V Albacete startuje Hanika druhý

Český motocyklový jezdec Karel Hanika startuje jako jediný zástupce České republiky v kategorii Moto3 mistrovství Evropy silničních motocyklů a do nedělního závodu se kvalifikoval na druhou pozici startovního roštu. V třídě Supersport startuje Michal Prášek pátý a v Superstock 1000 devátý Michal Filla.

Moto3 – kvalifikace

V sobotu byly na španělském okruhu v Albacete kvalifikační jízdy všech tří motocyklových kubatur, jejíž jezdci budou v neděli bojovat o titul Mistra Evropy 2013. V nejnižší kubatuře Moto3 si pole position vybojoval italský motocyklový závodník Andrea Migno (GTM Racing), když vyhrál druhý kvalifikační trénink v novém rekordu okruhu 1´33,248 sekundy, což mu v kombinaci časů obou kvalifikačních jízd umožnilo start z první pozice startovního roštu. A co je zajímavé, Ital na rozdíl od většiny svých soupeřů jede v sedle FTR Hondy.

Pouze 0,287 sekundy dělilo českého jezdce Karla Haniku (Freudenberg Racing Team) od pole position v evropském šampionátu. Sedmnáctiletý jezdec z Brna letos vyhrál Red Bull Rookies Cup, šest závodů IDM, má jistou smlouvu s tovární stájí KTM v mistrovství světa silničních motocyklů a hlavně velmi dobrou formu, skvělý tah na bránu a chuť vyhrávat, takže uvidíme zítra, jak se popere s evropskou konkurencí.

Na pátou pozici se kvalifikovala Španělka Maria Herrerová (Junior Team Estrella Galicia 0,0), která si minulý týden vyzkoušela na divokou kartu závodění v mistrovství světa silničních motocyklů. Šestý je šampion Nizozemska Bryan Schouten (Dutch Racing Team) a čtrnáctý bratr Valentina Rossiho z MotoGP Luca Marini (San Carlo FMI Twelve Racing), který si jízdu v mistrovství světa vyzkoušel na divokou kartu v Misanu a v příštím roce už tam pravděpodobně zůstane natrvalo s bratrovým týmem VR46 SKY.

Mistrovství Evropy 2013 – Moto3
Výsledky -
ZDE

Supersport 600 - kvalifikace

V Supersportech vyhrál pole position Španěl Román Ramos (Team Stratos), když v sedle Kawasaki zajel kolo okruhu v Albacete časem 1´31,750 sekundy, což byl jeho nejrychlejší čas z první kvalifikace. Jako jediný dostal kolo pod minutu dvaatřicet a pole position zaslouženě vyhrál. Druhý startuje jeho krajan Alberto Lopez (Lopez Racing), který na první místo na startu ztratil 0,308 sekundy. Třetí Rakušan Stefan Kerschbaumer (Fast B.Service-Lange) dokázal na Yamaze zajet kolo časem 1´32,502 sekundy a na prvního Ramose ztratil 0,752 sekundy.

Český závodník Michal Prášek (Roháč Fejta Motoracing) se do závodu kvalifikoval pátý s časem 1´32,753 sekundy. Své nejrychlejší kvalifikační kolo zajel až ve druhé kvalifikaci a na pole position český jezdec ztratil jednu sekundu. Druhým Čechem v poli byl Jiří Klejch (Klejch Jiří), který si pro kvalifikační maximum 1´35,027 sekundy zajel v první kvalifikaci a do závodu odstartuje čtrnáctý.

Mistrovství Evropy 2013 – Supersport 600
Výsledky - ZDE

Superstock 1000 – kvalifikace

Dva sobotní kvalifikační tréninky rozhodly o pozicích na startu závodu třídy Superstock 1000. Pole position vyhrál Xavier Fores (Ducati Twelve) časem 1´29,740 sekundy. Druhý v pořadí Carmelo Morales (Team Calvo) ztrácí půl sekundy, třetí Iván Silva (Targobank Motorsport) byl s časem 1´30,475 sekundy zároveň posledním jezdcem v jedné sekundě ztráty na Forese. Prvních pět pozic na startu mají jezdci ze Španělska.

Až šestý v pořadí je Slovinec Marko Jerman (Suzuki Grandys Duo), kterého známe především ze šampionátu Alpe Adria. Tam také závodí dvojice český jezdců Michal Filla (BMW Sikora Motorsport) a David Ouředníček (Dafit Moto Racing). Michal Filla třídu Superstock 1000 v Alpe Adrii vyhrál a do závodu, kde bude bojovat o evropský titul se v sobotu kvalifikoval devátým časem 1´31,366 sekundy, který zajel v první kvalifikaci. David Ouředníček se kvalifikoval čtrnáctým časem 1´34,125 sekundy, který dnes zajel ve druhé kvalifikaci.

Časový harmonogram.

Mistrovství Evropy 2013 – Superstock 1000
Výsledky - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist