CEV: V Moto2 je přihlášeno 32 jezdců

Nejen 41 motocyklů v seriálu Grand Prix, nýbrž i 32 jezdců v CEVu, obliba kubatury Moto2 nabírá ten správný směr v celém světě a na všech úrovních.

Nejen na světové úrovni, nýbrž i na národních "levelech" zažívá nová kubatura Moto2 neuvěřitelný vzestup. V Losailu bylo na startu 41 jezdců, na víkendový španělský šampionát (CEV Buckler) je přihlášeno 32 pilotů. 

Poprvé se pojede tato kubatura úplně zvlášť, vloni se jela v rámci závodů Formule Extreme, nyní bude mít tedy v Barceloně v neděli premiéru. Španělé totiž jako první národní federace zrušili kubaturu supersport (která ostatně i ve světovém šampionátu zažívá velkou krizi - v Austrálii jen 17 startujících - 15 dojelo, v Portimao 20 - 17, ve Valencii pak 19 - 12, což je proti loňskému roku obrovský pokles) a nahradili ji třídou Moto2.

K favoritům patří především dva španělští mistři z roku 2009. Britský jezdec Kev Coghlan vyhrál vloni šampionát supersportů, Španěl Marc Morales pak kategorii Formule Extreme. K favoritům patří ovšem i Davide de Gea, Ivan Silva, Dani Rivas, Jordi Torres a také Belgičan Xavier Siméon. 


Co se týká zúčastněných šasí, tak většina z nich je známa i ze šampionátu světového. Stačí jen jmenovat: FTR (Coghlan), Harris (Rivas), RSV (ex-pilot SSP - Marc Aitchison/AUS), Suter (Morales), BQR (De Gea) a Moriwaki.

Reglement je skoro stejný, jako v závodech Grand Prix. Šasí si může každý vybrat sám, motor je čtyřválec Honda CBR 600 RR a musí pocházet z letošního roku. Pneumatiky jsou jednotné, značky Michelin, o čemž jsem psal už včera.

Celý šampionát je rozdělen celkem do 7 částí, po tomto víkendu v Barceloně se pojede dále v Albacete (9.5.), dále v Jerezu (13.6.), opět v Albacete (12.9.), na novém okruhu v Aragonu (3.10.), ve Valencii (14.11.) a finále se bude konat v Jerezu (21.11.).

Kromě už jmenované kubatury Moto2 se pojedou pochopitelně třídy 125, Stock Extreme a Kawasaki Ninja Cup.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist