Vzpomínka na Františka Šťastného

Dvanáctý listopad je datem narození československé legendy závodění na dvou kolech Františka Šťastného (12.11.1927 - 08.04. 2000). Dnes by tento slavný motocyklový závodník oslavil šestaosmdesáté narozeniny.

Nejúspěšnější závodník Československa se narodil v Kochánkách nad Jizerou, kde od patnácti let závodil na kole, aby těsně po válce jel v roce 1948 první ročník cyklistického Závodu míru.

U cyklistiky František Šťastný ale nezůstal, protože ho uchvátila vůně benzínu a závody motocyklů. Ten vůbec první jel v roce 1947 pod jménem svého nevlastního bratra, protože on sám zatím nevlastnil řidičský průkaz. V roce 1953 spojil své jméno s Jawou, pro níž vybojoval řadu ocenění na domácí i mezinárodní scéně.

František Šťastný také závodil ve slavné Tourist Trophy na ostrově Man. Poprvé tam jel v roce 1957 v třídě do 250ccm a u fanoušků byl velmi populárním a oblíbeným závodníkem. Celkem tam získal osm stříbrných a jednu bronzovou repliku.

V roce 1971 František Šťastný ukončil závodní kariéru. Poté pracoval jako sportovní komentátor, zahrál si také ve filmu (1966, 1969) a někdy byl vidět na závodech. Dne 8.dubna 2000 František Šťastný umírá ve věku dvaasedmdesáti let.

V den výročí vzniku samostatného československého státu udělil letos koncem října prezident republiky Medaili Za zásluhy Františku Šťastnému in memoriam za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Největší hvězdy československé silniceFrantišek Šťastný

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist