Fakta a čísla před Grand Prix Austrálie - MotoGP

Pro úplnost i třída MotoGP, která nabízí opravdu několik lahůdek.

Fakta a čísla třídy MotoGP:
* Honda na Phillip Islandu zvítězila osmkrát, jediné dvě vítězství jiné továrny patří Yamaze, když v roce 2000 zvítězil Max Biaggi a vloni Valentino Rossi.
* Nejlepší umístění motocyklu Suzuki je páté místo Nialla MacKenzieho z roku 1990.
* Valentino Rossi na okruhu Phillip Island zvítězil již šestkrát. Je to ve všech závodech MotoGP za poslední čtyři roky a dvě vítězství ze třídy 250 ccm (1998 a 1999).
* Max Biaggi byl na pódiu okruhu Phillip Island třikrát, včetně svého vítězství z roku 2000, kdy zvítězil po dvanáctém místě v kvalifikaci.
* Marco Melandri zvítězil na Phillip Islandu dvakrát v menších třídách – v roce 1999 ve třídě 125 ccm a v roce 2002 ve třídě 250 ccm.
* Colin Edwards skončil na Phillip Islandu osmkrát na pódiu, vše v závodech World Superbike.
* Druhé místo Sete Gibernaua v loňském závodě MotoGP bylo jeho doposavad jediné pódium na okruhu Phillip Island.
* Loris Capirossi, který na okruhu Phillip Island zvítězil již v roce 1990 (125 ccm), má ze třídy MotoGP čtyři pódia během posledních pěti let. Jeho třetí místo v loňském roce bylo jeho jediným pódiem roku 2004.
* V Qataru se stal Loris Capirossi prvním jezdcem, který od doby Johna Kocinskeho zvítězil na evropském motocyklu ve třech po sobě jdoucích kvalifikacích. Naposledy se to podařilo Johnu Kocinskému na konci roku 1993 a začátku roku 1994, kdy jezdil s motocyklem Cagiva.
* Pokud Capirossi zvítězí v kvalifikaci i na okruhu Phillip Island, stane se od dob Giacoma Agostiniho prvním jezdcem, který zvítězil v kvalifikaci čtyřikrát v řadě na evropském motocyklu. Naposledy se tak podařilo legendárnímu Agostinimu v roce 1972, kdy jezdil s motocyklem MV Agusta.
* Alex Barros dokončil závod na okruhu Phillip Island pětkrát mezi nejlepší pěticí, a to včetně jeho pódia z roku 2002.
* Carlos Checa, který oslaví v den kvalifikace své 33. narozeniny, získal na okruhu Phillip Island svůj nejlepší výsledek v roce 1999, kdy dojel s motocyklem Yamaha čtvrtý v závodě třídy 500 ccm.
* Toni Elias dosáhl v Qataru osmým místem svého nejlepšího výsledku ve třídě MotoGP.
* Pokud Yamaha získá na Phillip Islandu větší počet bodů než Honda, stane se továrna Yamaha předčasně držitelem titulu pro nejlepšího konstruktéra, což bude poprvé od roku 2000.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist