Gauloises Yamaha a Jerez

Tým Gauloises Yamaha před úvodním závodem letošního šampionátu MotoGP.

Start své obhajoby titulu Mistra světa se chystá uskutečnit v Jerezu tovární tým Gauloises Yamaha, který letos vedle Valentina Rossiho staví Colina Edwardse z USA. V roce padesátiletého výročí továrny Yamaha by se právě tato dvojice měla pokusit o získání nejen slávy mezi jednotlivci, ale měla by pro továrnu zajistit i světový titul mezi výrobci. I přes několik počátečních problémů ukázal Valentino Rossi, že zcela nově přestavený motocykl Yamaha YZR M1 je stroj, který by mu měl pomoci v cestě za dalším titulem motocyklového krále této planety.
"Na motocyklu a v letadle jsem již absolvoval tolik kilometrů, že je to jako kdyby byla polovina sezóny," říká Valentino Rossi před startem ročníku 2005. "Jsem šťastný, že nakonec to testování skončilo a začínají závody. Máme nový motocykl a tak jsme potřebovali hodně testovat. Myslím si, že jsem nyní na závody připravený. Jerez je jednou z mých oblíbených tratí, hodí se dobře mému jezdeckému stylu. Absolvoval jsem zde mnoho kilometrů na motocyklech 125 a 250 ccm v době kdy jsem byl mladší, nyní zde absolvuji téměř vždy dobrý závod. Nicméně po minulé sezóně chci s tímto okruhem svůj účet vyrovnat. Vloni jsem jezdil dobře v trénincích, získal jsem vítězství v kvalifikaci, ale déšť během závodního dne zboural mé naděje. Doufám, že letos bude sucho."
Návrat k továrně Yamaha bude chtít dobrým výsledkem oslavit americký jezdec Colin Edwards, který s japonskou továrnou spolupracoval například již v roce 1992, kdy na jejím motocyklu slavil vítězství v závodě na americkém oválu v Daytoně. Navrátilec k Yamaze se velmi rychle přizpůsobil chování nové Yamahy a již na konci testovacího plánu podal několik výborných výsledků.
"Jsem spokojený s tím, jak se mi podařilo ukončit testovací část sezóny," říká Colin Edwards, jenž odvedl velmi dobrou práci při testování pneumatik Michelin. "Doufám, že až se nyní dostanu do Jerezu, budu konkurenceschopný hned od začátku. Vloni při závodě pršelo a to pro mne nebylo dobré, letos jsem však testoval i za deště a jsem proto na tyto podmínky připravený. Od Valencie jsem absolvoval osm testů, mnoho letů a mnoho ujetých mil, jsem opravdu rád, že již začínají závody. Cítím, že od doby, kdy jsem ve Valencii seděl poprvé na M1, jsem ušel dlouhou cestu. Testy byly tvrdou prací, ale velmi nutnou. Na okruhu Jerez jsem jezdil poprvé s motocyklem MotoGP, vždy jsem měl proto tento okruh rád, nicméně nikdy jsem na něm neměl štěstí a tak doufám, že tentokrát přijde s Yamahou. Jsem připravený s Yamahou absolvovat dobrý závod, nebudu spokojený až do doby, kdy stanu na nejvyšším stupínku pódia."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist