GP Rakouska – Binder zariskoval a vyhrál závod MotoGP, Salač dvanáctý v Moto3

Závody Velké ceny Rakouska ovlivnilo až v samotném závěru počasí. Jezdcům MotoGP začalo v závěru klání pršet, nicméně o to vše bylo zajímavější. Do velkého rizika šel Brad Binder (KTM), který pár kol v dešti zvládl s hladkým obutím a díky tomu závod vyhrál. Druhý projel cílem Francesco Bagnaia (Ducati), třetí byl Jorge Martin (Ducati). V závodu Moto2 slavil vítězství Raul Fernadez, Sergio Garcia (GASGAS) je vítězem závodu Moto3, kde dvanácté místo obsadil český jezdec Filip Salač (KTM). Dalším podnikem v kalendáři MS silničních motocyklů je Velká cena Velké Británie, která se jede za dva týdny na Silverstonu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (28kol)

Do 28kol závodu odstartoval z první řady Jorge Martin (Pramac Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Johann Zarco (Pramac Racing), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Třetí řada a trojice Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing).

Po pěti kolech závod vedl Francesco Bagnaia, za Italem jel Jorge Martin, Marc Márquez a Fabio Quartararo, který se v osmém kole dostal za vedoucího závodníka a snažil se jít dopředu. Bagnaia ale pozici držel a to i v době, kdy vlajky podél trati signalizovaly změnu podmínek. To znamená jediné a to déšť. V desátém kole bylo prvních pět jezdců těsně za sebou – Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo, Marc Márquez, Jorge Martin a Johann Zarco. Šestý Jack Miller (Ducati Lenovo Team) ztrácel na tuto skupinu 1,1 sekundy. Ital Enea Bastianini (Avintia Esponsorama) v závodu nepokračoval, protože přišel o kapotáž, která se mu utrhla.

V polovině závodu se trhla první trojice Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo a Marc Márquez. Čtvrtý Jorge Martin ztrácel na pódium něco přes sedm desetin, šest desetin za Martinem jel pátý Johann Zarco. Na šestou pozici se posunul Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), sedmý jel Jack Miller, osmý byl Brad Binder, devátý Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a desátý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing).

Zatím pořádně nepršelo, takže závod pokračoval dál a jezdci si možná ani nic jiného nepřáli než aby to tak už i zůstalo. Deset kol před cílem jeli těsně za sebou Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo a Marc Márquez. Čtvrtý jel Jorge Martin a pátý Johann Zarco, který ale havaroval, takže pro Francouze obrovská škoda v rámci šampionátu, protože na druhou pozici se tím pádem posune Francesco Bagnaia. Osm kol před cílem Quartararo chyboval ve třetí zatáčce čehož využil Márquez, který byl rázem jen tři desetiny za vedoucím jezdcem závodu.

Šest kol před koncem závodu spadl z osmé pozice Miguel Oliveira. Marc Márquez zaútočil na vedoucí pozici a byl úspěšný, nicméně v tu chvíli zavlály vlajky upozorňující na změnu traťových podmínek a Márquez šel zpátky za Bagnaiu. V pětadvacátém kole zajel pro motorku nastavenou do mokrých podmínek Jack Miller a Alex Rins. Byl to risk, který mohl a nemusel vyjít. Marc Márquez otočil plynem a v době, kdy do konce zbývalo odjet čtyři kola, jezdec Repsol Hondy převzal vedení. Tři kola před cílem jeli do boxů Márquez, Bagnaia, Quartararo, Mir a Martin. Na dráze zůstal Brad Binder, který vedl závod a za ním jel Aleix Espargaró a Valentino Rossi, který byl třetí.

V předposledním kole havaroval Marc Márquez, takže tím Španěl přišel o šanci na pódium už podruhé. Brad Binder najel do posledního kola jako první, druhý jel Aleix Espargaró, třetí byl Iker Lecuona. Pršelo, dráha byla na hladké pneumatiky kluzká, ale Jihoafričan mířil za vítězstvím.

Závod královské kubatury vyhrál Brad Binder, který v závěru vsadil na hladké pneumatiky a tento risk mu vyšel. V posledním kole dokázal Francesco Bagnaia získávat jednu pozici za druhou až projel cílem na druhém místě. Třetí pozici si podobně vybojoval Jorge Martin. Na stupně vítězů nedosáhl čtvrtý Joan Mir a pátý Iker Lecuona, kteří byli ještě krátce před cílem na pozicích Top3. Vítěz závodu Brad Binder dostal posléze 3sekundy penalizaci za překročení limitů tratě, ale vzhledem k tomu, že vyhrál náskokem 15 sekund se nic takového nestalo. Valentino Rossi, který byl v jednu chvíli třetí, závod dokončil osmý.

GP Rakouska, MotoGP – Závod (28kol)
31°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 40%
1. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 40'46.928
2. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +9.991
3. # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +11.570
4. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.623
5. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +14.831
6. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +14.952
7. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.650
8. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +17.150
9. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.692
10. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +18.270
11. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +25.144
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +25.193
13. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +25.603
14. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +30.642
15. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +35.459
16. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +40.384
17. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR Petronas Yamaha SRT Yamaha +52.950
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati  
  # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist