Je to můj životní výsledek, říká Michal Prášek

Český motocyklový jezdec Michal Prášek zaznamenal v letošním roce velmi úspěšnou sezonu, když patřil mezi špičku seriálu Alpe Adria, vyhrál motocyklový šampionát Central European Motorcycle Championship (CEMC) a nakonec byl třetí na mistrovství Evropy v Albacete.

Na španělském okruhu Albacete patřil první říjnový víkend jezdcům nejenom starého kontinentu, kteří zde zápolili o titul Mistra Evropy 2013. Havlíčkobrodský jezdec Michal Prášek se vypravil na cestu dlouhou 2400 kilometrů s jednodenní rezervou už v úterý. Ve středu odpoledne už Michala přivítaly teploty, které místy šplhaly i ke třiceti stupňům. „Na Evropu do Albacete cestuji už potřetí, nicméně netuším kam se v takto nabitém poli dokážu zařadit. Můj motocykl je sice pečlivě připravovaný, ale proti úzké evropské špičce chybí drahá elektronika. Ke všemu jsem již tradičně dostal na cestu antibiotika, takže doufám, že zejména v závěru nedělního závodu to nebude příliš znát. Do Albacete se ale velice těším. Zatím se mi tu pokaždé dařilo a rovněž si tím o jeden měsíc prodloužím sezonu před dlouhou zimou,“ popsal předstartovní náladu Michal Prášek.
Čtvrteční den znamenal zabydlení v boxu a regeneraci po dlouhé cestě. Večer potom přišla velice silná bouřka doprovázená krupobitím a část okruhu i depa byla zahalena do blátivého závoje. Organizátoři však odvedli téměř nadlidský výkon a trať před pátečním programem připravili na jedničku. V pátek již následovaly první dva volné tréninky. V nich se pracovalo na nastavení podvozku a jezdec si zvykal na členitou trať, kde zejména jezdci z Pyrenejského poloostrova mají najeto mnohem více kilometrů.

„Ve čtvrtek večer jsem zažil bouřku jakou na závodech nepamatuji. Ne až tak její sílou, ale následky. Okruh Albacete je totiž obklopen množstvím polí a jelikož je „v ďolíku“ následovalo nutné zlo. Obrovské množství bláta se naplavilo na část okruhu i depa a konkrétně například v našem boxe byla po kotníky ledová voda. Organizátoři z Dorny a personál okruhu však dokázali, že jsou profesionálové každým coulem a trať na páteční tréninky dokázali výborně připravit. Myslím že na mnoha okruzích by to znamenalo konec víkendu nebo alespoň výrazný zásah do harmonogramu. Co se týče pátečního ježdění tak panuje spokojenost. Před sobotní kvalifikací mi sedí převod i podvozek a já se také rozjel. Tak uvidíme,“ hodnotil čtvrteční a páteční den čtyřiadvacetiletý jezdec.
Sobotní ráno přivítalo účastníky příjemným „závodním“ počasím a rozhořely se boje o co nejlepší postavení na startu. Jako druhá vyjela na trať třída supersportů a 29 jezdců ze čtrnácti zemí světa. Nejrychlejším jezdcem první kvalifikace byl lídr průběžného hodnocení španělského mistrovství třídy Moto2 Roman Rámos, druhý byl Španěl Lopez, třetí Rakušan Kerschbaumer a čtvrtý Michal Prášek. „První kvalifikace se mi vydařila. Poprvé jsem měl k dispozici kvalifikační pneumatiku. Myslím, že se ji podařilo využít dobře. Potom, co vidím jak jsem nahoře, tak bych rád ve druhé kvaldě do první řady.“

Po třinácté hodině začala druhá kvalifikace. V ní u mnoha jezdců došlo ke zlepšení a mezi nimi nechyběl ani pilot z Vysočiny. Ovšem na posun výsledkovou listinou vzhůru to ale nestačilo a před Michala se dokonce dostal Španěl Poyatos. „Nemůžu říct, že jsem z pátého místa na startu zklamaný, ale mohlo to být o chloupek lepší. V závěru jsme obuli novou gumu a v obou rychlých kolech jsem předjížděl. Takže výsledný čas mohl být o nějaké tři desetinky lepší a bylo by na hranici jestli budu v první řadě nebo ne. Takto je to řada druhá a uvidí se zítra.“
Nedělní den začal ranním warm upem a Michal v něm obsadil šesté místo. Pak už vše směřovalo ke startu závodu na dvacet kol. Krátce před nedělním polednem zhasly světla semaforu a byl odstartován závod třídy Supersport. Michal se po startu propadl a odjel z první zatáčky devátý. Ihned šel ale dopředu a po dvou kolech byl pátý, jednu pozici za svým letošním sokem a kamarádem Polákem Zielinskim, kterého vzápětí také zdolal. Na čele začal nepatrně ujíždět Ramos, následovala dvoučlenná skupinka Lopez-Kerschbaumer a pak s mírným odstupem Michal, který se odpoutal od dalších pronásledovatelů. Na čele se do cíle už nic nezměnilo a pro titul mistra Evropy si dojel Španěl Roman Ramos. Na druhé místo se dostal Kerschbaumer, třetí dojel Lopez a čtvrtý Michal Prášek.

Třetí Lopez se však neradoval dlouho. Po závěrečném ceremoniálu rozebrali technici motorky prvním třem jezdcům. Třetí motocykl v cíli porušoval technický reglement a Lopez byl diskvalifikován. Michal Prášek si tak odváží třetí místo z letošního ročníku mistrovství Evropy a přidal tak to sbírky další velkou trofej po letošním celkovém vítězství v CEMC.

„Do závodu jsem odjel jako devátý, ale okamžitě jsem se snažil procpat dopředu. Jakmile bych ztratil kontakt se špičkou, bylo by po závodě. Takže jsem už ve druhém kole byl na Zielinskim, kterého jsem po chvilce předjel a snažil se stáhnout dvojici Lopez-Kerschbaumer. Vedoucí Ramos už měl náskok. Chvíli to i vypadalo, že kluky přede mnou dojedu, ale nakonec se to nepodařilo a vypracovali si na mě menší náskok. Problém byl v top speedu moji Yamahy. V sobotní kvalifikaci byly měřeny maximální rychlosti a měl jsem až sedmnáctý top speed o třináct kilometrů za hodinu pomalejší než vítěz a to se pak těžko smazává. S tím jsem však do Španělska jel. Z třetího místa mám obrovskou radost. Je to pro mě i náš tým opravdu veliký výsledek. Jen mě trochu mrzí, že jsem si neužil slavnostní ceremoniál, protože pohár mi předali až dodatečně,“ hodnotí španělské působení sympatický jezdec.

Tím pro jezdce z Havlíčkova Brodu skončila letošní sezona. Nutno říct, že to byla sezona více než úspěšná. Michal se stal celkovým vítězem nového šampionátu Central European Motorcycle Championship (CEMC). Pár závodů odjel i v Alpe Adrii, kde vždy patřil mezi nejužší špičku supersportů a získal dvoje vítězství. Pomyslnou třešničkou na dortu se stal tento první říjnový víkend, po kterém je Michal třetím mužem motocyklové Evropy.

„Na jaře jsem ani nedoufal, že takováto sezona vůbec bude. Na začátku to nevypadalo moc růžově s financema, jelo se spíše od závodu k závodu. Už na začátku roku jsem věděl že si chci odzkoušet nový šampionát CEMC, protože ceny i mediální propagace odpovídaly náročnosti motocyklového sportu. Postupem jsem však odjel i ostatní závody Alpe, které se nekryly s CEMC a i tam jsem vždy patřil mezi špičku. No a víkend v Albacete? Co na to říct? Je to zatím bezesporu můj životní výsledek.“

„Co se týče příštího roku tak ještě netuším co bude. Moc bych se chtěl posunout někam výš za novou výzvou, ale jak známo peníze jsou až na prvním místě. Každopádně za letošní sezonu bych chtěl poděkovat celému týmu Roháč a Fejta Motoracing, jmenovitě pak šéfovi týmu Pavlu Roháčovi, dále panu Abrahamovi, mému tátovi za mechaničení a všem ostatním, kteří mi letos jakkoliv pomáhali,“
dodal závěrem Michal Prášek.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist