Aktuálně z Brna

Tisková konference na brněnském Automotodromu zahájila oficiálně letošní ročník Cardion ab Grand Prix České republiky 2011. V článku si můžete přečíst některé zajímavosti, které se týkají především organizačního hlediska dopravy, jak se vlastně na brněnský Masarykův okruh můžete o víkendu dostat.

Nejprestižnější motocyklový šampionát na světě se vrací do Brna. Masarykův okruh hostí
Cardion ab Grand Prix České republiky, největší sportovní akci v zemi. Česká republika
bude mít poprvé svého zástupce v nejsilnější kubatuře MotoGP. Celkem v Brně odstartují
čtyři čeští jezdci, které doplní slovenský závodník s českou licencí.

Program

Čtvrtek - Program závodního víkendu začíná pro návštěvníky už ve čtvrtek procházkou boxovou uličkou. Tu Automotodrom Brno po dohodě s promotérem šampionátu, společností Dorna, rozšířil o možnost vstupu do paddocku včetně přísně střeženého MotoGP paddocku, kde mají zázemí týmy z královské kubatury. Do prodeje byl uvolněn pouze omezený počet čtyř set kusů
vstupenek za tisíc korun. „Výtěžek z jejich prodeje bude poukázán nadaci šampionátu MotoGP Riders for health,“ upozornila výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Z omezené série je k dispozici ještě asi sto vstupenek. Lze je koupit přímo na místě na pokladně Masarykova okruhu.

Pátek – V pátek začíná oficiální program na závodní dráze. Dopolední tréninky byly posunuty na dřívější dobu, jezdci třídy do 125ccm tak vyjedou na Masarykův okruh už ve čtvrt na deset. Královská kubatura MotoGP má naplánované tréninky na 10.10 a na 14.10.

Sobota – Po dopoledních trénincích vyvrcholí sobotní program na Masarykově okruhu odpolední kvalifikací. Jezdci třídy 125ccm začnou bojovat o umístění na startovním roštu v 13 hodin, závodníci MotoGP na dráhu vyjedou ve 13.55 a následovat je budou jezdci Moto2, jediné kubatury, ve které letos nemá Česká republika svého zástupce. Po skončení kvalifikace vyrazí na dráhu závodníci Red Bull Rookie Cupu, čeští fanoušci mohou držet palce talentovanému závodníkovi Tomáši Vavroušovi.

Neděle – Trojice Warm Up jednotlivých tříd ostartuje už v 8.40, MotoGP přijde na řadu v 9.40. Závod motocyklů do 125 ccm začíná v 11 hodin, ve 12.15 startuje Moto2 a závodní víkend na Masarykově okruhu vyvrcholí ve 14 hodin startem královské třídy MotoGP. „Minuty před startem MotoGP návštěvníkům zpestří letecká show akrobatického letounu L-39 a vystoupení bubeníků Marimba,“ upřesnila Ivana Ulmanová.

Doprava

Do začátku závodního víkendu Cardion ab Grand Prix České republiky bude zcela ukončena uzavírka silnic kolem Masarykova okruhu s výjimkou úseku silnice II/602 v úseku od odbočky na Masarykův okruh po Popůvky (tzv. „kostky“). Od pátku 12. srpna do neděle 14. srpna je pro osobní automobily bez platného povolení k vjezdu uzavřena silnice III/3482 v úseku mezi Žebětínem a Ostrovačicemi a silnice III/6021 v úseku od parkoviště po vyústění na silnici III/3482.
Doprava automobilem – záchytná parkoviště pro osobní automobily jsou naproti
tribunám T2, T3 a T5 (tzv. parkoviště pod vysokým napětím), v Žebětíně na výjezdu
směrem k Masarykovu okruhu a v Ostrovačicích pod motelem Motorsport.

Doprava na motocyklu – hlavní parkoviště pro motocykly je za tribunami T2, T3 a
T5 (pod vysokým napětím), parkovat lze také v prostoru Střelnice Kývalka (v případě
deště nebude v provozu).

Hromadná doprava
 Z Mendlova náměstí na Masarykův okruh jezdí bezplatná autobusová linka 400. 

Z parkoviště v Žebětíně jezdí mimořádná bezplatná linka X.

Obě linky mají konečnou před hlavní branou Automotodromu Brno (za tribunami T2,
T3 a T5)

Parkovné
Motocykl…………………………………………………… 200 Kč / víkend
Automobil…………………………………………………. 150 Kč / den
Autobus……………………………………………………. 400 Kč / den

Ceny vstupného

Automotodrom Brno letos sloučil všechny přírodní tribuny pod jednu vstupenku. Cena základní vstupenky na celý víkend začíná na 1850 korunách, vstupné jen na nedělní závody je o 200 korun levnější. Na přírodní tribuny lze koupit i vstupenku pouze na sobotu za 1250 Kč.
Víkend/Neděle
Přírodní tribuny A, B, C, D, E, F a G……………………………………………… 1850 Kč/1650 Kč
Sedadlová tribuna T1……………………………………………… …………….. 3700 Kč/3400 Kč
Sedadlová tribuna T2……………………………………………… …………….. 3300 Kč/3100 Kč
Sedadlová tribuna T3……………………………………………… …………….. 4600 Kč
Sedadlová tribuna T4……………………………………………… …………….. 3100 Kč/2700 Kč
Sedadlová tribuna T5……………………………………………… …………….. 4100 Kč/3900 Kč
Sedadlová tribuna T6…………………………………………………………….. 3100 Kč/2700 Kč

Česká účast

Karel Abraham
- Jedenadvacetiletý rodák z Brna odstartuje na Masarykově okruhu jako historicky první Čech v královské kubatuře MotoGP. Abraham, který za uplynulých šest sezon jezdil Mistrovství světa silničních motocyklů v kubaturách 125 ccm, 250 ccm a své účinkování v nižších třídách zakončil loňským vítězstvím v závodu Moto2 ve Valencii, je v průběžném hodnocení šampionátu na dvanácté příčce, čtyřikrát se v sezoně probojoval do nejlepší desítky.
Jakub Kornfeil - Osmnáctiletý závodník z jihomoravského Hodonína je druhým stálým
zástupcem České republiky v šampionátu. Od začátku léta závodí na tovární Aprilii.
Kornfeilovi, který v loňském roce skončil v Brně na skvělém pátém místě, patří průběžné jedenácté místo v šampionátu třídy do 125ccm. Stejně jako Abraham má za sebou čtyři umístění v nejlepší desítce. Dvakrát z toho dojel sedmý.
Ladislav Chmelík - Osmnáctiletý Ladislav Chmelík je mezi držiteli brněnských divokých karet stálicí. Poprvé dostal šanci závodit na Grand Prix v Brně v roce 2009, letos tedy pojede už potřetí. Před dvěma roky si vyjel devětadvacáté místo, v loňském roce se sice do závodu nekvalifikoval, ale jelikož zajel ve volném tréninku dostačující čas, tak v závodě startovat mohl, bohužel ho však nedokončil.
Miroslav Popov - Šestnáctiletý talentovaný závodník Miroslav Popov si v Brně vyzkouší závod Grand Prix už podruhé. Před měsícem a půl se předvedl v italském Mugellu, kde mu místo na startovním roštu zajistily jeho skvělé výsledky v italském mistrovském šampionátu, který jezdí za italský tým… A hned při své premiéře předvedl, že by se mezi stálými účastníky světového šampionátu vůbec neztratil. Na body mu sice jeho výsledek nestačil, ale devatenácté místo znamenalo i tak velký úspěch. Ostatně i tento dobrý výsledek mu pomohl k zisku divoké karty pro Brno.
Jakub Jantulík - Šestnáctiletý mladík ze Slovenska si v letošním roce vysloužil angažmá v AMK Brno Circuit Junior Teamu. Rodák z Kysuce závodí na kitové verzi Hondy RS 125R a jeho hlavním sportovním programem pro tuto sezónu je seriál Mezinárodního mistrovství Německa IDM. V Brně se letos neobjeví poprvé, Masarykův okruh si vyzkoušel vedle testování už při jarním Memoriálu Františka Šťastného. Pro Jantulíka bude Cardion ab Grand Prix České republiky premiérovým představením ve světovém šampionátu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist