Před 71 lety se narodil třináctinásobný mistr světa Ángel Nieto

Ángel Nieto Roldan se narodil 25. ledna 1947. Ve své kariéře dokázal vybojovat 13 světových titulů, nebo jak s oblibou říkával - 12+1. Třináctku z pověrčivosti ve spojitosti se svým jménem nikdy nepoužil. Zemřel minulý rok ve věku sedmdesáti let.

Ángel Nieto se narodil v šedesátitisícovém městě Zamora, které leží nedaleko portugalských hranic. Ještě když byl batole, rozhodli se jeho rodiče přestěhovat se do Madridu, kde žili v chatce s netekoucí vodou a chodili prodávat vejce. Kvůli povolání jeho matky a otce mladého Španěla v jeho prvních letech závodní kariéry nikdo nenazval jinak než El Pollero, tedy drůbežář.

Za svým cílem, povoláním profesionálního závodníka, si šel tvrdě už od raných let. Motorkami byl fascinován natolik, že kvůli "práci" v místním motocyklovém obchodě ve Vallecas, pro který obstarával různé pochůzky, chodil dokonce za školu.

První příležitost zazávodit si dostal ve věku 13 let. Aby do podniku konaném v Granadě mohl nastoupit, zfalšoval podpis svého otce. Sedlal do značné míry opotřebovanou 50ccm Derbi, zatímco jeho soupeři jeli z velké většiny na 125ccm. Cílem projel třetí, což ještě více posilnilo jeho touhu stát se profesionálním závodníkem. Kvůli svému snu se ve čtrnácti letech rozhodl přestěhovat do Barcelony, kde sídlily všechny velké motocyklové manufaktury.

Nejdříve začal pracovat jako neplacený pomocník Joseho Medrana v továrně Bultaco, se kterou jezdil na závody po celém Španělsku. Později dostal nabídku od Ducati. Její šéf viděl v Ángelu Nietovi talentovaného pilota, a požádal své přátele u Derbi, aby jej nechali závodit na jejich motocyklu v podniku konaném na okruhu Carlose III. V něm dojel pátý a Derbi mu okamžitě nabídka práci mechanika učně s příslibem možného nasazení do dalších závodů.

První titul a návštěva u generála Franca...

Do pěti let vyhrál svůj první titul mistra světa... „Bylo to v roce 1969 a já jsem vykonával vojenskou službu. Řekli mi, že se se mnou chce setkat Franco. Strašně mě to tehdy vystrašilo, nikdy ve svém životě jsem totiž generála neviděl,“ zavzpomínal Ángel Nieto před několika lety v rozhovoru pro magazín Motor Sport.

V sezóně 1970 sedlal jak motocykl do 50 ccm, tak stroj do 125 ccm. V nižší třídě s pěti vyhranými závody obhájil titul mistra světa, ve vyšší sice dokázal čtyřikrát zvítězit, 72 bodů mu však stačilo na neoblíbené druhé místo. O rok později byl naopak úspěšnější ve stopětadvacítkách, v nichž porazil Barryho Sheena jedoucího na Suzuki a stal se šampiónem v této kategorii, zatímco v kubatuře do 50 ccm skončil druhý za Janem Vriesem. Svého prvního vítězného doublu se dočkal až následující sezónu.

V ročníku 1973 přešel Ángel Nieto k Morbidellimu, kde měl jezdit na velmi slibném motocyklu. Vůbec se mu však nedařilo a nula výhrami a 46 body na kontě skončil na sedmém místě. Další sezónu zkusil své štěstí opět na stroji továrny Derbi, na němž bral třetí příčku a následně opět změnil své působiště. Tentokrát skončil u továrny Kreidler. Na stroji do 50 ccm vyhrál šest závodů z osmi a po třech letech se zase radoval z titulu mistra světa.

Od následujících let sedlal stroj španělského výrobce Bultaco, na kterém rozšířil svou sbírku vyhraných šampionátu o dva. V roce 1977 se rozhodl, že se bude věnovat pouze závodům motorek do 125 ccm. Kvůli stále horším výkonům španělského stroje si začal hledat nové působiště, až nakonec zakotvil u Minarelli. Do sezóny 1979 vstoupil neuvěřitelnými sedmi vítězstvími v řadě, další přidal ve Velké Británii a podeváté se stal mistrem světa.

Série úspěchů Ángela Nieta tím ale neskončila. Po třetí celkové pozici v roce 1980 vyhrál o rok později další šampionát. Poté se rozhodl opět změnit motorku a přestoupil ke Garelli, s níž se v letech 1982 až 1984 stal třikrát v řadě mistrem světa.

Svou kariéru ukončil Ángel Nieto po sezóně 1986 ve svých 39 letech. „Bylo to dva roky poté, co jsem se naposled stal šampionem. Opustili mě mí mechanici a já jsem si pomyslel ‘Co tady ještě dělám?‘ a řekl si: ‘Ten vítězný duch, kterého jsem měl vždy v sobě, odešel,‘" prozradil v rozhovoru pro televizi Spanish TV. Motocyklové prostředí však neopustil – stal se týmovým manažerem a později také komentátorem. V roce 2002 byl uveden do síně slávy MotoGP.

Ángel Nieto zemřel dne 3. srpna 2017 ve věku 70 let na následky nehody na čtyřkolce. Se třinácti tituly (šesti ze třídy do 50 ccm, sedmi v kubatuře do 125 ccm) se stal druhým neúspěšnějším jezdcem motocyklové historie. 139krát stál na pódiu, devadesátkrát z toho na tom nejvyšším stupínku. Na památku španělské legendy přejmenoval na konci prosince loňského roku Jorge Aspar Martinez svůj tým na Ángel Nieto Team, aby vzdal zesnulému jezdci poctu. „Jeho jméno je synonymem závodů motorek, sportu, jenž mu tolik dal a jemuž on na oplátku tolik věnoval. Závody motorek jsou ve Španělsku takové, jaké jsou díky tomuto muži, který položil základní kámen a my chceme tomuto faktu vzdát hold a přejmenovat náš tým na Ángel Nieto Team.“

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist