GP Katalánska – neděle v Barceloně

Šestý podnik sezony motocyklového šampionátu už zná své vítěze a poražené. Za slunečného počasí a vysokých teplot absolvovali jezdci motocyklových prototypů všechny tři plánované závody. Vítězi jednotlivých klání jsou v třídě Moto3 Luis Salom, v Moto2 Pol Espargaró a v MotoGP Jorge Lorenzo.

Kapitoly článku

MotoGP - závod

Z první řady startovního roštu MotoGP odstartoval do své 200.Grand Prix Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), druhý Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) a třetí Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing). Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval sedmnáctý, Lukáš Pešek (Came IodaRacing Project) třiadvacátý.

Po startu šel do vedení Jorge Lorenzo následován Danim Pedrosou a Marcem Márquezem. Vedoucí skupinu dále doplnil čtvrtý Cal Crutchlow a pátý Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing). Rossi měl velké štěstí, protože jen o kousek unikl padajícímu Álvaru Bautistovi (GO&FUN Honda Gresini). Mimo trať ale musel Michele Pirro (Pramac Racing), takže se propadl až na konec závodního pole. Karel Abraham se po startu posunul na čtrnácté místo, Lukáš Pešek jel osmnáctý.

Hodně se padalo. Po Bautistovi šel k zemi Randy De Puniet (Power Electronics Aspar), Andrea Iannone (Pramac Racing), Nicky Hayden (Ducati Team), ze čtvrté pozice britský závodník Cal Crutchlow a také český jezdec Lukáš Pešek. To vše se odehrálo v rozmezí prvních sedmi kol závodu. Karel Abraham byl rázem desátý, tři sekundy před Héctorem Barberou (Avintia Blusens). V jedenáctém kole ale zajel do boxů a závod ukončil kvůli poruše elektroniky.

V polovině závodu vedl závodní pole sedmnácti jezdců Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa pokračoval na druhém místě, třetí zůstával Marc Márquez. Valentino Rossi už na týmového kolegu ztrácel 4,5 sekundy. Pátý jel Stefan Bradl (LCR Honda MotoGP), šestý Andrea Dovizioso (Ducati Team), sedmý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) a osmý byl nejlepší jezdec kategorie CRT Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar).

Devět kol před cílem spadl Héctor Barberá, takže Lukáš Pešek figuroval na šestnácté pozici. V čele závodního pole pokračoval Jorge Lorenzo, jemuž se na druhého Pedrosu podařilo najet půl sekundy. Sedm desetin za Pedrosou jezdil jeho týmový kolega Marc Márquez, který měl na Rossiho bezpečný náskok necelých čtyř sekund. Pět kol před cílem začal Bradley Smith stahovat náskok šestého Doviziosa a Márquez zase zahájil bitvu o druhé místo s Danim Pedrosou.

Od třetího kola to byl souboj na nože. Pedrosa držel druhé místo zuby nehty a Márquez do Španěla bušil co to jen dalo. U Repsol Hondy lidem vstávala vlasy hrůzou na hlavě, že se snad oba navzájem vyřadí, ale potom, jak Márquez v jeden okamžik málem havaroval, žádné další akce se již nekonaly. Naopak Bradly Smith byl úspěšný, když v závěru předjel Andrea Doviziosa a cílem projel šestý.

Závod v Barceloně vyhrál Jorge Lorenzo, druhé místo obsadil Dani Pedrosa a třetí projel cílem Marc Márquez. Klání plné pádů dokončilo jen šestnáct jezdců a jediným, kdo nezískal ani jeden mistrovský bod, byl český závodník Lukáš Pešek, který jako jediný z Čechů dnes dokončil závod. Patnáctý Javier Del Amor (Avintia Blusens), který od soboty nahradil zraněného Hiroshi Aoyamu, přišel, viděl a nakonec i bodoval. Nejlepším jezdcem CRT je osmý v cíli Aleix Espargaró.

GP Katalánska, MotoGP – závod
slunečno, 32°C, dráha suchá, 53°C, vítr 5km/h

01- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – 25 kol za 43’06.479
02- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 1.763
03- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 1.826
04- Valentino Rossi – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 5.874
05- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 26.756
06- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 32.228
07- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP13 – + 32.692
08- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP13 – + 58.615 (CRT)
09- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki – + 1’03.142 (CRT)
10- Michele Pirro – Ignite Pramac Racing – Ducati Desmosedici GP13 – + 1’09.774
11- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1’24.377 (CRT)
12- Claudio Corti – NGM Mobile Forward Racing – FTR Kawasaki – + 1’33.679 (CRT)
13- Yonny Hernandez – Paul Bird Motorsport – ART GP13 – + 1’45.355 (CRT)
14- Bryan Staring – GO&FUN Honda Gresini – FTR Honda MGP13 – + 1’50.745 (CRT)
15- Javier Del Amor – Avintia Blusens – BQR FTR – + 1kolo (CRT)
16- Lukáš Pešek – CAME Iodaracing Project – Ioda Suter BMW – + 1kolo (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist