Rychlí "protinožci"

Australští jezdci královské kubatury MotoGP (500 ccm) mají na svém kontě celkem 104 vítězných závodů Grand Prix.

Australané byli vždy známi jako rychlí motocykloví jezdci. V královské kubatuře se jim doposud podařilo vyhrát celkem 104 závodů Grand Prix.

Mistry světa se ale stali "jen" Mick Doohan (5x), Wayne Gardner (1x) a Casey Stoner (1x). 


Z těch vítězných 104 závodů Grand Prix mají na svém kontě Gardner a Stoner po 18-ti, a tak pokud se Stonerovi podaří v neděli vyhrát, rázem by se ocitl na druhém místě v australském Top. 


Ovšem muž na snímku je prakticky nedostižný. "Dominator" 90-tých let minulého století, Mick Doohan, má na svém kontě 54 vítězných závodů Grand Prix, tedy trojnásobek vítězných závodů Caseyho Stonera.


Za touto trojicí australských mistrů světa následuje hodně nenápadný muž, Jack Findlay (3 vítězství, 24 podiových umístění). Pamětníci brněnského Masarykova okruhu si ho však jistě pamatují velmi dobře! Findlay byl na vrcholu své kariéry v letech 60. a 70.-tých a zemřel před dvěma roky ve stáří 72 let.

3 vítězné závody Grand Prix má ale na svém kontě i Daryl Beattie. Ten vyhrál dvakráte v Německu: 1993 - Hockenheim, 1995 - Nürburgring a také Grand Prix Japonska. Po několika těžkých pádech musel Beattie svou kariéru ukončit a dnes pracuje jako komentátor australské televize. 

Další "klokan" Garry McCoy vyhrál během své kariéry GP také 3x a k tomu získal 10 podiových míst. Vzhledem ke svému stylu dostal přezdívku "King of Slide" a nejlépe jeho styl jízdy vystihl osminásobný mistr světa Valentino Rossi, který po jednom závodě, když viděl McCoyovi jen záda řekl doslova: "Za takovou show musíš normálně platit vstupenku a já ji měl zadarmo a ještě z bezprostřední blízkosti...!"

McCoy jezdil později superbiky a nyní je v aktuálním žebříčku MS SSP na 9. místě.

Všichni ostatní Australané nepřeskočili laťku jednoho vítězství a to včetně trojnásobného mistra světa superbiků Troye Baylisse, který své jediné vítězství získal jako náhradník za zraněného Sete Gibernaua (2006). 

A pochopitelně také Chrise Vermeulena, který v roce 2007 vyhrál deštivý závod v Le Mans, což bylo zároveń také jediné vítězství Suzuki ve čtyřtaktní éře. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist