Devátý podnik sezony – GP Německa

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Na prvním místě průběžného hodnocení je Jack Miller (Red Bull KTM Ajo), jenž si zkomplikoval situaci pádem v Assenu, kde nezískal ani jeden bod. Navíc má nepříjemné období vzhledem k řešení právní stránky smlouvy, kterou měl jako předběžnou uzavřít s týmem Marc VDS Racing pro sezony 2014, 2015 a 2016. Protože si Australan nebyl vědom žádných závazků pro rok 2015, vedení belgické skupiny Marc VDS celou věc zveřejnilo v médiích, takže jejich spor bude pokračovat.
Millerova zaváhání v Assenu nevyužil Ital Romano Fenati (SKY Racing Team VR46), protože ani on nezískal jediný bod a proto zůstává druhý, sedm bodů za Australanem. Rozdíl mezi oběma jezdci není tak velký, ale není to jen Romano Fenati, kdo má 110 bodů, protože toto skóre má na svém kontě také jezdec Hondy a vítěz závodu v Assenu Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0). Třetí je Alex Rins (Estrella Galicia 0,0) a první pětici uzavírá Efrén Vázquez (Saxoprint-RTG).

Situace na prvních pěti místech je velmi vyrovnaná, protože jezdce dělí jen patnáct bodů. K této situaci naposledy došlo v nejnižší kubatuře v roce 2005 (125ccm), když na průběžných pěti místech byli jezdci Mattia Pasini, Gábor Talmácsi, Thomas Lüthi, Mika Kallio a Marco Simoncelli.
První dvě pozice v cíli závodu nejnižší kubatury v Assenu získali jezdci Hondy poprvé od australské Grand Prix 2005 (125ccm). Díky těmto výkonům je nyní v soutěži konstruktérů Honda jen devatenáct bodů za vedoucí KTM.

Český závodník Jakub Kornfeil (Team Calvo) je průběžně desátý. V dosavadní částí sezony měl párkrát velkou smůlu na chyby svých soupeřů na což doplatil tak, že získal minimum nebo vůbec žádné body. „Na Sachsenring se těším, protože je to okruh, který je velmi blízko České republiky a věřím, že tam budou fandit čeští fanoušci. V Assenu bylo vidět, že dokážu jet s přední skupinou, takže se na to o nadcházejícím víkendu budeme muset zaměřit. Jedinou neznámou tak zůstává počasí,“  řek před cestou do Německa Jakub Kornfeil.
Karel Hanika (Red Bull Ktm Ajo) je ve své první sezoně jezdce mistrovství světa průběžně devatenáctý. Naposledy jel v Assenu parádní závod, kde bojoval o pozice na stupních vítězů. Pak přišel pád a bylo po nadějích. Pro Haniku je to řádná porce zkušeností, které se snaží okamžitě uplatnit už v dalším závodě. „Doufám, že na Sachsenringu bude hodně českých fanoušků, neboť tato trať je populární nejen mezi jezdci, ale i mezi fanoušky a je tam vždy skvělá atmosféra. Proto si myslím, že mohu závodit podobně jako v Assenu. Trať mám rád, takže se opravdu moc těším. Ovšem také vím, že to bude neuvěřitelně vyrovnané!“ uvedl Karel Hanika, který tam loni vyhrál závod Red Bull Rookies Cupu.
Na divokou kartu se v Německu představí současný jezdec španělského šampionátu FIM CEV Repsol Moto3 Maximilian Kappler a další německý závodník Kevin Hanus, pro něhož to bude čtrnáctá zkušenost v seriálu Grand Prix.

Průběžné hodnocení Moto3:

1 - Jack MILLER - AUS - KTM - 117 bodů
2 - Romano FENATI - ITA - KTM - 110
3 - Alex MARQUEZ - SPA - Honda - 110
4 - Alex RINS - SPA - Honda - 107
5 - Efren VAZQUEZ - SPA - Honda - 102
6 - Isaac VIÑALES - SPA - KTM - 82
7 - Alexis MASBOU - FRA - Honda - 63
8 - Miguel OLIVEIRA - POR - Mahindra - 53
9 - Enea BASTIANINI - ITA - KTM - 45
10 - Jakub KORNFEIL - CZE - KTM - 43
11 - Francesco BAGNAIA - ITA - KTM - 42
12 - John MCPHEE - GBR - Honda - 36
13 - Niklas AJO - FIN - Husqvarna - 35
14 - Danny KENT - GBR - Husqvarna - 35
15 - Brad BINDER - RSA - Mahindra - 29
16 - Niccolò ANTONELLI - ITA - KTM - 18
17 - Livio LOI - BEL - Kalex KTM - 17
18 - Juanfran GUEVARA - SPA - Kalex KTM - 17
19 - Karel HANIKA - CZE - KTM - 16
20 - Alessandro TONUCCI - ITA - Mahindra - 15
21 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Honda - 13
22 - Philipp OETTL - GER - Kalex KTM - 6
23 - Matteo FERRARI - ITA - Mahindra - 5
24 - Jasper IWEMA - NED - FTR KTM - 4*

* TT Assen - Jasper Iwema, divoká karta

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist