O víkendu o evropské tituly v Albacete

Španělský okruh Albacete bude tradičně dějištěm letošního mistrovství Evropy v silničních závodech motocyklů kubatur Moto3/125 ccm, Supersport 600 a Superstock 1000 ccm.

Kapitoly článku

Závodní víkend v Albacete začne pátečními volnými tréninky společné kubatury 125GP/Moto3 od 9.30 hodin a bude dále pokračovat supersportovým a stockovým volným tréninkem.

Odpoledne vyjedou všechny tři kubatury od 13 hodin ke svým druhým volným tréninkům.

V sobotu se ve stejných časech pojedou ráno první kvalifikace a odpoledne druhý časový trénink.

Závodní neděle má klasický program, od 8.45 warm up, ovšem s neklasickým pořadím objemových tříd. Jako první se totiž na trať v Albacete vydají Superstocky a dále Supersporty a konečně jako poslední společná kubatura 125GP/Moto3.

Prvním závodem tedy budou velké stocky, které startují v 10.30 a čeká je celkem 20 okruhů. Po ních přijdou na řadu Supersporty rovněž na 20 kol, které startují v 11.45 hodin a finálovým závodem je kubatura 125GP/Moto3 na 18 kol, jejíž jezdci vystartují do svého závodu přesně ve 13 hodin. A jen pro upřesnění, jeden okruh v Albacete měří 3.539 m.

Celkově se očekává 111 jezdců z 20 zemí. Na nejlepší z nich čekají velmi vysoké ceny v celkové hodnotě 90.000 Euro.

125 ccm/Moto3

Do té nejslabší kubatury 125 ccm/Moto3 je přihlášeno celkem 39 jezdců a nechybí zde známá jména ze seriálu GP: Brit John McPhee (KRT M3-01), novopečený pilot FGR Španěl Josep Rodriguez (FTR Honda), Němec Philipp Öttl (Kalex KTM), Belgičan Livio Loi (Honda), Ital Kevin Calia (Honda), šampion Alpe Adria Maďar Adrian Gyutai (Honda) či Nizozemec Scott Deroue (Honda). A nesmíme zapomenout ani na oba dva domácí piloty, kteří naposledy jeli s wild card GP v Aragonu Jorge Navarru (Honda) a Juanfrana Guevaru (Honda).

Bohužel se jede tentokráte bez české účasti.


Z loňské elity nejslabší kubatury jezdí všichni protagonisté už dávno v seriálu Grand Prix: Vítěz Romano Fenati, stejně jako stříbrný Alex Rins či bronzový Niccolo Antonelli a také čtvrtý Alex Marquez.

Z Top-10 roku 2011 tak budou na startu pouze vloni sedmý Kevin Calia a devátý Jorge Navarro. 

Supersport

Celkem 41 pilotů je v provizorní startovní listině supersportů, a to včetně pětice našich jezdců: Michala Práška (Rohac&Fejta-Yamaha), Igora Kalába (MF Corse-Triumph), Patrika Vostárka (Motorpower-Honda), Davida Látra (Motorpower-Yamaha) a Karla Peška (Asko KC Intermoto-Kawasaki). Posledně dva jmenovaní Češi budou soutěžit i ve třídě juniorů.

A koho jmenovat ze startovní listiny? Především španělského pilota z Grand Prix Jordiho Torrese (JHK T-Shirt Laglisse). Na startu nebude chybět šampion Alpe Adria v malých stocích János Chrobák z Maďarska s Hondou, ale ani další mistr Alpe Adria Marek Szkopek (Yamaha) či známý Rakušan Stefan Kerschbaumer na Yamaze.  

Titul bude obhajovat domácí Jordi Torres, na startovním roštu uvidíme i vloni pátého Poláka Daniela Bukowskeho, Slováka Jara Černého (7.) a nesmíme zapomenout na našeho Michala Práška, který vloni v Albacete kompletoval Top-10.

Stock 1000

Ve velkých stocích je přihlášeno 32 jezdců včetně české trojice v sestavě: David Ouředníček (Dafit Motoracing-BMW), Michal Filla (BMW Sikora-BMW) a Michal Drobný (BMW Motorrad CZ-BMW).

A na koho se zaměří pozornost?
Určitě na domácího pilota královské kubatury MotoGP Ivana Silvu (Kawasaki PL-Kawasaki), Pojede i další skvělý Španěl Carmelo Morales (JHK T Shirt Laglisse- Kawasaki), jeho krajan Javier del Amor (Team Suzuki) či další domácí jezdec Santiago Barragan (Kawasaki PL Racing).

Domácí Iván Silva tak přijíždí do Albacete obhajovat titul v nejvyšší objemové třídě. Na startu bude i vloni bronzový Xavier Fores, čtvrtý Javier del Amor, šestý Santiago Barragan a také v roce 2011 osmý, český pilot Michal Filla.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist