GP San Marina – V Misanu slaví vítězství Márquez, Salač devátý v Moto3

Také den závodu Velké ceny San Marina provázelo krásné slunečné počasí. Po ranních zahřívacích trénincích odstartovali sérii nedělních klání jezdci třídy MotoE. Druhý závod víkendu v Misanu vyhrál znovu domácí jezdec Matteo Ferrari. V závodě Moto3 slavil premiérové vítězství Tatsuki Suzuki z italské stáje SIC58 Squadra Corse. Filip Salač byl devátý, což je prozatím jeho nejlepší výsledek v Moto3. Dvanáctý závod dokončil Jakub Kornfeil. Bitvu o vítězství v závodě Moto2 vyhrál Augusto Fernandez, lídrem i nadále zůstává Alex Márquez, který projel cílem třetí. Jako poslední jeli závod jezdci královské kubatury MotoGP a z vítězství se v něm radoval Marc Márquez. Karel Abraham závod dokončil na sedmnácté pozici. Dalším podnikem sezony je už příští víkend Velká cena Aragonie, která bude až do listopadu poslední Grand Prix na území Evropy.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (27kol)

Do 27kol závodu odstartoval z první řady Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Z druhé řady vyrazil Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Třetí řada a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) startoval jednadvacátý.

Po startu si vedení udržel Maverick Viňales za nímž jel Fabio Quartararo, Franco Morbidelli a Marc Márquez. Pol Espargaro byl pátý, Alex Rins šestý a Valentino Rossi sedmý. Osmý byl Andrea Dovizioso, devátý Jack Miller (Pramac Racing) a desátý Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Čech Karel Abraham jel prozatím na poslední dvaadvacáté pozici. Od čtvrtého kola převzal vedení Fabio Quartararo, jemuž se povedlo překvapit Viňalese a okamžitě mu ujet rozdílem čtyř desetin. Z jedenácté pozice havaroval Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Marc Márquez se dostal přes Viňalese na druhé místo.

Po pěti odjetých kolech vedl Fabio Quartararo náskokem šesti setin na druhého Marca Márqueze, který ale náskok Francouze rychle stahoval. Třetí Maverick Viňales už na vedení ztrácel přes jednu sekundu. Čtvrtý Franco Morbidelli ztrácel dvě sekundy na pódium a za sebou měl Pola Espargara s Valentinem Rossim. Alex Rins chyboval, musel mimo dráhu a tím přišel o dvě pozice. V sedmém kole Márquez dojel prvního Quartarara, což nemuselo nutně znamenat, že ho hned předjede. Mezitím Rossi předjel Espargara a posunul se na pátou pozici, kde ztrácel necelou sekundu na čtvrtého Morbidelliho. Z patnácté pozice havaroval Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3), ale podobně jak Japonec Nakagami se vrátil zpět do závodu.

Těsně před polovinou závodu havaroval z bodované čtrnácté pozice Francesco Bagnaia (Pramac Racing). Ve vedení zůstával Fabio Quartararo, ale těsně za sebou měl Marca Márqueze, který dopředu nespěchal a čekal na správnou chvíli. Třetí Maverick Viňales ztrácel na první dva 2,7 sekundy, což bylo opravdu hodně na to, že měl v plánu bojovat o vítězství. Čtyři sekundy za Viňalesem jel Franco Morbidelli, který bojoval s Valentinem Rossim o čtvrté místo. Za dvojicí Italů jel šestý Andrea Dovizioso. Druhý z kvalifikace Pol Espargaró byl na sedmé pozici o níž sváděl souboje s jezdcem Suzuki Alexem Rinsem, který ale v šestnáctém kole dostal penalizaci “Long lap penalty“ a následně skončil na zemi.

Deset kol před cílem Valentino Rossi předjel krajana Morbidelliho a posunul se na čtvrté místo odkud ztrácel na týmového kolegu Viňalese necelých sedm sekund. Fabio Quartararo jel první, těsně za Francouzem pokračoval Španěl Márquez, který by i díky tomuto výsledku získal v mistrovství světa větší bodovou převahu na průběžně druhého Doviziosa. Jezdec Ducati byl totiž až šestý, sekundu za pátým Morbidellim. Tady to ještě vypadalo na italský souboj o čtvrté místo v cíli, protože Morbidelli nenechal ujet Rossiho a Dovizioso stahoval ztrátu na jezdce Petronasu. Ve dvaadvacátém kole havaroval z desáté pozice jezdec na divokou kartu Michele Pirro (Ducati Team), který se stačil vrátit do závodu jako šestnáctý v pořadí, pak ale zajel do boxů a skončil.

Pět kol před cílem už jel Marc Márquez na zadním kole Yamahy Fabia Quartarara, jehož se snažil znervóznit a udělat nějakou chybu. Francouz zatím zůstával na první pozici, ale bylo jen otázkou času, kdy Márquez zaútočí, protože se začal dotahovat třetí Viñales. Havaroval Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), jemuž se v Misanu příliš nedařilo. Čtvrtý Valentino Rossi jel tempem, které mu vůbec nezaručovalo, že na čtvrtém místě také závod dokončí. Těsně za Italem jel Morbidelli a Dovizioso, takže souboj o třináct bodů mohl začít.

Marc Márquez si útok schoval až na samotný závěr, konkrétně hned potom, co najeli do posledního kola Francouze předjel a v první zatáčce vedl, ale Quartararo mu to hned vrátil a jel před jezdcem Repsol Hondy. Jenže to Marc Márquez nechtěl a zaútočil podruhé. Tentokrát už byl úspěšný a závod v Misanu vyhrál. Druhý projel cílem Fabio Quartararo a třetí byl Maverick Viňales. Čtvrté místo si udržel Valentino Rossi, který projel cílem těsně před Francem Morbidellim. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý. Lídrem průběžného hodnocení je Marc Márquez, který míří rychlým tempem vstříc dalšímu titulu mistra světa.

GP San Marina, MotoGP – Závod (27kol)
26°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 54%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'25.163
2. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +0.903
3. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +1.636
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +12.660
5. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.774
6. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +13.744
7. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +20.050
8. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22.512
9. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +26.554
10. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +31.456
11. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.388
12. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.477
13. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +35.325
14. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +47.247
15. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +1'02.280
16. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +1'07.831
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +1'24.666
18. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist