Certina: hodinářská značka s šampionem v čele

Přesnost, odolnost, vášeň pro rychlost a ladné tvary. Že mají hodinky Certina s motosportem hodně společného, to věděla už australská legenda a jeden z ambasadorů Certiny, Mike Doohan. Přestože se jméno značky v poslední době často ozývá v souvislosti s biatlonistou Bjørndalenem, její historie je s motosportem spjatá velmi těsně.

Zrozené pro sport. Vysoká odolnost, mimořádná přesnost, praktické funkce a švýcarská kvalita do posledního šroubku.

Recept na odolnost

S tradicí od roku 1888 patří Certina mezi nejstarší průkopníky v hodinářském řemesle. Nejprve se věnovala výrobě hodinkových strojků, po 1. světové válce do jejího portfolia přibyly i náramkové hodinky. Náklonnost ke sportu ale nedokazovala jen sportovním vzhledem hodinek nebo výběrem ambasadorů. V roce 1959 si nechala patentovat průlomovou technologii DS Concept (Double Security Concept), díky které se o své hodinky nemusí bát už ani milovníci extrémních sportů.

Mezi největší nepřátele hodinek patří nárazy, časté otřesy a vibrace a vlhkost, ty mohou hodinky poškodit nebo ovlivnit jejich přesnost. Inženýři Certiny proto vyvinuli systém ochranných prvků, které hodinky činí nadstandardně odolnými a vodotěsnými.

Strojek hodinek je uložen v odolném pouzdru z titanu či nerezové oceli, nechybí zesílené safírové sklíčko (1), těsnění na hřídeli korunky (2), dvojité těsnění na korunce (3), speciální těsnění zadního víčka (4) a zesílené víčko(5).

Zda hodinky Certina obstojí i v opravdu náročných podmínkách se testovalo velice důkladně. Hodinky Certina si nesli na zápěstí členové expedic, které mířily na nepálskou osmitisícovku Dhaulagiri nebo Mount Everest a při výzkumu amerického námořnictva byly vystaveny tlaku vody v 1000 m. Třešničkou na dortu pak byla demonstrace odolnosti vstřelením hodinek ukrytých v puku rychlostí 120 km/h do hokejové brány.

Certina si ale byla dobře vědoma toho, že vysokou odolností požadavky jejích zákazníků nekončí. Proto představila technologii Precidrive vyrovnávající změny teplot ve strojku. Zatímco běžné quartzové strojky mají přesnost ± 80-85 vteřin za rok, quartzové hodinky Certina Precidrive dosahují přesnosti ± 10 vteřin za rok. Což je stejná přesnost, jakou mají hodinky s COSC certifikátem, které splňují ty nejpřísnější normy přesnosti.

S větrem o závod

Když v roce 1973 Roger de Coster potřetí vyhrál světový šampionát v motokrosu v třídě 500ccm, měl na ruce hodinky Certina DS 288. O 10 let později Certina uvedla na trh model Certina DS Cascadeur, inspirovaný životem závodních okruhů, stala se oficiálním časoměřičem Mezinárodního mistrovství motocyklů a získala pro spolupráci Mika Doohana. Od té doby s železnou pravidelností vznikají limitované edice a rozrůstají se i řady ambasadorů, například o Alexe Crivillé, který si díky digitálním stopkám na ciferníku svých Certina DS Pro Digital mohl hlídat zajetý čas. Naposledy svá jména s Certinou spojili jezdci Sete Gibernau a Thomas Lūthi. V jejím čele navíc už několik let stojí bývalý švýcarský šampion v motokrosu a závodech silničních motocyklů, Adrian Bosshard, který udává směřování značky poměrně přesně.

Standardní výbava

Sportovním hodinkám jsou v současné nabídce Certiny věnovány především řady DS Podium a DS Action, které obsahují všestranně vybavené hodinky vhodné ke každodennímu nošení. Standardní výbava sportovních hodinek Certina zahrnuje odolné ocelové či titanové pouzdro, nepoškrabatelné safírové sklíčko, luminiscenci Super-Luminova a vodotěsnost do 100 a 200 m. Z funkcí jde nejčastěji o stopky, tachymetr, indikátor vybití baterie a světové časy.

Mnohé modely (např. Certina C001.647.11.057.00 ) mají navíc na sklíčku antireflexní vrstvu, takže jsou skvěle čitelné i za ostrého slunce nebo stopky měřící s přesností na 1/100 s.

Hodinky Certina můžete zakoupit u autorizovaného prodejce helveti.cz.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)




TOPlist