Konečně švýcarsko-švýcarské vítězství

Švýcarský konstruktér Eskil Suter se konečně dočkal, neboť nedělní závod vyhrál s jeho motocyklem Švýcar Thomas Lüthi.

Přesně 1981 dnů trval vítězný půst Thomase Lüthiho, neboť naposled vyhrál závod Grand Prix 21. května 2006 na okruhu Le Mans ve stopětadvacítkách. O rok později už jezdil v tehdejší kubatuře dvěstěpadesátek a až do Sepangu ve střední kubatuře Grand Prix nevyhrál. Za tři roky závodění s tovární Aprilií ve dvěstěpadesátkách získal pouhá dvě podiová umístění a za dva roky v Moto2 až do uplynulé neděle 8 míst na bedně, což bylo na jednoho z favoritů šampionátu a kandidáta na přechod do královské třídy MotoGP opravdu málo.
Teprve neděle v Sepangu se  mu podařila, i když mu k tomu pomohlo i trochu štěstí, o čemž se dočteme o několik řádků níž: "Jsem přešťastný", zářil doslova v neděli Thomas Lüthi a dodal: "Celý víkend jsme byli hodně rychlí a nakonec jsme rozhodli pro sebe i celý závod. Na začátku jsem udělal dvě, tři chybičky a to se mně ještě připletl do cesty Pol Espargaro a ztratil jsem několik metrů. Pak mně chvíli trvalo, než jsem znovu našel svůj rytmus a také pocit pro přední kolo. Několikrát totiž hrozilo pádem v rychlých zatáčkách a já nechtěl dopadnout jako vloni. Potom jsem zkoušel studovat Bradlovu jízdu, a najednou přišla červená vlajka (po pádu Axela Ponse - pozn. Bosso) a já nevěděl, jestli jsem skončil první nebo druhý".
"Samozřejmě, že jsem měl i trochu štěstí v tom, že jsem zrovna vedl v okamžiku vyvěšení červené vlajky, neboť se počítalo pořadí v minulém kole. Myslím si ale, že bych měl stejně šanci na první místo i v souboji s Bradlem", řekl do oficiálního protokolu nedělní vítěz závodu Moto2 Thomas Lüthi. 

Pro konstruktéra Eskila Sutera, který Lüthimu připravil tento vítězný motocykl, to byl jeho první velký domácí úspěch:  Poprvé totiž vyhrál na švýcarském motocyklu švýcarský jezdec: "Samozřejmě, že je to skvělý úspěch především pro Toma. Jsem opravdu super-happy, že to konečně klaplo. Tom byl na začátku sezóny velmi silný a rozhodně si vítězství zasloužil. Nyní se tedy dostavil a je to skvělý pocit, že vyhrál na našem švýcarském motocyklu švýcarský jezdec. A my jsme mohli společně slavit tento úspěch. Bylo škoda toho předčasného ukončení závodu, neboť to mohl být hodně napínavý souboj až do konce".
Závod byl tedy přerušen po už zmíněném těžkém pádu Axela Ponse - má na mozku krevní sraženiny - a byl započítán výsledek, kdy na čele jel právě Thomas Lüthi. "Nechal jsem se Lüthim schválně v 17. kole předjet, abych nastudoval jeho jezdeckou stopu. Že bude závod přerušen, nemohl pochopitelně nikdo tušit", říkal po závodě Stefan Bradl, který tak nevyužil svého prvního mečbolu a musí počkat na eventuální oslavu mistra světa Moto2 až do Valencie.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist