Ezpeleta: CRT jsou velkým úspěchem

Dle CEO Dorny Carmela Ezpelety splnily CRT svůj cíl a nebyly jen doplněním startovní listiny. O budoucnost MotoGP pak nemá španělský boss vůbec starost, ba naopak očekává její další postupný vzestup.

Z pohledu šéfa Dorny Carmela Ezpelety byla první sezona týmů Claiming Rule v MotoGP velkým úspěchem. Díky motocyklům s prototypovým šasím vybavených motory hodně příbuzným těm  seriovým se tak nabídla varianta závodění, která byla relativně hodně laciná a přesto umožnila vstup do královské kubatury. A tak jsme místo 12 prototypů viděli na trati více jak 20 biků. Jistě, biky CR nebyly většinou čistým prototypům GP soupeřem, ačkoliv měly k dispozici o 3 litry paliva na jednoltlivé závody více a mohly použít pro jedońoho jezdce na sezónu místo šesti celkem dvanáct motorů.
Samozřejmě, že z pohledu CRT byl největším highligtem finálový závod ve Valencii, kde Michele  Pirro na mokré trati obsadil skvělé páté místo. V ostatních případech se ovšem motocykly CR objevovaly před prototypy GP jen zřídka, pokud se tedy nestalo nic nepředvídaného a jezdci s prototypovými motocykly byli v normální formě. 

"Dle našeho mínění byly CRT 2012 velkým úspěchem. Jistě, vím že to bylo na mokré trati, ale přesto: motocykl CR vedl celé startovní pole Grand Prix ve Valencii", vypočítává jasná fakta Ezpeleta.

Dle pohledu španělského manažera se ale potenciál motocyklů CR dá jen těžko posoudit, pokud s těmito biky nepojede opravdu špičkový pilot. V loňském roce byly nejznámějšími Randy de Puniet a Colin Edwards, ovšem vítěz závodu královské kubatury MotoGP ještě na motocyklu CR nikdy nezávodil.

"Teoreticky nejsou piloti s CR motocykly žádnými úplně špičkovými piloty a já bych chtěl vidět - ačkoliv je to v praxi nemožné - jak by opravdový Top pilot závodil s motocyklem CR. Opravdu nevím, jaký by byl potom rozdíl. To by ovšem bylo velmi dobré řešení. CRT budou mít příští sezonu vylepšené pneumatiky, ve spolupráci s Magneti Marelli a některými týmy vyvíjet novou ECU, která od sezóny 2014 bude pro všechny týmy, s výjimkou továrních, povinná. Takže uvidíme, jak se splní další očekávání", uzavřel úspěšnou sezónu CRT Carmelo Ezpeleta.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist