GP Indianapolisu – Vyhrál Márquez, lídrem zůstává Rossi

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do třiadvaceti kol závodu, který byl označen jako mokrý, startoval z první pozice Danny Kent (Leopard Racing), druhý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) a třetí Zulfahmi Khairuddin (Drive M7 SIC Racing). Z druhé řady do závodu vyrazila trojice v pořadí Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3), Fabio Quartararo (Estrella Galicia 0,0) a Brad Binder (Rd Bull KTM Ajo). Český závodník Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo) startoval třináctý z páté řady, Jakub Kornfeil šestnáctý z řady šesté. Těsně před závodem v Indianapolis pršelo, takže podmínky na dráze nebyly zrovna ideální. Počasí tak může zamíchat kartami a stejně tak může pomoci českým závodníkům.

Po startu šel do vedení Miguel Oliveira, ale parádní start předvedl Karel Hanika, který se posunul na pátou příčku. V nájezdu do druhého kola vedl závodní pole Alexis Masbou (SaxoPrint RTG), druhý jel Efrén Vázquez a třetí byl dokonce nováček Lorenzo Dalla Porta (Husqvarna Factory Laglisse). Závod byl deklarován jako mokrý, jezdci odstartovali na mokrých pneumatikách, ale pršet přestalo, takže spousta jezdců zamířila do boxů, kde jim obuli hladké obutí. Jakub Kornfeil na trati zůstal a ve třetím kole jel pátý. Na první pozici byl Livio Loi (RW Racing GP), druhý Alexis Masbou, třetí Lorenzo Dalla Porta a čtvrtý byl John McPhee (SaxoPrint RTG), který do závodu odstartoval z boxové uličky a dalo se předpokládat, že Skot těsně před startem vyměnil pneumatiky.

Po šesti kolech zůstával na špici závodního pole Livio Loi, který měl náskok téměř dvaceti sekund na druhého Skota McPhee. Na třetím místě v závodu pokračoval Philipp Öttl (Schedl GP Racing), čtvrtý byl Andrea Migno (SKY Racing Team VR46) a pátý Romano Fenati (SKY Racing Team VR46), který do boxů přijel hodně rozčílený a museli ho tam uklidňovat. Karel Hanika byl devátý a jel těsně za Alessandrem Tonuccim (Outox Reset Drink Team), kterého v osmém kole předjel. Hanika měl přezuto, takže potřeboval udržet tempo a jet dopředu. Jakub Kornfeil byl dvaadvacátý, jeho týmový kolega Zulfahmi Khairuddin, který startoval třetí, dokonce až osmadvacátý. Lídr seriálu a vítěz kvalifikace Danny Kent jel šestadvacátý. Smůlu měl pátý Andrea Migno, který se dostal za pomalého Loreza Porta, ten ho vyvezl mimo trať, Mignovi přestala jet motorka a ten tak přišel o parádní pozici.

V polovině závodu vedl Livio Loi s náskokem 24 sekund. Druhý zůstával John McPhee, třetí v závodu pokračoval Philipp Öttl, který ztrácel na druhé místo devět sekund. Karel Hanika byl jedenáctý, Jakub Kornfeil dvaadvacátý. Ve čtrnáctém kole traťoví komisaři vyvěsili vlajky, které signalizovaly změnu podmínek na trati, což znamenalo, že může znovu pršet a tak dramatický závod letos opravdu nepamatujeme. Spadl Efrén Vázquez, takže pro Španěla konec nadějí na body v závodě, kde loni získal své první vítězství kariéry.

Pět kol před koncem závodu vedl Livio Loi s náskokem třiceti sekund. Druhou pozici držel John McPhee, třetí stále pokračoval Philipp Öttl. Čtvrtý Romani Fenati ztrácel pětatřicet sekund na třetí místo, pátý jel Isaac Viñales (RBA Racing Team). Karel Hanika pokračoval na dvanáctém místě, Jakub Kornfeil jel jednadvacátý. V posledních kolech závodu znovu pršelo, takže byli jezdci, kteří zpomalili, aby neriskovali pád a byli takoví, kteří to riskli a jen tím získali.

Závod vyhrál Livio Loi a Belgičané můžou znovu slavit, protože posledně vyhrál na Sachsenrigu závod Moto2 také jezdec z Belgie Xavier Simeón. Livio Loi si na konto připisuje první pódium kariéry a zároveň první vítězství. První stupně vítězů také pro druhého Johna McPhee a třetího Němce Philippa Öttla. Stupně vítězů jsou fantastické také v tom, že Livio Loi startoval šestadvacátý, John McPhee osmnáctý a Philipp Öttl poslední čtyřiatřicátý. Karel Hanika bodoval dvanáctým místem, Jakub Kornfeil je dvaadvacátý bez bodu. Lídrem seriálu zůstává Danny Kent, který dojel na jednadvacáté pozici.

GP Indianapolisu, Moto3 – Závod (23kol)
25°C, dráha mokrá/suchá, 26°C, vlhkost: 86%

1 - Livio LOI - BEL - RW Racing GP - Honda - 40'50.747
2 - John MCPHEE - GBR - SAXOPRINT RTG - Honda - +38.860
3 - Philipp OETTL - GER - Schedl GP Racing - KTM - +57.781
4 - Romano FENATI - ITA - SKY Racing Team VR46 - KTM - +1'15.296
5 - Isaac VIÑALES - SPA - RBA Racing Team - KTM - +1'19.814
6 - Enea BASTIANINI - ITA - Gresini Racing Team Moto3 - Honda - +1'23.801
7 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Ongetta-Rivacold - Honda - +1'24.586
8 - Brad BINDER - RSA - Red Bull KTM Ajo - KTM - +1'24.659
9 - Jorge NAVARRO - SPA - Estrella Galicia 0,0 - Honda - +1'25.292
10 - Jorge MARTIN - SPA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - +1'35.105
11 - Fabio QUARTARARO - FRA - Estrella Galicia 0,0 - Honda - +1'35.784
12 - Karel HANIKA - CZE - Red Bull KTM Ajo - KTM - +1'35.801
13 - Andrea LOCATELLI - ITA - Gresini Racing Team Moto3 - Honda - +1'35.913
14 - Jules DANILO - FRA - Ongetta-Rivacold - Honda - +1'36.059
15 - Miguel OLIVEIRA - POR - Red Bull KTM Ajo - KTM - +1'43.203
16 - Alessandro TONUCCI - ITA - Outox Reset Drink Team - Mahindra - +1'49.006
17 - Remy GARDNER - AUS - CIP - Mahindra - +1kolo
18 - Juanfran GUEVARA - SPA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - +1kolo
19 - Stefano MANZI - ITA - San Carlo Team Italia - Mahindra - +1kolo
20 - Andrea MIGNO - ITA - SKY Racing Team VR46 - KTM - +1kolo
21 - Danny KENT - GBR - Leopard Racing - Honda - +1kolo
22 - Jakub KORNFEIL - CZE - Drive M7 SIC - KTM - +1kolo
23 - Tatsuki SUZUKI - JPN - CIP - Mahindra - +1kolo
24 - Maria HERRERA - SPA - Husqvarna Factory Laglisse - Husqvarna - +1kolo
25 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Drive M7 SIC - KTM - +1kolo
26 - Hiroki ONO - JPN - Leopard Racing - Honda - +1kolo
27 - Darryn BINDER - RSA - Outox Reset Drink Team - Mahindra - +1kolo
28 - Lorenzo DALLA PORTA - ITA - Husqvarna Factory Laglisse - Husqvarna - +1kolo
29 - Matteo FERRARI - ITA - San Carlo Team Italia - Mahindra - +1kolo
30 - Niklas AJO - FIN - RBA Racing Team - KTM - +1kolo
31 - Gabriel RODRIGO - ARG - RBA Racing Team - KTM - +1kolo
32 - Alexis MASBOU - FRA - SAXOPRINT RTG - Honda - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Efren VAZQUEZ - SPA - Leopard Racing - Honda - 8kol
Francesco BAGNAIA - ITA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - 12kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist