startu v Motegi 2013, kde triumfoval právě Lorenzo. Jako druhý do závodu odstartoval Marc Márquez (Repsol Honda Team), jemuž jen před týdnem operovali zlomený malíček levé ruky a třetí v pořadí startoval Andrea Iannone (Ducati Team), dravec v sedle prototypu Desmosedici GP15. Z druhého sledu následovala trojice Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar). Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) do závodu startoval dvacátý. Po své levici měl Stefana Bradla a po pravici Lorise Baze (oba – Athina Forward Racing).

Po startu si Jorge Lorenzo udržel první pozici a do druhého kola najížděl ve vedení závodního pole. Na druhém místě jel Marc Márquez, třetí Pol Espargaró, čtvrtý Valentino Rossi a za Italem dvojice Aleix Espargaró a Cal Crutchlow (CWM LCR Honda). Andrea Iannone neměl ideální start a v závodu pokračoval jedenáctý. Karel Abraham jel na dvaadvacáté pozici a z první desítky se až na konec pole propadl Andrea Dovizioso (Ducati Team). Nejlépe jedoucím jezdcem kategorie Open byl po třech úvodních kolech dvanáctý Hector Barbera (Avintia Racing). Po pěti kolech jela na špici dvojice Jorge Lorenzo a Marc Márquez, třetí Valentino Rossi ztrácel 2,6 sekundy a šest desetin za sebou měl Pola Espargara, další půl sekundu ztrácel Cal Crutchlow. Šestý Aleix Espargaró už z boje o pozice v první pětici vypadl. Spadl Karel Abraham (AB Motoracing) a v závodu už nepokračoval. Zda tam došlo k nějaké kolizi s Francouzem Mike Di Megliem (Avintia Racing) je nyní s otazníkem.
Ve druhé třetině závodu vedl Jorge Lorenzo náskokem tří sekund před druhým Marcem Márquezem, který zase na třetího Valentina Rossiho najel 2,3 sekundy. Ital ale tento rozdíl začal postupně snižovat. Čtvrtý Cal Crutchlow byl necelých pět sekund za Rossim a sekundu před Polem Espargarem. Andrea Dovizioso už z poslední pozice stačil dojet na třinácté místo. Jedna z mála bitev na dráze byla o šesté místo mezi Aleixem Espargarem a Andrea Iannonem. Ve čtrnáctém kole havaroval v páté zatáčce okruhu Hiroshi Aoyama (Repsol Honda Team) a závod tím pro Japonce skončil.

Do osmnáctého kola si vedoucí jezdec Jorge Lorenzo přivezl náskok 4,5 sekundy před druhým Marcem Márquezem, který zatím ještě na dálku odolával tlaku Valentina Rossiho, jenž Španělův náskok postupně snižoval. Čtvrtý Cal Crutchlow už na pódiové umístění ztrácel devět sekund. Pátý v závodu pokračoval Pol Espargaró, na šestou pozici se posunul Andrea Iannone. Ital Andrea Dovizioso už jel devátý, necelých sedm sekund za Bradley Smithem (Monster Yamaha Tech 3). O desátou příčku sváděli souboje jezdci Pramac Racingu Danilo Petrucci a Yonny Hernandez s jezdcem Suzuki Maverickem Viňalesem (Team Suzuki Ecstar) a později se Scottem Redingem (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a Hectorem Barberou.
Pět kol před cílem bylo rozhodnuto, protože ztráta Valentina Rossiho na druhé místo Marca Márqueze začala znovu narůstat, takže bylo jasné, že do cíle už Španěla nedojede. První pokračoval Jorge Lorenzo, který měl s pěti sekundami náskoku vítězství plně ve svých rukou. Druhý Marc Márquez si pozici uhájil a Valentino Rossi už v závěru zřejmě nechtěl riskovat ztrátu bodů, takže s jistotou pokračoval na třetí pozici.

Závod v Jerezu vyhrál Jorge Lorenzo, který slaví první triumf sezony. Na druhém místě projel cílem Marc Márquez a třetí v cíli byl Valentino Rossi, který jednak slaví 200. umístění na stupních vítězů GP a nadále zůstává lídrem šampionátu s náskokem patnácti bodů na druhého Andrea Doviziosa, který španělskou Grand Prix dokončil devátý. Nejlépe umístěným jezdcem kategorie Open je čtrnáctý Hector Barbera. Brněnský závodník Karel Abraham závod nedokončil.

GP Španělska, MotoGP – Závod (27 kol)
26°C, dráha suchá, 30°C, vlhkost: 41%

1 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 44'57.246
2 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +5.576
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +11.586
4 - Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - +22.727
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +26.620
6 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +27.021
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +35.445
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +36.296
9 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +41.933
10 - Yonny HERNANDEZ - COL - Pramac Racing - Ducati - +51.072
11 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +51.674
12 - Danilo PETRUCCI - ITA - Pramac Racing - Ducati - +52.421
13 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - +53.052
14 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +53.200 - Top Open
15 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +57.344
16 - Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +59.018
17 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'01.506
18 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +1'03.163
19 - Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +1'06.895
20 - Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - +1'14.182
21 - Alex DE ANGELIS - RSM - Octo IodaRacing Team - ART - +1'26.832
22 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Hiroshi AOYAMA - JPN - Repsol Honda Team - Honda - 13kol
Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - 19kol
Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - 24kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist