Fakta a čísla po Brnu a před Motegi

Několik zajímavých aktualit v podobě faktů, čísel a statistik ze všech tří kubatur Grand Prix.

Fakta a čísla třídy MotoGP
* Suzuki a Kenny Roberts jr. vyhráli první dva závody MotoGP v Motegi. Honda vyhrála poslední čtyři roky se čtyřmi různými jezdci: Valentino Rossi v roce 2001, Alex Barros v roce 2002, Max Biaggi v roce 2003 a Makoto Tamada minulý rok.
* Valentino Rossi, který skončil na pódiu v každém ze závodu, ve kterém v Motegi startoval z první řady, má na tomto okruhu pouze jediné vítězství z roku 2001.
* Motegi společně s Estorilem, Sachsenringem a Doha jsou jediné čtyři okruhy, na kterých prozatím Valentino Rossi nezískal ve třídě MotoGP vítězství v kvalifikaci.
* Rossi potřebují skončit v Japonsku na druhém místě, aby si zajistil titul pro rok 2005, a to bez ohledu na to, kde skončí ostatní jezdci.
* Jestli jeho nejbližší vyzývatel Biaggi nevyhraje v Japonsku, pak bude Rossimu k zisku titulu stačit pouze třetí místo.
* Jestli Biaggi ani Melandri nevyhrají v Japonsku, pak bude k zisku titulu Rossimu stačit čtvrté místo.
* Max Biaggi má na okruh v Motegi smíšené vzpomínky. V roce 2000 skončil třetí po vítězství v kvalifikaci. V roce 2001 havaroval v šestém kole z vedoucí pozice. V roce 2002 odstoupil ze závodu kvůli problému s pneumatikou a poté se v roce 2003 radoval z vítězství po další vyhrané kvalifikaci. V minulém roku se v Motegi zapojil do hromadné havárie v první zatáčce závodu, který tak nedokončil.
* Colin Edwards, Loris Capirossi a Valentino Rossi jsou jediní tři jezdci ve třídě MotoGP, kteří prozatím bodovali v letošním roce ve všech jedenácti závodech.
* Sete Gibernau skončil v roce 2003 na čtvrtém místě závodu MotoGP, což je na okruhu v Motegi jeho prozatím nejlepší výsledek.
* Alex Barros dvakrát skončil v Motegi na pódiu, včetně jeho vítězství v roce 2002, kdy jel svůj první závod s motocyklem Honda RC 211V.
* Třetí místo Nickyho Haydena v 2003 bylo jeho první pódium v kariéře pilota Grand Prix.
* Loris Capirossi skončil na pódiu v Motegi v letech 2001 a 2002, dále také získal v roce 2001 vítězství v kvalifikaci.
* Druhé místo Lorise Capirossiho v Brně je jeho nejlepší výsledek od doby, co byl v roce 2003 druhý v Austrálii. Bylo to také nejlepší letošní umístění pneumatik Bridgestone za suchý povětrnostní podmínek.
* Makoto Tamada vyhrál závod MotoGP v minulém roce v Motegi na pneu Bridgestone, také zvítězil v kvalifikaci a v závodě zajel nový rekord okruhu. Tamadova kolize se Sete Gibernauem v roce 2003 byla uznána jako nebezpečná jízda a Japonec byl ze třetího místa diskvalifikován.
* Grand Prix v Brně byla teprve devátým závodem, ve kterém tři italští jezdci, Rossi, Capirossi a Biaggi, dokončili společně závod na pódiu.
* Shinya Nakano získal své první vítězství v Grand Prix právě v Motegi – 1999 ve třídě 250 ccm.
* Nakano získal své jediné pódium v roce 2004, když v Motegi dojel na třetím místě mezi jezdci MotoGP.
* Pouze jedinkrát skončili dva jezdci s pneu Bridgestone na pódium společně – v Motegi 2004 (1. místo Tamada, 3. místo Nakano)
* Minulý rok v Motegi byl John Hopkins sražen z motocyklu v první zatáčce poté, co se kvalifikoval na druhém místě startovního roštu. Byl to jeho prozatím jediný start z první řady v Grand Prix.
* Na začátku roku 1999 vstoupil Kenny Roberts jr. do továrního týmu Suzuki, od té doby startoval s motocyklem Suzuki v 99. závodech. V Motegi bude Roberts tedy startovat společně s motocyklem Suzuki ve stém případě. Jediný jezdec má více startů v Grand Prix s motocyklem Suzuki - Kevin Schwantz se 104 starty.
* Toni Elias skončil v Motegi na pódiu vždy v posledních třech letech, vždy však ve třídě 250 ccm. Do tohoto hodnocení zapadají i jeho dvě vítězství v závodech v roce 2002 a 2003.
* James Ellison, jezdec týmu WCM Blata, který byl nejlepším jezdcem na pneu Dunlop v posledních dvou MotoGP závodech, oslaví den po Grand Prix Japonska své 25. narozeniny.
* Z vítězství v závodě se letos radoval pouze Rossi (9), Barros (1) a Hayden (1).
Fakta a čísla třídy 250 ccm
* Jezdci Aprilie vyhráli závod třídy 250 ccm v Motegi třikrát, Honda vyhrála dvakrát a Yamaha měla jediné vítězství se Shinyou Nakanem v roce 1999.
* Daniel Pedrosa, který vyhrával závod třídy 250 ccm v minulém roku, kdy také získal vítězství v kvalifikaci, vyhrál v Motegi v roce 2002 závod třídy 125 ccm a i tehdy to bylo po vítězství v kvalifikaci.
* Hector Barbera triumfoval v závodě 125 ccm v roce 2003, když bojoval se svými současnými soupeři ze třídy 250 ccm Casey Stonerem a Andrea Doviziosem. Tehdy je v cíli dělily pouze tři desetiny sekundy.
* Hiroshi Aoyama získal jedno ze svých dvou pódií z roku 2004 právě na okruhu v Motegi.
* Yuki Takahashi skončil třetí v Motegi v roce 2002, když jel na divokou kartu. Stal se tak ve věku 18 let třetím nejmladším jezdcem v této třídě, který kdy skončil na pódiu.
* Andrea Dovizioso zajel nejrychlejší kolo při své cestě za vítězstvím v závodě třídy 125 ccm v loňském roce, kdy do závodu startoval také z Pole Position.
* Simone Corsi skončil třetí v loňském závodě třídy 125 ccm, což bylo jeho první pódium v závodě Grand Prix.
* Z vítězství v závodě se letos radovali Pedrosa (6), Stoner (2), Porto (1) a De Puniet (1).
* V každém z letošních závodů bodovali pouze Daniel Pedrosa a Andrea Dovizioso.
Fakta a čísla třídy 125 ccm
* Jezdci továrny Honda získali v Motegi tři vítězství v závodě třídy 125 ccm, Aprilia měla dvě vítězství a ostatní vítězství získala továrna Derbi.
* Thomas Lüthi vyhrál českou Grand Prix po vítězství v kvalifikaci, což bylo podruhé kdy se mu to podařilo. Poprvé zvítězil v kvalifikaci i závodě 125 ccm ve francouzském Le Mans (2005).
* Lorenzo Zanetti a jeho páté místo v Grand Prix ČR je jeho nejlepší výsledek v kariéře, jeho předchozí nejlepší výsledek bylo deváté místo v Catalunyi 2005.
* Minulý rok v Motegi získal Fabrizio Lai své vůbec první pódium v Grand Prix.
* V Grand Prix ČR skončily na pódium tři motocykly různých výrobců. Bylo to posedmé v tomto roce, kdy tři různí výrobci motocyklů získaly společně v jednom závodě Grand Prix třídy 125 ccm pódiové umístění.
* V posledních dvou závodech byli na pódium třídy 125 ccm vždy stejní tři jezdci - Lüthi, Kalilo a Simoncelli.
* Z vítězství se letos radovali Lüthi (2), Kallio (2), Talmacsi (2), Pasini (2), Simoncelli (1) a Simon (1).
* Jediným jezdcem, který bodoval ve všech letošních závodech, je Španěl Julian Simon.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist