Devátá GP sezony - Velká cena Itálie

Kapitoly článku

Moto3

Před domácím podnikem na Sachsenrigu ztrácel Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo) na vedoucí pozici v průběžném hodnocení sedm bodů. Dnes je na prvním místě s výhodou osmnácti bodů. Závod nejnižší kubatury Cortese vyhrál a vzhledem k tomu, že Maverick Viñales nebodoval, posunul se do čela tabulky. Nic víc si snad na domácí půdě ani nemohl přát. Závod na rychle osychající dráze byl náročný nejen pro jezdce, ale hlavně pro techniku, takže maxim bodů je z tohoto pohledu ještě cennější. V Itálii byl Cortese loni dvanáctý, ale po přestupu k týmu Aki Aja je jeho výkonnostní úroveň úplně někde jinde a lze očekávat, že v Mugellu svede další z řady tvrdých bitev o vítězství.

Závod v Německu představoval pro Mavericka Viñalese (Avintia Blusens) velké zklamání. Španěl si věří na suchém povrchu, ale na vodě to zatím ještě není stoprocentní. Na Sachsenrigu totiž došlo na situaci, kdy v průběhu závodu Moto3 vzrostla teplota o více jak patnáct stupňů. Viñales sice měl možnost odkrýt chladič, ale tam došlo k poruše a závod dokončil s motorem rozpáleným na sto třicet stupňů. Snažil se získat převahu a důležité pozice v technických pasážích, ale na rovinkách neměl šanci. Cílem projel sedmnáctý a v průběžném hodnocení přišel o vedoucí postavení.

Velmi dobře si v letošním ročníku vede třetí Luis Salom (RW Racing GP). V Německu chtěl vyhrát a to tak moc, že si rozmlátil přední plexi, když mu to nevyšlo. Španěl je velmi blízko prvnímu vítězství, ale ještě mu k tomu chybí možná o něco více zkušeností, možná ta troška pomyslného štěstí. Každopádně techniku na to má, jen si prostě nemůže dovolit dělat chyby v rozhodujících okamžicích závodu. Tam si zatím není stoprocentně jistý a tam také prohrává bitvu o maximum bodů.
Skvěle si v Německu vedl Alexis Masbou (Caretta Technology), jemuž se konečně podařilo zajet na stupně vítězů. Po osmi letech v motocyklovém seriálu je to skutečně velká chvíle a Francouz byl z druhého místa nesmírně nadšený. Byla tam určitá možnost závod dokonce vyhrát, ale Cortese jel doma a neměl v úmyslu domácí závod dokončit jinak než na prvním místě. S přísunem dvaceti bodů do průběžného hodnocení je nyní Masbou čtvrtý v pořadí, třicet tři bodů za třetím Salomem.

Na páté místo se po osmém závodu sezony posunul Romano Fenati (Team Italia FMI). Ital byl v Německu dvacátý čtvrtý, což znamená bez bodu a jiný postup v průběžném hodnocení než směrem dolů Ital po posledních výkonech ani nemohl čekat. Fenati si ani moc nepolepšil v soutěži nováčků letošní Moto3, kde mu s pětašedesáti body patří první místo. Jedenáct bodů za ním je Španěl Alex Rins (Estrella Galicia 0,0) a ten má velkou šanci na vedoucí pozici zaútočit. V posledních závodech nebyl zcela fit, ale v Itálii už rozhodně bude bojovat o body. Romano Fenati je v Mugellu doma, takže to bude napínavý závod nejen o pozice na stupních vítězů, ale o každý jeden bod.

Po trénincích a nedělním warm upu čeští fanoušci očekávali výsledek, kterým by Jakub Kornfeil (Redox-Ongetta Centro Seta) jednoznačně prolomil letošní smůlu a bodoval dvojciferným počtem bodů. V den závodu byla Moto3 jediná kubatura, které před startem pršelo. V průběhu závodu se rapidně změnilo počasí, dráha osychala a teplota šla nahoru. Český jezdec ani tentokrát neatakoval přední pozice a italská Grand Prix je dalším místem, kde se o to pokusí. To samé platí v případě Moto FGR, kde se Jasper Iwema pokusí získat pro svůj tým důležité body.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist