Suter chce na rok 2011 vlastní tovární tým

Celkem 13 jezdců sedlá v Moto2 motocykly Suter MMX švýcarského konstruktéra Eskila Sutera, ale naposled v Assenu ani tento počet nestačil na zisk nějakého podiového umístění.

Při závodě GP Assen stáli na stupních vítězů jezdci s motocykly Speed-Up/FTR (Andrea Iannone) a dva s Moriwaki (Toni Elias, Tom Lüthi), ale ani jeden s motocyklem Suter MMX, ačkoliv mají ve startovním poli celkem 13 jezdců.
 

Oba dva špičkoví piloti Suter MMX Shoya Tomizawa a Julián Simón sice předvedli při závodě Dutch TT skvělý vzájemný souboj, který trval od třetího do posledního kola, ale k podiu chybělo nejlepšímu jezdci na Suteru - Tomizawovi - přes 2 sekundy. A tak ačkoliv kvarteto na těchto švýcarských motocyklech obsadilo místa 5.-8., tak spokojenost určitě chyběla. 

V dosavadních šesti odjetých závodech byli piloti na Suterech umístění následovně - v Kataru 1. a 3. (Tomizawa a Cluzel), v Jerezu 2. (Tomizawa), v Le Mans rovněž 2. (Simon), v Silverstone 1. a 3. (Cluzel a Simon), a tak se v Assenu vlastně skoro opakovalo Mugello, kde nejlepší jezdec s tímto šasí skončil 6. (Tomizawa).

Nebylo tedy divu, že konstruktér Eskil Suter nebyl zrovna spokojen:"Tomizawa a Simón jeli sice brilantně, ale já jsem od tohoto závodu očekával minimálně nějaké podiové umístění", byl hodně po závodě zklamaný obchodní ředitel Suter Racing Technology a říkal: "Nebyli jsme na tomto okruhu dostatečně rychlí. Ale víme, kde je náš problém a kde musíme změnit geometrii našeho MMX".


Eskil Suter, který musel odevzdat vedení v soutěži konstruktérů směrem k japonské Moriwaki, přesto hodně chválil svého krajana Toma Lüthiho: "Tom je nejen rychlý a inteligentní jezdec, ale nyní je i jeden z kandidátů na titul mistra světa kubatury Moto2".

Umístění jezdců na Suterech v Assenu:
05. Shoya Tomizawa (J)
06. Julián Simón (E)
07. Jules Cluzel (F)
08. Mike Di Meglio (F)
11. Scott Redding (GB)
17. Claudio Corti (I)
18. Dominique Aegerter (CH)
19. Stefan Bradl (D)
25. Hector Faubel (E)
26. Robertino Pietri (VEN)
29. Vladimir Leonov (RUS)
Nedokončili:
– Roberto Rolfo (I)
– Arne Tode (D)

MS konstruktérů:
1. Moriwaki, 116 bodů
2. Suter 111
3. Speed-Up/FTR 81
4. Motobi 57
5. Kalex 47


Na rok 2011 chce Eskil Suter vytvořit vlastní tovární tým. Jistě, už letos existuje oficiální tovární pilot, Roberto Rolfo (na snímku), ale "Robby" už určitě není dávno typem vítězného jezdce, nýbrž velmi spolehlivým dojížděčem - nyní je v tabulce MS na 14. místě se ziskem 21 bod . A kromě jednoho excelentního pilota - ovšem až od Le Mans - nejezdí na motocyklu Suter MMX žádná jiná hvězda. Nyní je to tedy Julian Simon, který jak známo vyměnil (stejně jako Di Meglio a Abraham) hodně "těžkotonážní" RSV za MMX. 

V současné době tedy plánuje Eskil Suter tovární tým na rok 2011 a má dvě možnosti: "Buď dáme dohromady naše nejlepší jezdce do jednoho týmu a vytvoříme vlastní tým, Bude samozřejmě záležet na budgetu, který budeme mít k dispozici. Druhá varianta je, že se dohodneme a převezmeme do svých rukou a vedení jeden ze současných týmů. V každém případě ale bude tento tým mít hlavní sídlo u nás v Turbenthalu.", má jasno Eskil Suter.

Na rok 2011 má firma Suter Racing Technology připraveny tři verze motocyklů Suter. Ta první varianta MMXI-F bude mít maximálně 3 - 5 prototypů a budou to tovární motocykly se servisem na závodech a s pravidelným vývojem během sezóny. Druhou variantou budou motocykly MMXI, které budou vyvinuty na základě letošních motocyklů MMX a se zachováním cen a kvality roku 2010. A konečně Eskil Suter dodá na trh produkční motocykly pro národní šampionáty, kde budou použity motory Honda, Yamaha, Suzuki, Kawasaki a Triumph a ty budou kompletně dodány k závodění za cenu 40 000 Euro.
 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist