Česká televize připravila film „Báječní muži na dvou kolech“

Občas si posteskneme, že motocyklovým závodům není věnováno tolik pozornosti, jako jiným sportům. Česká televize však teď udělala radost všem fanouškům jedné stopy, když se stala producentem filmu „Báječní muži na dvou kolech“, jenž bude vysílat 5. března od 21:00 na ČT2 s reprízou 6. března od 17:00 na ČT2

Film pod vedením režisérky Barbory Kočičkové v producentské skupině Dušana Mulíčka vloni natočila Česká televize a v předpremiéře jej představila v kině v Hořicích v Podkrkonoší. Autentické záběry z historie se prolínají s nově natočenými vzpomínkami tehdejších aktérů, kterými jsou například závodníci Zbyněk Havrda a Miloš Sedlák, sběratel motocyklů Oldřich Prokop či novinář Karel Březina. Zajímavé je určitě i hodnocení někdejšího závodního speciálu Jawa 350 osedlaného Lukášem Peškem, který ještě nedávno zářil ve světě Grand Prix.

Historický dokument pojednává o zlaté éře československého motocyklového sportu. Již na počátku 50. let se u nás konalo téměř 90 motocyklových závodů ročně. Brněnský Masarykův okruh se v roce 1965 dokonce stal dějištěm závodů mistrovství světa. Závodit chtěl tehdy každý a Češi závody prostě milovali. Desetitisíce diváků chodily podpořit své idoly. Mladí nadšenci si po nocích stavěli vlastní motorky a díky své odhodlanosti se z některých zrodili profesionálové a z nich i skutečné hvězdy jakými byli František Šťastný nebo Gustav Havel. Přátelé, ale i velcí rivalové. Oba závodili s tovární Jawou a oba byli rychlí – přesto si ale nemohli být vzdálenější – jak lidsky, tak po stránce jezdecké. Byly to legendy, které ovládly československý motosport 50. a 60. let. Jejich příběh je ale poctou všem těm odvážným mužům, kteří propadli vášni závodních motorek. Dokument vypráví osudy největších jmen a paralelně historii československé továrny JAWA, a historii domácích závodů: Brněnské Grand Prix, 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích a Cena Prachovských skal v Jičíně.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist