Novodobá historie motocyklových závodů na brněnském Masarykově okruhu (5.)

Kapitoly článku

Coppa dei due Paesi

Třídílný seriál "Coppa dei due Paesi"se v Brně stal kořistí Itala Denise Sacchettiho s Kawasaki, když oba favorité Patrik Vostárek a Leonardo Leuthe Biliotti spadli. Z Čechů dojel nejlépe Michal Prášek jako pátý.

Do závodu "Coppa dei due Paesi - Two-Nations Cup" - závodí v něm stockové motocykly o objemu do 600 ccm - na 9 kol nejlépe odstartoval vítěz úvodního závodu v Misanu Leonardo Biliotti před naším Patrikem Vostárkem. Po prvním kole vedl Saccheti před Billiottim a Vostárkem, šestý jel Tomáš Vavrouš, 7. Viktor Dušek a 10. Michal Prášek.

Ve 2. kole šel "Vosty" do čela a postupně zvyšoval svůj náskok. To už ale v závodě chyběl Vavrouš, jenž spadl ze 6. místa.

V okamžiku, kdy vedl Patrik Vostárek o 1,2 sekundy, tak ve 4. kole havaroval, v závodě ale později pokračoval. Vzápětí poznal tvrdost brněnského asfaltu i nový lídr Billiotti, takže pořadí bylo následující Sachetti před Vlasovem a Spigariolem. Čtvrtý jel Prášek a 7. Dušek.
Nakonec vyhrál Ital Denis Sacchetti na Kawasaki časem 19.28.235 minuty před svým krajanem Olmo Spigariolem s motocyklem stejné značky (+2.248 sec.) a Rusem Sergeyem Vlasovem na Yamaze (+3,444). Belgičan Dakota Mamola s Yamahou předjel v samém závěru našeho Práška a skončil tak čtvrtý (+12.263), zatímco na nejlepšího českého pilota Michala Práška na Yamaze zbylo místo páté (+12.529). Další Čech Viktor Dušek s Yamahou dojel 6., a Top-10 dokompletovali Ital Giampaolo Sangiorgi, Slovinec Janez Prosenik, Rus Mikhail Berestnev a konečně Patrik Vostárek.

V seriálu "Coppa dei due Paesi - Two-Nations Cup" vede Sacchetti se ziskem 45 bodů. Druhý je Vlasov (27) a na třetím místě je Mamola (26). Billiotti (25) a Vostárek (22) kompletují Top-5. Poslední závod třídílné motocyklové série se jede koncem srpna v Moskvě.

Malé stocky

Nesmírně dramatický závod malých stocků započítavaných do mistrovství Evropy byl zároveň úvodním závodem na Masarykově okruhu.

Vyhrál ho Nizozemec Michael van der Mark před Belgičanem Gauthierem Duwelzem a lídrem šampionátu Riccardem Russem, který tak ztratil vedení v mistrovství Evropy o pouhé dva body ve prospěch dnešního vítěze.
Český jezdec na divokou kartu Jiří Klejch obsadil místo 20., takže očekávané body na něho bohužel nezbyly, stejně jako na Slováka Lukáše Jasenského, který zde jel jako náhradník za vloni senzačně třetího svého krajana Tomáše Krajčího a jenž skončil ještě za českým jezdcem.

Velké stocky

Po španělském Aragonu vyhrál Australan Bryan Staring velké stocky i na Masarykově okruhu v Brně. Zatímco Ondra Ježek dojel v Top-8, tak lídr šampionátu Sylvain Barrier havaroval a musel odevzdat první místo v šampionátu ve prospěch druhého v cíli Eddiho La Marry.

Po svém premiérovém vítězství v Aragonu získal Bryan Staring za hodně těžkých povětrnostních podmínek druhé vítězství v řadě. Eddi la Marra dojel druhý a dostal se do čela šampionátu, když na stupních vítězů je doprovodil Jeremy Guaroni. Lídr šampionátu Sylvain Barrier spadl ve 4. kole a závod vzdal stejně jako jeho týmový kolega Baroni, který raději zajel v polovině závodu do boxu, než aby chytl na vodě kolo ztráty.

Už v prvním kole získal Bryan Staring neuvěřitelný náskok 4,5 sekundy. La Marrovi se sice podařilo v 8. kole snížit Australanův náskok na 2 sekundy, ale Staring kontroval a v cíli měl nakonec suverenní náskok 6.577. Jeremy Guaroni dojel třetí s obrovskou ztrátou přes 24 sekund na La Marru. Neuvěřitelný výkon předvedl čtvrtý v cíli Robbie Brown, který startoval z 24. pozice. David McFadden uviděl cílovou šachovnici jako pátý a Top-6 uzavřel Fabio Massei.
Hodně dlouho se na podiovém umístění držel Christoffer Bergman, ale stejně jako náš Ondra Ježek, se v úplně posledním kole propadl o dvě místa. Za sedmým Bergmanem Top-10 dokompletovali právě domácí Ondra Ježek a dále Matthieu Lussiana a Andrzej Chmielewski.

Za elitní desítkou dojel Kev Coghlan a hned za ním český jezdec s wild card Jan Halbich, který si tak připsal své první mistrovské body.
Za elitní desítkou dojel Kev Coghlan a hned za ním český jezdec s wild card Jan Halbich, který si tak připsal své první mistrovské body.

Supersport

Francouzský jezdec českého týmu Kawasaki Intermoto Step Fabien Foret vyhrál zkrácený brněnský závod supersportů před Kenanem Sofuoglem a Brocem Parkesem.

Po opakovaném startu se do čela závodu dostal francouzský jezdec Fabien Foret a usadil se bezpečně na špici sledován dvojicí Sofuoglu-Parkes. Za nimi potom jezdil další pár ve složení Lowes-Cluzel. Pět kol před koncem se dotáhl Sofuoglu na Foreta a vzápětí ho také předjel, takže v závodě bylo následující pořadí: Sofuoglu, Foret a Parkes. Do hra ale zasáhla paní Štěstěna, když havaroval na 6. místě jedoucí Ronan Quarmby. Závod byl přerušen, vyvěšena červená vlajka a uznán dle reglementu výsledek o kolo dříve, takže vyhrál Fabien Foret.

Zvítězil Francouz Fabien Foret před Turkem Kenanen Sofuoglem (oba Kawasaki) a Brocem Parkesem (Honda), neboť takový byl stav po 13 odjetých kolech. Sam Lowes skončil čtvrtý a Jules Cluzel - oba na Hondách, pak dokompletoval Top-5.

"Viník" Jihoafričan Ronan Quarmby skončil šestý, jeho krajan Sheridan Morais sedmý, "divočák" Stefano Cruciano z Itálie osmý a elitní Top-10 dokompletovali další Ital Vittorio Ianuzzo a comeback po zranění slavící Rus Vladimír Leonov.

Druhý jezdec Intermota, mladý Francouz Romain Lanusse byl klasifikován na místě 11., zkušený Maďar Gabor Talmacsi (ProRace) se umístil 12., nový jezdec z nového indického týmu Francouz Florian Marino 13., další jezdec ze země Galského kohouta Valentin Debise z SMS Racing 14. a konečně v bodech skončil i Ital Luca Marconi.

V šampionátu vede po brněnském závodě stále Kenan Sofuoglu se ziskem 137 bodů. Druhý je Sam Lowes (114 bodů) a třetí Fabien Foret (108). Jules Cluzel (95) a Broc Parkes (82) pak kompletují Top-5. Romain Lanusse (Intermoto) má na svém kontě 18 mistrovských bodů, což znamená 17. pozici v bodovací tabulce MS, Gábor Talmacsi (12 bodů) je 23. a Valentinu Debisemu (10) patří místo 25.

Superbike 1. jízda

Superbikové Brno má nového krále. Závod, který byl doslova pneumatikovou loterií, se skončil vítězstvím továrního jezdce BMW Marca Melandriho před Polemanem Tomem Sykesem a jeho týmovým kolegou Lorisem Bazem. Náš Kuba Smrž pak uzavřel Top-10.

Do polosuchého-polomokrého závodu nejlépe odstartoval Poleman Tom Sykes, který zvolil v tu dobu oschlou vnější stopu prvních zatáček. Za ním následoval Marco Melandri, když Kuba Smrž začal závod na 10. pozici. Do závodu vůbec nevyjel Ayrton Badovini, který hned po warm-up lapu zajel do svého boxu.

Po prvním kole vedl Sykes před Giuglianem a Checou, 8. jel Smrž a 13. Biaggi. Po dalším okruhu vedl na chvíli Giugliano před Sykesem a Bergerem, Kuba si polepšil o dvě místa.

Mladý jezdec týmu Liberty Racing Maxime Berger převzal vedení, z 2. pozice spadl Giugliano a Smrž byl rázem čtvrtý.

V 7. kole se dostal Sykes do čela a jelikož trať už byla úplně suchá, tak se na čele vytvořila skupina ve složení Sykes, Rea, Melandri, Baz, Checa a Laverty, zatímco Berger a Smrž se začali propadat.

Našeho Smrže postupně předjeli i Biaggi, Haslam a Fabrizio, takže Kuba odjezdil zbytek závodu za svým týmovým kolegou Bergerem, za kterým také projel cílem jako desátý, neboť 2 kola před koncem závodu havaroval úplně nesmyslně Rea, když se snažil předjet vnitřkem Sykese v místě, kde vůbec žádné místo nebylo.

Vítězem se stal Marco Melandri, který v závěru závodu předjel na brzdy Sykese a vyhrál tak letos už počtvrté. Tovární jezdec BMW tím snížil náskok v MS na Biaggiho o plných 15 bodů. Druhý dojel Tom Sykes, který tak stále čeká na první suché vítězství motocyklu Kawasaki a na skvělém třetím místě se umístil Lascorzův náhradník Loris Baz, jedoucí svůj teprve 9. superbikový závod vůbec. Mistr světa Carlos Checa byl klasifikován jako čtvrtý a Top-5 pak dokompletoval Eugene Laverty.
S menší ztrátou dojel jako šestý lídr šampionátu Max Biaggi, startující ze 14. místa na startovním roštu, za kterým následovali Leon Haslam, Michel Fabrizio a už zmiňovaná dvojice týmu Liberty Racing Maxime Berger a Jakub Smrž, který tak uzavřel Top-10.

Chaz Davies skončil 11., sledován Canepovým náhradníkem Alexem Politou a v bodech dojeli ještě 39-letý Norino Brignola, což byl jeho nejlepší výsledek během jeho 17 závodů ve WSBK, a také oba dva piloti s motocykly Suzuki, Leon Camier a John Hopkins, jedoucí dle "Radia Paddock" v Brně svůj poslední závodní víkend s motocyklem Suzuki.

Cílovou šachovnici ale viděli i Lorenzo Zanetti (16.), Viktor Kispataki (17. - se ztrátou 3 kol) a konečně i David Salom (18., rovněž 3 kola ztráty).

Smůlu měl Hiro Aoyama, který jezdil ve skupině bojující o 15. místo a na jehož zadní motorku se doslova zavěsil Leandro Mercado - už bez motorky - a nechtěl se ho prostě pustit...

Superbike - 2. jízda

Masarykův okruh viděl druhé dnešní vítězství továrního pilota BMW Marca Melandriho z Itálie, kterého na stupních vítězů opět doprovodil Tom Sykes a tentokráte i úřadující mistr světa Carlos Checa.

Do druhého dnešního superbikového závodu na 20 kol nejlépe odstartovali Laverty se Sykesem, zatímco Kuba Smrž začal závod na 14. místě. Na startu chyběl Leandro Mercado, který v první jízdě havaroval, takže jsme na roštu viděli celkem 22 pilotů, když pochopitelně chyběl i Sylvain Guintoli.

Po třech kolech vedl Sykes před Melandrim, Lavertym a Checou. Ze 14. pozice na startovním roštu se už na místo 5. probojoval lídr šampionátu Max Biaggi. Náš Jakub Smrž byl aktuálně na 13. pozici.

V šestém kole jel na čele vláček, který měl následující složení: Sykes, Melandri, Checa, Biaggi a Laverty, Kuba Smrž byl aktuálně 13. za Jonathanem Reou.

V polovině závodu pak bylo následující pořadí: Sykes, Melandri (+0,2), Checa (+1,0), Biaggi (+3,6), Laverty (+5,9), Haslam (+6,0), Giugliano (+6,9), Davies (+7,0), Baz (+7,2) a Fabrizio (+9,3), což byla elitní desítka. Smrž si držel 13. místo (+13,4).

Osm kol před koncem šel na chvíli do čela Melandri, ale Sykes dokázal vzápětí kontrovat.

Pět kol chybělo do odmávnutí károvaným praporkem a tentokráte se útok Melandrimu podařil, ovšem o kolo později udělal "Macio" jezdeckou chybu a Sykes se opět dostal do čela.

Svůj definitivní útok si ale tovární jezdec BMW schoval na cílovou rovinku při vjezdu do posledního kola, kdy na jejím konci předjel Sykese na brzdy a své dnešní druhé vítězství uhájil až do cíle. Mimochodem, byl to jeho první historický superbikový double.

Druhý dojel Tom Sykes a stupně vítězů doplnil mistr světa Carlos Checa. Max Biaggi a Eugene Laverty pak dokompletovali Top-5, když Laverty byl nejúspěšnějším jezdcem čtyřčlenné skupiny ve složení Chaz Davies (6.), Leon Haslam (7.) a Loris Baz (8.). Leon Camier a Michel Fabrizio uzavřeli Top-10 závěrečného brněnského superbikového závodu.

Jedenáctý skončil Davide Giugliano, dvanáctý Jonathan Rea, na třináctém místě si pro 3 mistrovské body dojel náš Jakub Smrž, a body ještě získali John Hopkins a Maxime Berger.

V cíli jsme dále zaregistrovali Lorenza Zanettiho (16.), Norina Brignolu (17.) a také Viktora Kispatakiho (18.).
V šampionátu stále vede Max Biaggi, který má náskok na Melandriho 21,5 bodů. Třetí je nyní Sykes (212,5 bodů), čtvrtý obhájce titulu Carlos Checa (204,5) a Top-5 kompletuje Jonathan Rea, kterému Brno vůbec nevyšlo (187). Šestý Leon Haslam má 160 bodů, sedmý je Eugene Laverty (148), osmý zůstal nestartující Sylvain Guintoli (110), devátý je Davide Giugliano (99) a konečně na desátém místě se nachází Chaz Davies (93). Jedenáctý je nyní Michel Fabrizio (87), na dvanáctou pozici se propadl náš Kuba Smrž (84,5), a za ním jsou dále umístěni Leon Camier (65,5), Ayrton Badovini (57) a Maxime Berger (56,5), což je elitní Top-15.
Tento článek je zároveň pozvánkou na vrchol letošní sezóny na Masarykově okruhu, bwin Grand Prix České republiky, která se jede už následující víkend.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Libor Bedřich - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist